09.03.2022.

Cijena zlata ovaj je tjedan nastavila svoj strelovit rast te se tako zadržala na razini iznad psihološke granice od 2000 dolara po unci, a u utorak 8.3. probila je i apsolutni povijesni vrhunac, dosegnuvši cijenu od 2078 američkih dolara po unci. Cijena zlata izražena u eurima svoj je povijesni rekord probila već prošli mjesec, a kao što smo tada pisali, bilo je pitanje vremena kada će se ista stvar dogoditi i s cijenom u dolarima.

Cijena unce zlata u dolarima ovaj mjesec, izvor: goldprice.org

Zašto je cijena zlata toliko narasla?

Najnoviji rast cijene zlata direktna je posljedica geopolitičkih zbivanja na istoku Europe koja su negativno utjecala na brojna tržišta. Rat u Ukrajini doveo je do ekonomske izolacije Rusije koja je jedan od glavnih proizvođača energenata poput nafte i zemnog plina čije cijene također bilježe značajan porast. Rast cijena energenata uvijek znači i rast cijena proizvoda u cjelokupnom gospodarstvu, veće režije za kućanstva i poslovne korisnike te smanjenu kupovnu moć građana.

Inflacija je bila na povijesno visokim razinama i prije ruske vojne intervencije u Ukrajini, a najnovija događanja na tržištu energenata vjerojatno će dodatno pogoršati situaciju. U takvoj situaciji, sve se više investitora i štediša, kako onih velikih institucionalnih, tako i onih malih pojedinačnih, okreće tradicionalnim oblicima štednje i ulaganja kao što su nekretnine i investicijsko zlato.

Rast potražnje za zlatom direktno je utjecao na rast njegove tržišne cijene, a rast potražnje najviše se osjeti na tržištu fizičkog investicijskog zlata u obliku zlatnih poluga i zlatnika. Ogromna potražnja, koja je i prije rata bila vrlo visoka, dovela je do nestašica mnogih proizvoda na europskom tržištu poluga i kovanica, a to se osjeti i u Hrvatskoj gdje praktički svi distributeri imaju ograničenu ponudu proizvoda, a kod nekih se na isporuku čeka i tjednima. 

Cijena zlata na 3000 dolara po unci?

Razvoj situacije na tržištu sve više upućuje na to da se svjetsko gospodarstvo vjerojatno nalazi pred novom recesijom do koje bi moglo doći zbog više faktora. Osim rastućih cijena energenata i geopolitičke nestabilnosti te brojnih sankcija, ne treba zaboraviti ni na visoku inflaciju, dizanje kamatnih stopa te poremećaje u opskrbnim lancima koji su prije rata u Ukrajini bili glavna vijest na naslovnicama. 

U takvoj situaciji, realno je očekivati daljnji rast cijene zlata, a mnogi analitičari spominju i cifru od 3000 dolara po unci kao realnu cijenu žutog plemenitog metala. Iako mnogima ova cifra možda sada zvuči nerealno, analitičar Bart Melek tvrdi kako bi povijesni vrhunac cijene zlata iz 1980.-ih godina, kada bismo ga uskladili za inflaciju koja je od tada umanjila vrijednost dolara, danas iznosio baš oko 3000 dolara. Ne treba podsjećati da je prije 10 godina cijena od 2000 dolara po unci također zvučala nerealno, kao što je i prije 20 godina tako zvučala i cijena od 1000 dolara po unci. 

Nije nemoguće, stoga, da ćemo zaista doživjeti cijenu od 3000 dolara po unci u narednih nekoliko godina. Naravno, nemoguće je sa stopostotnom sigurnošću predvidjeti kretanje cijene zlata u budućnosti, a moguće su i kratkoročne korekcije cijene koje bi ju mogle vratiti na razinu od 1900 dolara, ali kod zlata je uvijek potrebno razmišljati o dugom roku, budući da se radi isključivo o dugoročnom ulaganju

U tom kontekstu, vrlo je izgledno da će ulaganje u zlato nastaviti biti vrlo isplativo i u sljedećih deset godina.

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!