Newmont Mining Corp., američka kompanija koja je u 2017. godini bila drugi najveći proizvođač zlata na svijetu, kupuje kanadsku kompaniju Goldcorp Inc., koja je bila četvrta na listi najvećih rudarskih kompanija koje rudare zlato. Preuzimanjem poslovanja dosadašnjeg konkurenta Newmont postaje najveći proizvođač zlata na svijetu s godišnjom proizvodnjom od približno 8 milijuna unci zlata (cca 250 tona žutog plemenitog metala). Za usporedbu, Barrick – dosadašnja najveća kompanija u toj industriji, proizvodi približno 6,5 milijuna unci godišnje.

Jedan od glavnih razloga preuzimanja konkurenta je postizanje ušteda zbog ekonomije razmjera, navode iz Newmonta. Očekuju da će godišnje uštediti približno 100 milijuna dolara na temelju bolje pregovaračke pozicije pri kupnji strojeva, spajanja odjela i sl. Na racionalizaciji poslovanja se moralo poraditi zbog sve manje količine zlata u rudnicima i sve većih troškova vađenja.

Sve veći troškovi rudarenja zlata su dobra vijest za one koji posjeduju zlato. Naime, to znači da će mnogi rudnici i kompanije koje rudare zlato na rubu isplativosti jednostavno postati neisplativi, a dio će ih se zatvoriti. To će dovesti do manjeg postotka porasta zlata koje je na raspolaganju čovječanstvu. S obzirom na rast svjetskog stanovništva, globalne kupovne moći i investitora u plemenite metale, to će nužno dovesti i do rasta cijene zlata.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

__

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!