12.04.2022.

Američko tržište zlata bilježi najveći rast potražnje za zlatnim polugama i zlatnicima u protekle 23 godine, pokazuju službeni podaci američke državne kovnice US Mint. U posljednjem ovogodišnjem kvartalnom razdoblju (Q1), iz kovnice su tako prodali preko 426 tisuća unca ili više od 12 tona zlata, što je rast od 3.5% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. 

Potražnja za zlatom osobito je narasla u ožujku uslijed znatnog intenziviranja rusko-ukrajinske krize. Prema najnovijim podacima US Minta, u tom je mjesecu prodano čak 155.000 unca ili 4.394,25 kilograma raznih denominacija Američkog zlatnog orla (eng. American Eagle Gold), što je povećanje od gotovo 73% u odnosu na veljaču. 

Visoka inflacija ne prestaje

Rezultat je to rastuće inflacije, volatilnih cijena dionica i traganja za sigurnim utočištem očuvanja vrijednosti i kupovne moći u nesigurnim vremenima od strane investitora i štediša. Investicijsko zlato, kao fizička imovina koja se povijesno pokazala otpornom na inflaciju i sve vrste financijskih i gospodarskih poremećaja, logičan je izbor ulagača u ovom trenutku. Uslijed turbulentnog razvoja događaja u svijetu, sve više gospodarskih analitičara skreće pozornost na europsku ekonomiju gdje potrošačke cijene već neko vrijeme rastu, a javlja se i bojazan da će Rusija iskoristiti energente kao „oružje“ odnosno kontra-sankcija u vidu obustave dobave plina i nafte zapadnim zemljama. 

Osim Europe, visoka inflacija i dalje obara četrdesetogodišnje rekorde. Indeks potrošačkih cijena u SAD-u za ožujak tako je ponovno nadmašio razine iz prethodnog mjeseca, dosegavši nevjerojatnih 8.5%, prenio je američki Biro za statistiku rada. Iz Bijele kuće su još prije objave podataka od strane Ministarstva rada naglasili da će stopa rasta opće razine cijena biti dramatično povišena zbog ruskog pritiska na cijene nafte i plina, kao i američke blokade na uvoz tih energenata iz Rusije. 

Cijena energenata u ožujku u SAD-u tako je narasla za čak 32% u odnosu na isti mjesec prošle godine, a visok rast zabilježile su i cijene hrane (8.8%), nova vozila (12.5%) i rabljena vozila (35.3%). Visoka inflacija koju najbitnije svjetsko gospodarstvo bilježi samo je nastavak dužeg trenda najveće inflacije još od ranih 1980.-ih godina, a kraj joj se ne nazire.

Zlato kao zaštita od inflacije

Mnogi su sad svjesni da inflacija o kojoj pričamo već neko vrijeme nije ni približno prolaznog karaktera. Thorsten Polleit, glavni ekonomist pri Degussi, u izjavi za popularni portal Kitco News navodi sljedeće:

 Ljudima je sve jasnije da visoka inflacija nije privremena, nego da ostaje s nama do daljnjeg – a možda će se i pogoršati, osobito kada je riječ o Europi. Rat u Ukrajini predstavlja popriličan rizik za eurozonu. Primjerice, ako dotok plina i nafte iz Rusije u Europe naprasno stane, slijedi nesaglediva recesija koju će pratiti masovna nezaposlenost i vrlo vjerojatno propadanje različitih industrijskih sektora.

Komentirajući rast potražnje za investicijskim zlatom, Ole Hansen, direktor za robnu strategiju pri Saxo Banci rekao je: 

Ulaganje u fizičku imovinu ostaje na solidnoj razini zbog jednostavnog razloga što se investitori suočavaju s inflacijom gdje god pogledaju. Tijekom 2021. godine, to je bio fenomen o kojem smo samo diskutirali, ali sad je to postala opasna stvarnost čiji utjecaj vrtoglavog rasta cijena osjete svi u svijetu. Imajući to na umu itekako je očigledna jasna veza sa povećanom potražnjom za zlatom.

Ponuda srebra pada – Moguće nestašice srebra

Nasuprot zlatu, srebro je prema podacima Američke kovnice doživjelo pad u prodajnom obujmu od 37% u prvom kvartalu 2022., u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međutim, uzrok ovom padu očigledno nije sigurnost investitora u stanje na globalnom tržištu, već kronična nestašica srebra i posljedičan manjak ponude. 

Potražnja za srebrom je i dalje stabilna te se predviđa da će takvom ostati kroz 2022.-u, no kovnici fali materijala za proizvodnju i rok narudžbe stoga je izrazito dugačak. Bart Kinter, predsjednik Kitco Metal Inc.-a, izjavio je sljedeće:

 Kad bi Američka kovnica bila u mogućnosti proizvesti više investicijskog srebra, učinila bi to.

Dobro vrijeme za ulaganje u plemenite metale?

Cijena zlata trebala bi se u dugom roku uskladiti s inflacijom, pružajući tako investitorima zaštitu, ali i potencijalnu zaradu, a mnogi očekuju da će se to dogoditi i ovaj put. Iako je burzovna cijena unce žutog plemenitog metala još uvijek ispod 2000 dolara (u trenutku pisanja ovog teksta), mnogi očekuju daljnji rast do kojeg će doći zbog ograničene ponude plemenitih metala te nastavka rasta stope inflacije u SAD-u i Europi.

Upravo je zato i dalje dobro vrijeme za ulaganje u zlato koje se kroz povijest mnogo puta dokazalo kao najbolja zaštita kapitala u nesigurnim vremenima. Nema razloga da se povijest ne ponovi još jednom.

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!