06.10.2021.

Guverner poljske središnje banke Adam Glapinski ovaj je tjedan dospio u središte pozornosti mnogih financijskih analitičara i stručnjaka za plemenite metale, budući da je u intervjuu za Gazetu Wroclawsku objavio naum kupnje stotinu tona zlata 2022. godine za potrebe financijskih rezervi Narodne banke Poljske. 

Ova velika nabavka žutog plemenitog metala podigla bi već velike zlatne rezerve srednjoeuropske države s 230 tona na 330 tona, svrstavši tako Poljsku iznad Ujedinjenog Kraljevstva na ljestvici zemalja s najviše zlata u rezervi.

Najavljena kupnja dio je dužeg trenda poljskog gomilanja zlata koje je započelo mandatom trenutnog guvernera, a ova vijest pokazuje da Glapinski nije zadovoljan sadašnjom količinom zlatnih rezervi. 

Zašto Poljska kupuje velike količine zlata?

Narodna banka Poljske nabavlja zlato iz istih razloga zbog kojih i brojne druge središnje banke drže velike količine zlatnih poluga u svojim trezorima, a radi se o osiguranju nacionalne valute. Naime, iako je zlatni standard ukinut prije više od 50 godina, zlato i dalje igra bitnu ulogu u monetarnom sustavu te predstavlja vrlo tražen financijski instrument koji je idealan za ulogu međunarodne rezerve na bilancama središnjih banaka. 

Pojednostavljeno rečeno, veća količina zlata u trezoru središnje banke u pravilu znači veće povjerenje u stabilnost valute koju ta središnja banka izdaje.

Poljska nije jedina zemlja koja bilježi veliki rast zlatnih rezervi, što potvrđuju i podaci World Gold Councila koji pokazuju da su se svjetske zlatne rezerve u prvoj polovici 2021. godine povećale za čak 333 tone, a najveće kupnje su u tom periodu obavili Tajland, Mađarska i Brazil.

Kupnje zlatnih rezervi u prvoj polovici 2021. godine, izvor: WGC

O velikom povećanju zlatnih rezervi u Mađarskoj od čak 3000% u svega tri godine već smo pisali, a obrazloženje Mađarske narodne banke koje su izdali povodom posljednje velike kupnje zlata može se primijeniti na sve središnje banke koje kupuju žuti plemeniti metal, uključujući i onu poljsku:

Kroz povijest, zlato je ispunjavalo mnoge funkcije u različitim financijskim sustavima. Iako je, gledano iz monetarne perspektive, zlato izgubilo na važnosti 1970.-ih, njegova uloga kao tradicionalna rezerva imovine ostala je bitna i nakon toga. Budući da ne nosi nikakav kreditni ili ugovorni rizik, zlato gradi povjerenje u državu u svim ekonomskim okruženjima, zbog čega se radi o najbitnijoj rezervi imovine na svijetu.

Ima li Hrvatska zlatne rezerve?

Hrvatska narodna banka, za razliku od drugih navedenih središnjih banaka zemalja središnje Europe, ne posjeduje niti gram zlata

Hrvatska je nakon raspada SFRJ naslijedila približno 15.5 tona zlata. 2001. godine, HNB se odlučio na prodaju 13.127 tona kada je cijena bila 272 američka dolara po unci, a ostatak je prodan 2005. godine, kada je cijena iznosila 496 dolara. Danas cijena iznosi 1750 dolara po unci. HNB je prodajom hrvatskog zlata ukupno uprihodio oko 146 milijuna dolara, dok bi to isto zlato danas vrijedilo oko 740 milijuna dolara. 

Hoće li se HNB odlučiti za ponovnu nabavku zlata u budućnosti te krenuti stopama Mađarske, Poljske i Rusije, zasad nije poznato.

Međutum, iako HNB nema zlatne rezerve, to ne znači da se Hrvati u svojim privatnim financijama ne okreću investicijskom zlatu. Naime, privatna potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima raste i u Hrvatskoj, budući da sve više investitora i štediša želi sačuvati svoju privatnu imovinu u nadolazećim vremenima koja bi mogla donijeti veliku ekonomsku nesigurnost i inflaciju.

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!