15.09.2020.

Cijena svakog dobra ili usluge koja se određuje na tržištu ovisi o dvije glavne ekonomske sile – ponudi i potražnji. Cijena zlata nije iznimka te se i ona formira ovisno o tome kolika je ponuda i potražnja za zlatom u danom trenutku.

Potražnja za zlatom ovisi o nizu faktora kao što su stanje u gospodarstvu, isplativost alternativnih oblika ulaganja i dostupnost zlata, dok ponuda ovog plemenitog metala ponajviše ovisi o količini zlata koje je u danom trenutku dostupno za prodaju, ako govorimo o zlatu u fizičkom obliku. Ta dostupna količina zlata ovisi o postojećim zalihama, ali i o novom zlatu koje se dobiva rudarenjem u brojnim svjetskim rudnicima specijaliziranim za pronalazak i obradu zlatne rude.

Često se dogodi da postojeći rudnici zlata prestanu proizvoditi dovoljne količine zlata da bi bili isplativi, pa se zatvore. U isto vrijeme, gotovo svake se godine otkrije novi depozit te se otvori novi rudnik negdje u svijetu koji povećava ukupnu ponudu zlata zbog iskapanja nove količine ovog plemenitog metala.

Sve manje novih rudnika

Postojeći rudnici sve se brže prazne, budući da rekordno visoka cijena zlata čini rudarenje posebno isplativim u ovim vremenima, a u posljednjih desetak godina sve je manje otvaranja novih rudnika koij bi trebali osigurati ponudu novoiskopanog zlata na tržištu, piše The Gold Telegraph. Glavni razlog koji se krije iza smanjenog broja novih rudnika je to što se rudarskim kompanijama trenutno više isplati fokusirati se na postojeće rudnike zbog visoke cijene zlata, nego riskirati s istraživanjem novih lokacija bogatih zlatnom rudom.

Istraživanje novih lokacija za rudarenje zahtjeva velika novčana, ali i vremenska ulaganja, dok je sam pothvat prilično rizičan. Naime, tek oko 10% poznatih zlatnih depozita sadrži dovoljnu količinu zlata da bi rudarenje bilo isplativo. 

Prije 2010. godine, glavne zemlje za otkrivanje novih depozita zlata bile su Sjedinjene Američke Države i Australija u kojima se otvorilo oko 25% svih novih rudnika zlata u svijetu. S druge strane, u posljednjih deset godina, obje zemlje su zabilježile samo po jedno značajno otkriće depozita.

Osim toga, rudnici koji se jesu otvorili u posljednjih desetak godina uglavnom nisu velike kvalitete. Od svih rudnika otvorenih u proteklih deset godina u svijetu, samo njih 30 bilježi zalihe veće od 10 milijuna unci zlata. Od tih 30, samo njih 9 je u visokom razredu isplativosti, što znači da se na jednu tonu iskopane rude može dobiti jedan gram čistog zlata.

Kako će to utjecati na cijenu zlata?

Kao što smo već napomenuli, na cijenu zlata direktno utječu ponuda i potražnja, a na ponudu utječe količina iskopanog zlata u rudnicima diljem svijeta. Pojednostavljeno rečeno, smanjena ponuda u pravilu dovodi do veće cijene, a taj je efekt još izraženiji kad istovremeno raste potražnja.

Budući da se nalazimo na početku globalne recesije, potražnja za zlatom znatno je porasla tijekom ove godine. Glavni je razlog to što se investicijsko zlato kroz povijest već pokazalo jednim od najisplativijih oblika ulaganja za vrijeme kriza. Konkretno, za vrijeme prošle krize od 2007. godine do 2011. cijena zlata narasla je za više od 200%, pa mnogi očekuju sličan scenarij i u ovoj krizi.

Cijena zlata stoga je već porasla ove godine na rekordno visoke razine, ali to je uglavnom bio učinak porasta potražnje. U narednom periodu mogli bismo doživjeti značajan pad ponude zlata uzrokovan smanjenom proizvodnjom te, posljedično, daljnji rast burzovne cijene zlata. 

To je zasigurno jedan od razloga zbog kojeg mnogi analitičari smatraju kako se nalazimo tek na početku rasta cijene zlata. Iako je cijena već probila rekordnu razinu, činjenica je da se još uvijek nalazimo na početku recesije. Ako se ponovi scenarij iz prošle krize kojeg mnogi analitičari očekuju, to bi značilo da je i dalje odlično vrijeme za osiguravanje svoje imovine ulaganjem u investicijsko zlato.

Najveću i najpovoljniju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati OVDJE.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!