Poznato je da Ruska centralna banka već godinama kupuje velike količine zlatnih poluga kako bi smanjila ovisnost o američkom dolaru. U posljednjih deset godina, Rusija je povećala udio zlatnih rezervi u ukupnim rezervama s 2% na 19,6% te sada raspolaže s 2.218 metričkih tona žutog plemenitog metala. Trenutna tržišna vrijednost tog zlata iznosi približno 107 milijardi dolara.

No za razliku od ruske države, ruski građani su do sada jako malo ulagali u plemenite metale. Prema podacima World Gold Council-a, tijekom 2018. godine ruski građani su kupili samo 2,8 tona zlata. Za usporedbu, Njemci su navedene godine kupili 96 tona zlata, Indijci 162 tone, a Kinezi čak 304 tone žutog plemenitog metala.

Razlog slabog interesa Rusa za ulaganje u spomenuti metal bio je PDV na zlato od 20%, koji se odnosio na sve oblike ulaganja u zlato. No tijekom ove godine se po medijima počelo pisati da će doći do ukidanja tog poreza, kako bi i građani dobili isplativ način zaštite svoje ušteđevine od inflacije koja se događa kod svih papirnih valuta.

Tijekom ljeta je predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim ukida PDV na zlato kada je u pitanju ulaganje putem bankovnih ugovora i računa vezanih za zlato. U tom se zakonu ne spominje fizičko zlato u obliku poluga i zlatnika, no mnogi smatraju da će i fizičko zlato biti oslobođeno poreza u nekoj od idućih izmjena zakona.

Novine Izvestia procjenjuju da bi trenutni zakon u roku pet godina mogao čak 15 puta povećati količinu kapitala koji ruski građani ulažu u zlato, što bi iznosilo približno 50 tona zlata godišnje.

Udruženje sudionika na tržištu zlata u Singapuru očekuje da bi navedene promjene mogle dovesti do prebacivanja 3-5% ukupne devizne štednje ruskih građana u zlato. Ukupna devizna štednja ruskih građana je 2018. godine iznosila približno 88 milijardi američkih dolara, što znači da, ako se prognoze obistine, Rusi bi u zlato u idućim godinama mogli uložiti dodatnih 2,6 do 4,4 milijarde dolara.

Čak i za iznimno likvidno globalno tržište zlata to nije mali novac i vjerojatno će pozitivno utjecati na cijenu zlata. Ako bi došlo do ukidanja PDV-a i na fizičko zlato u Rusiji, za očekivati je da bi interes za ulaganjem u ovaj plemeniti metal dodatno porastao.

Postoji mogućnost da će i neke druge države slijediti Europsku uniju i ukinuti PDV na zlato. Naime, u cijeloj EU (uključujući Hrvatsku) investicijsko zlato je oslobođeno svih poreza i praktički se smatra metalnim novcem, koji svojim vlasnicima daje neovisnost o stabilnosti banaka ili čak država. Što se više država odluči na taj korak, cijena zlata će više porasti u nadolazećim godinama.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!