24.2.2022.

Cijena zlata bilježi najveći rast u posljednjih 20 mjeseci, premašujući 1.943 američkih dolara po unci, u trenutku pisanja ovog članka. Rast cijene zlata od čak 2% u posljednja 24 sata dolazi uslijed pojačane geopolitičke nestabilnosti i ratnog stanja koje bukti u Ukrajini, a cijena je dosegla novi apsolutni povijesni vrhunac izražen u eurima, dok se kod dolara to tek očekuje.

Kretanje cijene zlata 24.2.2022., izvor: gold.org

Rat u Ukrajini i gospodarske sankcije Rusiji

Nakon što je Rusija jutros naredila invaziju i demilitarizaciju Ukrajine, eksplozije su se mogle čuti u Kijevu, Harkovu, Mariupolju, Dnjepru, Odesi, Slovjansku i Kramatorsku. Sirene za uzbunu odjekivale su diljem zemlje, a ukrajinske vlasti odmah su proglasile ratno stanje i policijski sat. Ciljevi napada su zasad vojna infrastruktura i aerodromi, a pored toga krenulo je i granatiranje ukrajinskih snaga duž linije dodira na istoku zemlje. Trenutno su obustavljeni svi civilni letovi nad ukrajinskim zračnim prostorom. Rusija tvrdi kako je preciznim napadima uništila „ukrajinsku protuzračnu obranu i zračne snage“.

Kao odgovor SAD-a i zapadnih saveznika na invaziju, Rusija bi se uskoro mogla naći pod međunarodnom izolacijom i oštrim gospodarskim sankcijama. Certificiranje Sjevernog toka 2 trenutno je zaustavljeno, a kao dio tehnoloških sankcija mogao bi biti blokiran i izvoz čipova u Rusiju. Ruska plinska kompanija Gazprom, njezin naftni ogranak Gazpromnjeft, proizvođači nafte Lukoil, Rosneft i Surgutneftegaz već se nalaze pod ozbiljnim uvozno-izvoznim i zaduživačkim restrikcijama

Označeni ruski državljani mogli bi biti izbačeni iz američkog bankarskog sustava, zajedno sa zabranom trgovine i kretanja te blokiranjem imovine. Sankcije bi mogle zahvatiti i ruske banke VTB banku, Sberbanku, VEB i Gazprombank što će znatno otežati transakcije u američkim dolarima za Rusiju. Ruske banke inače su duboko integrirane u globalni financijski sustav, pri čemu njihova inozemna pasiva iznosi preko 200 milijardi dolara. Velika Britanija također bi mogla obustaviti pribavljanje kapitala od strane ruskih banaka u Londonu, jednom od globalnih financijskih središta. Krajnja mjera bila bi izbacivanje Rusije iz međunarodnog sustava za financijske transfere SWIFT pri čemu bi rusko gospodarstvo pretrpjelo značajne štete. Ruska ekonomija već pati jer se vrijednost ruskog rublja prije par dana našla se na najnižoj razini u posljednje dvije godine, dok se mjesečna inflacija približila 9%.

Tržište u panici – Cijena nafte rekordna, dionice u padu

Cijena nafte dosegla je najveću razinu još od 2014., s više od 102,5 američkih dolara po barelu na londonskoj burzi i preko 96,2 dolara na američkom tržištu. Cijena nafte tako je narasla za preko 20 dolara po barelu od početka godine. Trgovci naftom osobito strahuju od poremećaja u opskrbi naftom i plinom zbog situacije u Ukrajini i sankcija ruskom energetskom sektoru. 

Rusija je drugi najveći globalni proizvođač nafte, a najvažniji trgovinski partner su im europske rafinerije. Pritom se radi i o najvećem dobavljaču prirodnog plina u Europi (35% opskrbe). Trenutni razvoj situacije mogao bi dovesti do ozbiljne energetske krize u Europi, kao i nanošenja značajne štete gospodarstvu većini zemalja na kontinentu. Ulagači se boje da se EU neće moći nositi sa ovako velikim šokom u opskrbi. Osim što će cijene energenata trpjeti nestabilnost i poskupljenje, ovakve okolnosti mogle bi također dodati „ulje na vatru“ za ionako visoku inflaciju koja trenutno pogađa cijeli svijet. 

Na azijskim burzama, burzovni indeksi u oštrom su padu. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica pao je za 3%, a Nikkei indeks na Tokijskoj burzi za 2%. Cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji padaju za između 1 i 3,3%. Američki terminski indeks u padu su 2%, kao i cijena dionica na Wall Streetu već tri dana za redom. Dow Jones I S&P indeks pali su preko 2%, a Nasdaq za više od 3% (od početka godine do danas čak 16%). Cijena bitcoina pala je za 7% unutar jednog dana i sada se nalazi na nešto manje od 35.000 dolara. Situacija na tržištu prilično je neizvjesna za investitore, a sve oči i dalje ostaju uprte u Ukrajinu.

akcija-banner

Cijena zlata u velikom rastu, uskoro probijanje rekorda?

Indeks dolara, gledano za košaricu 6 najjačih svjetskih valuta, narastao je za 0,65 na 96,7 bodova.  Cijena zlata kao sigurnog utočišta očuvanja vrijednosti u nesigurnim vremenima, pritom je rasla za 2%, a mnogi stručnjaci poput marketinškog analitičara Jeffrey Halley predviđaju da bi, ako se napeta situacija nastavi, cijena žutog metala mogla doseći rekordne razine svih vremena. Rusija je treći svjetski proizvođač zlata, što znači da bi se aktualno stanje moglo odraziti na smanjenje globalne ponude zlata.

Slijedom toga, cijena zlata ovaj mjesec kumulativno je porasla za čak 8%, a sada se čini sve izglednijim da će probiti otpornu razinu od 1.960 dolara i krenuti prema 2.000 dolara po unci. Pored toga, drugi plemeniti metali također su svjedočili značajnom rastu cijene. Cijena paladija je narasla za 2,7% na 2.549,01 dolara po unci, platina za 1,2% na 1.104,50 dolara po unci, a srebro za 2,2% na 25,05 dolara po unci.

S obzirom na to da je ruska invazija na Ukrajinu još uvijek u svojim ranim stadijima, teško je predvidjeti kako će se točno tržišta ponašati u narednim danima. No, izgledno je kako se situacija neće stabilizirati tako brzo pa nije nemoguće da cijena zlata uskoro dosegne svoj apsolutni povijesni vrhunac koji je zasada na oko 2070 dolara, što je postignuto 2020. godine. Hoće li se to dogoditi u narednim tjednima, vrijeme će pokazati.

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!