Iran se početkom ovog tjedna našao u središtu pažnje ekonomskih analitičara i komentatora nakon što su se tamošnje vlasti odlučile na nesvakidašnji potez – mijenjanje imena iranske valute te denominacija pomoću „brisanja“ nula s postojećih novčanica. Prema prijedlogu zakona kojeg je iranski parlament već usvojio, dosadašnja valuta rijal mijenja ime u toman, a tečaj po kojemu će se vršiti zamjena iznosi jedan toman za deset tisuća rijala. Zamjenu valute iranska središnja banka mora izvršiti u roku dvije godine, izvjestila je tamošnja državna televizija.

Razlozi za ovu drastičnu promjenu su brojni. Iran se s visokom stopom inflacije bori dugi niz godina, sve od revolucije 1979. godine koja je dovela do nasilne promjene vlasti i uspostavljanja novog društvenog poretka. Samo u zadnje dvije godine, otkad se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom te uveo nove sankcije, rijal je izgubio čak 60 posto svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar, što je dovelo do situacije u kojoj za jedan američki dolar na ulicama Irana možete dobiti 156.000 rijala.

Zagovaratelji ove promjene naglašavaju da će ovaj potez olakšati poslovanje poduzeća unutar Irana te da će brisanje nula pozitivno utjecati na poslovanje gotovinom koja je u Iranu najčešća vrsta platnih transakcija.

S druge strane, mnogi ovaj potez nazivaju samo estetskom promjenom te izražavaju skepsu da će donijeti znatne pozitivne promjene u iranskom gospodarstvu kojemu su nužno potrebne sistemske reforme. Dodatan problem za iransko gospodarstvo predstavlja neizvjesna politička situacija u okolnim zemljama poput Iraka i Afganistana te vjerojatna svjetska recesija uzrokovana koronavirusom koji je posebno jako pogodio Iran. 

Kritičari također ističu da će ova promjena stvoriti nepotrebne nove troškove iranskoj državi koja se i bez toga suočava s proračunskim deficitiom od najmanje 30% u ovoj fiskalnoj godini. Osim toga, smatraju i da će brisanje četiriju nula imati ograničen učinak s obzirom da bi nova inflacija mogla vratiti barem dvije.

Iako je mijenjanje imena valute potez koji je trenutno specifičan za Iran, uzroci koji su doveli do tog poteza mogu se danas pronaći i u brojnim državama diljem svijeta. Države poput Venezuele, Argentine i Turske također prolaze kroz period visoke inflacije koja negativno utječe na njihova gospodarstva. No, ova kriza mogla bi prodrmati i neke zemlje s puno jačim svjetskim valutama. Programi kvantitativnog popuštanja nezapamćenih razmjera u SAD-u i političke trzavice unutar Eurozone također nagovještavaju moguće šokove i na razvijenijim tržištima. 

Problemi s takozvanim fiat novcem, tj. novcem koji pokriće nema u zlatu, nisu iznimka, nego pravilo. Slična se situacija dogodila s jugoslavenskim dinarom, njemačkom markom, a ista sudbina vjerojatno čeka i ostale fiat valute kao što je hrvatska kuna. Tome u prilog ide i činjenica da od približno 800 papirnih valuta koje su postojale u povijesti, do danas je preživjelo samo 177, a apsolutno svaka od njih danas ima mnogo manju kupovnu moć nego prije nekoliko desetljeća. Iranski rijal je tako u zadnjih 40 godina izgubio preko 99% svoje vrijednosti.

Mnogi su investitori prepoznali ovaj trend te gledaju kako se zaštititi od moguće inflacije i nestabilnosti u nadolazećoj krizi. Jedno od sigurnijih utočišta kojemu se investitori u ovakvim vremenima rado okreću je investicijsko zlato, fondovi koji u njega ulažu ili izvedenice vezane uz njega. To potvrđuje i činjenica da obujam trgovanja na navedenim tržištima raste, a mnogi očekuju da će se taj trend nastaviti zbog sposobnosti zlata da zadrži vrijednost u neizvjesnim vremenima u kojima konvencionalne valute vrijednost mogu gubiti. To je najbolje sažeo poznati američki bankar J.P. Morgan prije više od 100 godina: „Zlato je novac, sve ostalo je kredit.“

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!