U srijedu 22.3.2023. u Zagrebu se održao CROGOLD 2023 – prva konferencija o zlatu u Hrvatskoj. Na konferenciji su se okupili vodeći domaći i strani stručnjaci s tržišta plemenitih metala te mnoštvo zainteresiranih sudionika iz svijeta financija, visokog obrazovanja, medija i šireg građanstva koji su došli poslušati informacije o najnovijim trendovima s tržišta zlata.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Hrvatske kovnice novca, Centra Zlata, njemačke kovnice Heimerle + Meule, Primat logistike i Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, a među govornicima su se našli i direktori Centra Zlata Saša Ivanović i Josip Kokanović.

Zlato nastavlja biti sigurno utočište

Saša Ivanović pojasnio je da, kada tradicionalni ulagački instrumenti postanu nesigurni, građani i investitori posežu za investicijskim zlatom. Ističe i kako cijena zlata u zadnjih 50 godina stabilno raste. Primjerice, u ožujku 1972. cijena unce zlata je bila 48 da bi u ožujku 2023. narasla na 1962 dolara. “Zato je ulaganje u investicijsko zlato puno isplativije od čuvanja novca u banci ili kod kuće”, tvrdi.

Premda “zlatni standard“ koji je u povijesti bio okosnica svih monetarnih sustava ne postoji već više od 50 godina, središnje banke većine zemalja u svijetu posljednjih godina kupuju zlato u velikim količinama. U 2022. godini, u samo godinu dana, središnje banke u svijetu, povećale su imovinu u zlatu za čak 152 posto, naglasio je Marijo Kokić, menadžer za ključne kupce najstarije njemačke talionice plemenitih metala Heimerle + Meule.

Marijo Kokić i dr. sc. Saša Ivanović

Povećana potražnja središnjih banaka za zlatom pokazuje da ono i dalje ima izuzetno važnu ulogu u stabiliziranju svjetskih valuta, posebno u nestabilno vrijeme. Od uvođenja eura do danas, cijena zlata je narasla čak 6 puta, zaključio je Kokić.

Kupnja investicijskog zlata postala je jednostavna

Mladen Vedriš s veleučilišta Effectus ističe da će daljnja događanja biti interakcija niza varijabli – geopolitičkih, ekonomskih, socijalnih, a već u bliskoj budućnosti snažno će se ispreplitati realna događanja te percepcija i psihologija građana i tržišta.

Prof. dr. sc. Mladen Vedriš

Hrvatska kovnica novca, kao jedini hrvatski proizvođač investicijskih zlatnika, kontinuirano daje svoj doprinos hrvatskom tržištu investicijskog zlata, ističe predsjednik Uprave Hrvatske kovnice novca Damir Bolta

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata, naglašava jednostavnost pri kupnji zlata. Kako navodi, nekada su građani ulaganje u zlato smatrali kompliciranim. Činjenica je da se danas u zlato može ulagati na više načina, a kod kupovine fizičkog zlata, koje se i smatra najboljom opcijom, ima veliki broj opcija i vrijednosti. Investicijsko zlato lako se može čuvati i u svakom trenutku unovčiti, a na tržištu se može kupiti velik broj proizvoda – od pločica težine 1 grama, do poluga od 1 kilograma.

Damir Bolta i Josip Kokanović

Na CROGOLD-u, kako je priopćeno, bilo je riječi i o aktualnom stanju stabilnosti bankarskog sustava u svijetu i Europi, investiranju na tržištima kapitala, ali i vrijednosti zlata kao metala nužnog u modernom svijetu.