21.08.2020.

Investicijsko srebro ove je godine jedno od najprivlačnijih oblika ulaganja za sve one koji žele zaštititi svoju imovinu za vrijeme nadolazeće krize. Poznato je da su plemeniti metali dobar način ulaganja u vrijeme ekonomskih neizvjesnosti u kojima se trenutno nalazimo, a srebro je, uz investicijsko zlato, najčešći metal kojemu se investitori i štediše rado okreću. 

Cijena srebra ove je godine prošla kroz velike promjene. Početkom godine, ona je iznosila 18 dolara po unci, da bi nakon velikog vala prodaje u ožujku cijena pala na 12 dolara po unci. Tu su situaciju mnogi iskoristili za velike kupnje srebra, budući da dugo nije bilo na nižoj razini. Cijena se stoga izrazito brzo oporavila i nastavila rasti te je dosegnula 28 dolara po unci u kolovozu. 

Slika 1: kretanje cijene srebra u zadnjih godinu dana, izvor: silverprice.org

Nakon što je cijena dosegla razinu od 28 dolara po unci, pala je za nekoliko dolara, ali se usidrila na razini iznad 26 dolara. Radi se o razini cijene koja je najviša u proteklih sedam godina, što je brojnim investitorima u ovaj plemeniti metal osiguralo velike povrate na ulaganje. 

Kakva su očekivanja za daljnje kretanje cijene?

Iako je cijena srebra u ovoj godini već znatno narasla, izostanak veće korekcije cijene upućuje na pozitivna očekivanja investitora koji se nadaju daljnjem rastu cijene. Ovakva očekivanja nisu neutemeljena. Naime, činjenica da se svjetsko gospodarstvo nalazi tek na početku nove globalne recesije pozitivno utječe na očekivanja investitora koji smatraju da će cijena srebra nastaviti rastući trend sve dok se ekonomska situacija u svijetu ne poboljša. 

Daljnji rast cijene očekuju i analitičari iz poznatih svjetskih financijskih institucija. Primjerice, švicarska banka Credit Suisse predvidjela je da će cijena srebra ubrzo nakon kratkog mirovanja skočiti na 35 dolara po unci, dok stručnjaci iz Bank of America predviđaju da bi cijena sljedeće godine mogla doseći razinu od čak 50 dolara po unci. Ukoliko se ove prognoze pokažu točnima, to bi značilo da je trenutno izrazito isplativo vrijeme za ulaganje u srebro.

Cijena srebra u prošloj krizi

Ovakva očekivanja u velikom su djelu temeljena na kretanju cijene srebra u protekloj krizi, onoj koja je pogodila svijet prije više od 10 godina. Tada je cijena srebra (i zlata) u svega par godina višestruko porasla kao posljedica velikih ekonomskih problema u kojima se našao svijet. 

Slika 2: kretanje cijene unce srebra u dolarima od 2008. do 2013., izvor: silverprice.org

Na priloženom je grafikonu vidljivo kako je cijena srebra u prošloj krizi strmoglavo porasla u kratkom roku. 2011. godine cijena je dosegla razinu od gotovo 50 američkih dolara po unci, što je još uvijek rekordna razina cijene. Nakon toga je počela padati, ali nekoliko se godina zadržala iznad 30 dolara po unci.

Početak globalne recesije tada se dogodio 2008. godine. Vidimo da je i tada cijena već počela rasti, pa je u jako kratkom periodu narasla s oko 15 na 20 dolara po unci, što je povećanje od 33%. Iako je nakon toga došao kratkotrajni pad, pravi je rast cijene tek slijedio, a vrhunac je dosegnut 2011. godine. 

Postoje brojne paralele između tadašnje i sadašnje krize, pa ne čudi da brojni investitori očekuju sličan rast cijene srebra u narednom periodu. 

Kako iskoristiti rast cijene srebra?

Najbolji način na koji se mali investitori i štediše mogu iskoristiti porast cijene srebra je ulaganje u investicijsko srebro u fizičkom obliku. Konkretno, to znači kupovina srebrnih poluga ili srebrnjaka visoke čistoće. Iako se, za razliku od zlata, na njih pri kupnji plaća PDV, rast cijene poput onog u prošloj krizi sigurno bi doveo do profitabilnosti ovakve vrste ulaganja koje je ujedno i odličan način dugoročne štednje. 

centarzlata.com nudi širok asortiman investicijskog srebra svojim klijentima, a povoljne cijene po gramu te mogućnost otkupa srebra po tržišnim cijenama povećala je potražnju za ovim plemenitim metalom u tekućoj godini. Ukoliko vas zanima investiranje u srebro, pogledajte najbolju ponudu u Hrvatskoj OVDJE te osigurajte svoju imovinu u nadolazećoj krizi.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!