19.07.2021.

Mjesečna izvješća o stopi inflacije u SAD-u u posljednje su vrijeme postala središte fokusa svjetskih analitičara, investitora, ali i političara, s obzirom da se najveće gospodarstvo svijeta trenutno nalazi u vrlo turbulentnom razdoblju. Naime, stopa inflacije u SAD-u još uvijek je na vrlo visokoj razini te nastavlja rasti iz mjeseca u mjesec, na što su upućeniji analitičari upozoravali još prošle godine.

Prošli je tjedan mnoge šokirao novi podatak o stopi inflacije u SAD-u za mjesec lipanj koja iznosi čak 5.4% u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najveći rast od Velike recesije 2008. godine. Ovaj rast opće razine cijena u lipnju uslijedio je nakon još dva mjeseca izrazito visoke inflacije – travnja u kojemu je ona iznosila 4.2% i svibnja u kojemu je rast cijena dosegao 5%. 

Kretanje stope inflacije u SAD-u posljednjih 10 godina, izvor: tradingeconomics.com

Yellen: Pred SAD-om mjeseci pojačane inflacije

Američka ministrica financija i bivša predsjednica Federalne rezerve Janet Yellen u intervjuu za CNBC izjavila je kako SAD očekuju još “mjeseci ubrzane inflacije”. Uz to, Yellen je izjavila i kako strahuje od učinka rasta cijena na obitelji kojima bi rast najamnine mogao predstavljati velike financijske probleme. 

Razlog iza tog straha su rastuće cijene najma u najvećim američkim gradovima koje su narasle za gotovo 15% u odnosu na prošlu godinu, dok ih rast plaća nije pratio, zbog čega su podstanari često postajali relativno siromašniji nego prošle godine. Naravno, najam nije jedina stvar čija cijena naglo raste zadnjih mjeseci.

Inflacija koja ne uračunava rast cijena hrane i energije, takozvana “core” (temeljna) inflacija, u lipnju je iznosila 4.5%, što je najveći rast u posljednjih 30 godina. Značajno rastu i cijene rabljenih automobila (više od 10%), drvne građe, raznih sirovina, ali i usluga te običnih proizvoda. 

Indeks proizvođačkih cijena koji mjeri rast cijena sirovina i usluga u proizvodnji, narastao je za čak 7.3%. Ovaj je indeks bitan jer ukazuje na promjene u visini troškova proizvodnje, a rast troška proizvodnje na kraju se uvijek prebaci na cijenu proizvoda, odnosno na krajnjeg potrošača. Za očekivati je, stoga, kako će rast ovih troškova dovesti do još veće inflacije u narednom periodu.

Je li pravo vrijeme za kupnju zlata u svrhu zaštite od inflacije?

Inflacija pogađa svakog potrošača kroz rast cijena proizvoda i usluga koje on kupuje, ali još veću opasnost predstavlja učinak inflacije na novčanu štednju građana koji još uvijek većinu svoje imovine drže u obliku novca. Inflacija podrazumijeva pad vrijednosti valute, što znači da štednja svih ljudi koji štede u novcu svakim danom vrijedi sve manje, a taj je učinak još izraženijii u periodu niskih kamatnih stopa u kojemu se trenutno nalazimo.

Kako bi svoju imovinu zaštitili od gubitka vrijednosti zbog inflacije, štediše se sve više okreću drugim, isplativijim oblicima štednje kao što je investicijsko zlato – standardizirane zlatne poluge i zlatnici visoke čistoće. Investicijsko je zlato idealna štednja jer je oslobođeno svih poreza, likvidno je i prenosivo, imovina je koju je moguće držati u ruci, te ono najbitnije – odlična je zaštita od inflacije i ekonomskih kriza.

Naime, cijena zlata u posljednjih je 20 godina rasla u prosjeku oko 8.3% godišnje, a rast je najizraženiji u periodima visoke inflacije i recesije. Ukupni rast cijene zlata u proteklih je 20 godina veći od 500%, što je znatno više od inflacije u tom istom periodu, što znači da se štednjom u zlatu ne gubi vrijednost, za razliku od štednje u novcu.

Ulaganje u zlato stoga je uvijek dobar financijski potez, ali to posebno dolazi do izražaja u periodima visoke inflacije u kojima papirnate valute ubrzano gube na vrijednosti. Na početku jednog takvog perioda trenutno se nalazimo, a nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti koliko će taj period trajati. 

U svakom slučaju, sigurno je da će opet najbolje proći oni koji bar dio svoje ušteđevine prebace u realnu imovinu kao što su zlatne poluge i zlatnici kako bi zaštitili teško zarađen novac od gubitka vrijednosti.

[/fusion_text]

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]