06.08.2020.

Švicarska je poznata kao zemlja koja je oduvijek bila izrazito povezana sa zlatom. Švicarske banke kroz povijest su gomilale zalihe ovog plemenitog metala u svojim trezorima, a središnja banka Švicarske danas ima jedne od najvećih zlatnih rezervi na svijetu.

Takvo je stanje kod velikih švicarskih financijskih institucija, no što je s malim privatnim investitorima i štedišama? Odgovor na ovo pitanje daje godišnje izvješće koje Sveučilište u St. Gallenu radi za poznatog distributera plemenitih metala Philoro Schweiz. 

Koliko Švicarci ulažu u zlato?

Provedeno istraživanje pokazalo je da i obični Švicarci itekako imaju afinitet prema zlatu kao obliku isplativog ulaganja. Podaci pokazuju da je čak 25% Švicaraca u svom životu investiralo u plemenite metale, od čega se velika većina odlučila za investicijsko zlato. Oni koji aktivno ulažu u zlato, istraživanje tvrdi, u prosjeku drže oko 12% svoje ušteđevine u ovom plemenitom metalu. 

Pretpostavlja se da Švicarci u privatnom vlasništvu ukupno drže oko 920 tona zlata, što ih svrstava na sam vrh ljestvice zemalja s najvećom zlatnom imovinom po glavi stanovnika. Ta brojka predstavlja iznos od 131 grama zlata na svakog punoljetnog Švicarca, a ta količina u trenutku pisanja ovog članka vrijedi 7.619 švicarskih franaka ili 52.774 hrvatskih kuna.

Na pitanje koje oblike imovine smatraju prikladnim za ulaganje, dva oblika ulaganja najviše se izdvajaju među Švicarcima: zlato i nekretnine. I za zlato i za nekretnine 50% ispitanika reklo je da ih smatraju isplativim oblikom ulaganja, dok je taj postotak znatno niži za ostale oblike ulaganja poput dionica, investicijskih fondova i bankovne štednje.

Slika 1: sklonost ulaganja u nekretnine, zlato, dionice, fondove i štednju kod Švicaraca, izvor: Philoro

Zašto Švicarci ulažu u zlato?

Provedeno istraživanje analiziralo je razloge zbog kojih Švicarci preferiraju kupnju zlata kao najpovoljniji oblik ulaganja. Najbitniji razlog zbog kojeg je 53% ulagača reklo da ulaže u zlato je to što je zlato dugoročna investicija. To upućuje na činjenicu da ulaganje u zlato Švicarcima ne predstavlja način špekulativnog ulaganja kojemu je cilj u kratkom roku zaraditi na razlici u cijeni, već se radi o ulaganju kojemu je primarna svrha dugoročno čuvanje vrijednosti imovine. 

Tomu u prilog idu i sljedeća tri najbitnija navedena razloga za ulaganje u zlato: sigurnost (39%), stabilnost (34%) i očuvanje vrijednosti (32%). 

Zanimljivo je da je peti navedeni razlog za ulaganje u zlato, za kojeg se 27% ulagača izjasnilo da im je bitan, krizna prevencija. Tendencija cijene zlata da raste za vrijeme krize čini ga odličnim ulaganjem u vremenima u kojima su gotovo sva ostala ulaganja rizična i neisplativa, a visoka cijena omogućava da investitor u zlato može doći do velike količine gotovine brzo kroz otkup zlata.

2020. godina i zlato

Bitno je napomenuti kako su se ankete za ovo istraživanje provodile u prvim mjesecima 2020. godine, kad utjecaj koronavirusa na svjetsko gospodarstvo nije bio značajan i dok cijena zlata nije dosegla rekordne vrhunce kao što je to danas. Za očekivati je da bi još više Švicaraca izabralo zlato kao najpovoljnije ulaganje da se anketa provodila sredinom 2020. godine.

Naime, World Gold Council krajem lipnja je izdao svoje polugodišnje izvješće u kojemu uspoređuje zlato s ostalim oblicima ulaganja u periodu od početka godine do kraja lipnja. Ispostavilo se da je zlato u prvoj polovici godine bilo daleko najisplativije ulaganje, ispred dionica, obveznica i ostalih roba poput nafte. 

Cijena zlata od početka godine do kraja lipnja narasla je za 17%, a do početka kolovoza za više od 30%! Ovakav rast cijene nije neočekivan, budući da je poznato da cijena zlata najviše raste za vrijeme ekonomske krize. Cijena zlata ove je godine probila apsolutni povijesni rekord, a mnogi očekuju da će nastaviti rasti, budući da se svijet nalazi tek na početku globalne recesije.

Postoji više oblika ulaganja u zlato, ali najčešći i najisplativiji kod manjih investitora je ulaganje u fizičko zlato u obliku zlatnih poluga i zlatnika. Ovakav oblik ulaganja daje investitorima veliku slobodu i isplativost, budući da se na njega ne plaća nikakav porez, a same poluge su izrazito likvidne i jednostavne za skladištenje. Ne čudi stoga da potražnja za zlatom kontinuirano raste, kako u Švicarskoj, tako i u ostatku svijeta.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!