18.2.2022. 

Cijena zlata ovaj je tjedan zabilježila svoj najveći rast u osam mjeseci te je dosegla psihološku granicu od 1900 američkih dolara po unci, a oko te se razine kreće i u trenutku pisanja ovog članka. 

Iako je još uvijek neizvjesno hoće li se cijena zadržati na toj razini koju je zadnji put dosegnula na proljeće prošle godine, jasno je da sve više investitora i štediša trenutno zaštitu svoje imovine od visoke inflacije i općenitih nestabilnosti na tržištu traži upravo u kupnji investicijskog zlata.

cijena-zlata-veljaca-2022

Kretanje cijene zlata od početka mjeseca do 17.2.2022., izvor: gold.org

Inflacija glavni pokretač rasta cijene zlata

Dva su glavna razloga koja su dovela do ubrzanog rasta cijene zlata ovaj mjesec. Prvi je razlog inflacija koja se pokazala znatno višom od očekivane, što je stvorilo blagu paniku na tržištu te natjeralo američke Federalne rezerve (Fed) da reagiraju dizanjem kamatnih stopa jačim intenzitetom od planiranog, ali i ranije nego što je to bilo najavljivano. 

Unatoč najavama Feda, igrači na tržištu nisu ostali uvjereni kako će njihove mjere pomoći suzbiti visoku inflaciju, ali zato očekuju da bi dizanje kamatnih stopa moglo dovesti do recesije

Podsjetimo, SAD je u siječnju ove godine zabilježio najvišu godišnju stopu inflacije u posljednjih 40 godina od čak 7.5%, dok je eurozona, kojoj se Hrvatska uskoro priključuje, u istom mjesecu zabilježila najveću godišnju stopu inflacije u svojoj povijesti od 5.1%.

Geopolitička nestabilnost 

Osim visoke inflacije, rastu cijene zlata ovaj je mjesec doprinijela i situacija na ukrajinsko-ruskoj granici koja još uvijek traje i koja stvara značajnu razinu nesigurnosti na svjetskim tržištima. Direktni vojni sukob Rusije i Ukrajine te čak malo manje vjerojatan, ali i dalje moguć sukob Rusije i NATO saveza, doveli bi do značajnih poremećaja na već pogođenom tržištu energenata, što bi produbilo inflaciju te zasigurno poslalo većinu zapadnih gospodarstava u recesiju. 

Kako bi zaštitili svoje ulagačke portfelje u slučaju takvog scenarija, veliki igrači na tržištu tradicionalno se okreću zlatu u kojega plasiraju rastući dio svojih sredstava, što posljedično dovodi do rasta cijene zlata uslijed povećane potražnje. 

Čak i ako do direktnog sukoba na kraju ne dođe, visoke tenzije između Rusije i Zapada neće nestati, što će se, osim u političkoj, osjetiti i u ekonomskoj sferi. Središnje banke mnogih su zemalja poput Poljske i Mađarske stoga proteklih godina značajno povećale svoje zlatne rezerve, a to rade iz istog razloga iz kojeg i investitori pojedinci kupuju zlato – radi sigurnosti u nesigurnim vremenima.

akcija-banner

Nestašica zlata na tržištu kao posljedica povećane potražnje

Rast inflacije i neizvjesnosti na tržištu doveo je do rasta potražnje za zlatom u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika. Zbog povećane potražnje te istovremenih poremećaja u opskrnim lancima početkom godine zbog širenja omikrona, na tržištu zlata nastala je nestašica određenih proizvoda.

Centar Zlata, kao vodeći hrvatski distributer investicijskog zlata te ovlašteni distributer poznatih europskih kovnica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich, pravovremenim je reakcijama na tržištu svojim klijentima u Hrvatskoj osigurao dostupnost najtraženijih proizvoda od zlata, čak i u vremenima nestašice. Većina zlatnih poluga i zlatnika u našem asortimanu dostupna je za isporuku odmah isti dan po narudžbi.

Ukoliko i vi želite sačuvati svoju imovinu u ovim nesigurnim vremenima ulaganjem u zlato, najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj pogledajte klikom OVDJE.

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!