03.05.2021.

Ed Moy, bivši direktor američke državne kovnice U.S. Mint, u intervjuu za Kitco News rekao je kako trenutno u svijetu postoji nestašica zlatnih i srebrnih poluga zbog koje kovnice diljem svijeta ostaju bez sirovine za izradu novih poluga i kovanica. 

Bez zlata ostaje ne samo U.S. Mint, već i ostale svjetske kovnice poput australske i meksičke. Postoje brojni zastoji zbog kojeg preprodavači imaju problema s nabavkom zlata”, rekao je Moy.

Moy kaže kako zbog toga velik broj preprodavača trenutno ima relativno visoke premije na zlatne poluge i zlatnike, zbog čega investitori nerijetko plaćaju znatno veću cijenu od one burzovne, budući da je potražnja za zlatom veća od ponude. Kod nekih američkih trgovaca cijena jedne unce doseže 2000, čak i 2100 dolara, iako je trenutna burzovna cijena jedne unce nešto manja od 1800 dolara. 

Zašto onda ne raste burzovna cijena zlata?

Unatoč nestašici na tržištu o kojoj Moy govori, cijena zlata na burzama još uvijek stagnira. Razlog je zapravo vrlo jednostavan i treba ga tražiti u oblicima ulaganja u zlato koji se najviše trenutno koriste na zapadu.

Naime, ulaganje u zlato u SAD-u često se odvija u obliku ulaganja u razne financijske izvedenice i fondove vezane uz zlato, iako ulaganje u fizičko zlato postaje sve popularnije. Na tržištu tzv. “papirnatog zlata”, odnosno zlatnih izvedenica i fondova, nestašice nema i određeni veliki investitori trenutno su u procesu “shortanja” cijene zlata, to jest umjetno drže cijenu zlata na relativno niskoj razini kako bi na tome zaradili.

Ono što umjetno drži cijenu zlata trenutno niskom je činjenica da velik dio institucionalnih investitora ne drži zlato, već zlatne izvedenice. Mnogi se od njih klade da će se gospodarstvo u potpunosti oporaviti, da će sve biti u redu i da će cijena zlata ostati niska”, tvrdi Moy.

No, takva očekivanja mnogi smatraju vrlo naivnima, pogotovo kad se uzme u obzir očekivana pojava inflacije koja bi mogla znatno otežati gospodarski oporavak. O inflaciji se sve više govori u medijima diljem svijeta, što bi moglo ukazivati na to da ju možemo uskoro očekivati i kod potrošačkih dobara, a ne samo investicijskih poput dionica, nekretnina ili kriptovaluta. Takvo okruženje bilo bi povoljno za rast cijene zlata koje je poznato kao jedna od najboljih zaštita od inflacije, a zbog toga Moy očekuje rast cijene zlata u narednom periodu.

Postoji li nestašica zlata u Hrvatskoj?

Na početku pandemije novog koronavirusa, cijelu Europu, tako i Hrvatsku, zahvatila je velika nestašica plemenitih metala u fizičkom obliku zbog zatvaranja rudnika i prekida lanaca opskrbe. S obzirom na to da sličnoj situaciji trenutno svjedočimo u SAD-u, mnogi se opravdano pitaju trebamo li to očekivati i na našem kontinentu u narednom periodu.

Točan odgovor trenutno nemamo, ali ono što možemo reći je da to nije nemoguć scenarij. Već sada nije moguće naručiti američke zlatnike iz U.S. Minta, a slična je situacija i s Perth Mintom iz Australije. Od većine europskih kovnica trenutno je moguće naručiti zlato, ali pitanje je hoće li i one biti pogođene nestašicom. 

Centar Zlata, kao vodeći distributer investicijskog zlata i srebra na hrvatskom tržištu, svojim klijentima osigurava većinu zlatnih poluga i zlatnika odmah dostupnima, čak i u uvjetima djelomične nestašice. To se postiže pravovremenom nabavkom proizvoda od plemenitih metala, a zbog toga smo u mogućnosti i nuditi najpovoljnije cijene na domaćem tržištu.

Ako do nestašice zaista dođe i na globalnoj razini, najviše će profitirati oni koji su svoje zlato nabavili prije nego je nestašica nastupila.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!