30.06.2020.

Cijena zlata izražena u američkim dolarima po unci dosegla je najvišu razinu još od 2012. godine. Cijena jedne unce na dan 29.6.2020. iznosi 1773 USD, što je odlična vijest za sve koji su odlučili investirati u ovaj plemeniti metal. 

Podsjetimo, cijena zlata dosegla je svoj apsolutni vrhunac 2011. godine, na kraju velike svjetske recesije, kad je iznosila gotovo 1900 dolara po unci. Budući da se kroz povijest već pokazalo da cijena zlata kroz recesiju u pravilu raste, brojni analitičari predviđaju daljnji rast cijene, što bi značilo da nas u narednim mjesecima čekaju novi vrhunci i probijanje psihološke granice od 1800 dolara po unci.

najvisa cijena zlata

Slika 1: Kretanje cijene unce zlata u USD, izvor: goldprice.org

Razlozi iza rasta cijene

Frank Holmes, CEO i glavni investitor kompanije US Global Investors, kaže da se dogodila “savršena oluja” koja je utjecala na kretanje cijene zlata. To se odnosi na istovremenu pojavu pandemije koronavirusa koja je paralizirala gospodarstvo, slabljenja dolara, masivnih programa kvantitativnog popuštanja, sve izglednijeg drugog vala pandemije i sve negativnijih prognoza institucija poput MMF-a i OECD-a koje prognoziraju duboku recesiju.

Uz to, Holmes naglašava važnost kretanja kamatnih stopa na državne obveznice za burzovnu cijenu zlata. Naime, cijena zlata i kamatne stope u pravilu koreliraju na način da pad kamatnih stopa utječe na rast cijene zlata i obrnuto. 

kamatne stope i zlato

Slika 2: kretanje realnih kamatnih stopa na državnu obveznicu SAD-a usklađenih za inflaciju (plavo) i cijene zlata (žuto), izvor: usfunds.com

U vrijeme kad realne kamatne stope izraženo padaju ili se čak nalaze ispod nule, investitori traže alternativne načine ulaganja u sigurne oblike imovine. Sigurno utočište stoga brojni pronalaze u zlatu kojemu cijena posljedično raste, što stvara korelaciju koju je moguće vidjeti na grafu. 

Zbog svega navedenog ne čudi što je 2020. godina, povijesno gledano, jedna od najboljih godina za investitore u zlato. Volumen trgovanja nikad nije bio veći, cijena je od početka godine narasla za oko 20%, što zlato čini najisplativijim oblikom ulaganja ove godine – boljim od dionica, državnih i korporativnih obveznica te američkog dolara.

Hoće li se rast cijene nastaviti?

Iako je cijena zlata dosegla visoku razinu, to ne mora značiti da je uzlazno kretanje cijene zlata tu pri kraju. Dapače, budući da se tek nalazimo na samom početku globalne recesije, brojni analitičari predviđaju da će cijena nastaviti rasti i da bi uskoro mogla probiti granicu od 2000 dolara po unci što bi predstavljalo apsolutni povijesni vrhunac.

Analitičari Goldman Sachsa, jedne od vodećih američkih investicijskih banaka, optimistični su što se tiče cijene zlata te svojim investitorima preporučaju ulaganje u ovaj plemeniti metal. Ako bi se njihove prognoze pokazale točnim, to znači da bismo već ove godine mogli svjedočiti najvišoj cijeni zlata u povijesti. 

Takav scenarij značio bi da je i dalje odlično vrijeme za ulaganje u zlato. Sve više ljudi prepoznaje prednosti zlata u ovakvim nesigurnim vremenima, što dokazuje činjenica da je potražnja za zlatom od početka godine porasla za čak 30%. Hrvatska nije iznimka, pa se i kod nas može vidjeti povećana potražnja potaknuta lošim ekonomskim prognozama i nepovoljnom epidemiološkom situacijom. 

Veliki i mali investitori i štediše stoga se u sve većem broju odlučuju za kupnju fizičkog zlata kao najjednostavnijeg načina ulaganja u zlato. Osim što je oslobođeno svih poreza, investicijsko zlato izrazito je likvidno, prenosivo i jednostavno za skladištiti, zbog čega predstavlja najbolji način osiguranja imovine u nesigurnim vremenima.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Banku Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!