19.12.2022.

Investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga i zlatnika sve je popularniji oblik štednje kojem se zadnjih godina okreće rastući broj ulagača i štediša u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Potražnja za žutim plemenitim metalom u velikom je porastu ponajviše zbog visokih stopa inflacije i nestabilnosti na tržištu, a godina koja se privodi svom kraju bila je posebno zanimljiva na tržištu zlata.

Naime, burzovna cijena zlata izražena u eurima od početka 2022. godine do trenutka pisanja ovog članka (19.12.2022.) narasla je za 5.2%, što je ovu godinu učinilo petom uzastopnom godinom u kojoj je cijena doživjela porast. Rast cijene zlata ove godine dio je dužeg trenda, što potvrđuje činjenica da je u posljednjih 15 godina cijena zlata u eurima narasla u njih čak 12, dok prosječni godišnji rast u tom periodu iznosi oko 9.1%.

Potražnja za polugama i zlatnicima u Hrvatskoj u porastu

Budući da investicijsko zlato nosi reputaciju tradicionalne zaštite vrijednosti imovine od inflacije i krize, ne čudi da potražnja za zlatnicima i polugama raste ovih godina u kojima pandemija, rat i inflacija narušavaju povjerenje štediša u klasični oblik štednje u bankama. 

Rastući broj štediša postao je svjestan kako držanje novca u bankama koje daju mizerne kamatne stope na štednju nije dugoročno isplativo jer taj novac svakodnevno gubi svoju vrijednost. Upravo zbog toga, štediše se okreću alternativnim oblicima dugoročne štednje, a investicijsko zlato tu se nameće kao prirodno rješenje jer se pokazalo vrlo isplativim i otpornim na krize, a uz to je neoporezivo i lako unovčivo.

Procjene Centra Zlata pokazuju da je u Hrvatskoj 2022. godini ukupno prodano između 4.5 i 5 tona investicijskog zlata u vrijednosti od oko dvije milijarde kuna. To je porast od oko 120% u odnosu na prethodnu godinu, ali i dalje znatno manje od iznosa kojeg Hrvati još uvijek drže na bankovnim računima – više od 220 milijardi kuna. 

Takvi podaci upućuju da, iako Hrvati sve više ulažu u zlato po uzoru na razvijenije zemlje, držanje novca na bankovnim računima i dalje je dominantan oblik štednje u Hrvatskoj, unatoč niskoj razini isplativosti takve vrste štednje.

Dok zlato raste, dionice i kriptovalute u padu

Iako je cijena zlata u 2022. godini ukupno u porastu u odnosu na početak godine, taj rast nije bio ujednačen i najveći porast zabilježen je u ožujku, netom nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Tada je cijena unce zlata dosegla visokih 1870 eura, što je bio skok od čak 16.6% u odnosu na početak godine. Cijena se nakon tog šoka stabilizirala na nešto nižoj razini od oko 1700 eura, što je i dalje više nego na početku godine.

U isto vrijeme, drugi oblici ulaganja pokazali su se rizičnima i neisplativima, što je dodatni razlog zbog kojeg su se investitori okretali zlatu. Američki dionički indeks S&P 500 zabilježio je pad od 19%, a puno bolji nije se pokazao ni domaći CROBEX s gubitkom većim od 8% od početka godine. Situacija je još lošija na tržištu kriptovaluta koje su prethodnih godina naglo dobile na popularnosti, što pokazuje podatak da je cijena bitcoina od početka godine pala za nevjerojatnih 60%

Što očekivati od zlata u 2023. godini?

Iako kretanje cijene zlata u kratkom roku u budućnosti nije moguće točno predvidjeti, moguće je analizirati faktore koji će zasigurno utjecati na cijenu. Primjerice, visoka inflacija kojoj svjedočimo gotovo sigurno će se nastaviti i u 2023. godini, a sve su češće najave nove recesije u Europi.

Potražnja za investicijskim zlatom ne pokazuje naznake usporavanja, što pokazuje da štediše očekuju neizvjesnost i inflaciju i u narednoj godini. Ukoliko američke kamatne stope prestanu rasti u narednoj godini, što mnogi analitičari očekuju, izgledno je da će cijena zlata na to pozitivno reagirati, što bi ulagačima moglo osigurati prinose i u 2023. godini.

U svakom slučaju, većina onih koji su zlatne poluge i zlatnike kupili prije 2022. godine s ostvarenim će prinosom biti zadovoljni. Hoće li se dugogodišnji trend rasta zlata nastaviti i u 2023. godini – vrijeme će pokazati.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *