12.07.2021.

World Gold Council (WGC), vodeće svjetsko udruženje sudionika na tržištu zlata, objavilo je svoje polugodišnje izvješće koje se bavi kretanjem cijene zlata u prvoj polovici godine te obraća pozornost na faktore koji bi mogli utjecati na cijenu u ostatku godine. Ovogodišnje izvješće investitorima daje više razloga za optimizam, budući da WGC predviđa rast cijene žutog plemenitog metala u narednim mjesecima

U izvješću se predviđaju različiti scenariji koji bi se mogli odviti u drugoj polovici tekuće godine te se analizira potrencijalni učinak tih scenarija na cijenu zlata. Koristeći posebnu metodologiju, WGC je razvio model koji ostavlja mogućnost za pet različitih scenarija u narednim mjesecima, a u svakom od tih scenarija, cijena zlata raste. 

Hipotetski prinosi do kraja godine s obzirom na scenarij oporavka gospodarstva, izvor: WGC

Različiti scenariji oporavka gospodarstva

Iako bi svih pet scenarija oporavka globalnog gospodarstva pozitivno utjecalo na rast cijene zlata, prema izvješću WGC-a, visina rasta ovisi o tome koji će se scenarij obistiniti. Primjerice, ukoliko dođe do velikog rasta individualne potrošnje koja će biti glavni pokretač oporavka, WGC predviđa rast cijene zlata od 1.04% na kraju godine.

No, ukoliko dođe do usporenog oporavka gospodarstva od pandemije, rast cijene zlata bit će znatno viši, iznad 7% na kraju godine. Najpesimističniji scenarij što se tiče oporavka gospodarstva ujedno je i najoptimističniji za ulagače u zlato jer u tom scenariju dolazi do velikog širenja novih sojeva koronavirusa koji bi pokrenuli nove valove zatvaranja gospodarstava, a u tom slučaju bi cijena zlata na kraju godine bilježila rast od čak 11.45%.

Razlog za to je rast potražnje za zlatom koji bi se dogodio uslijed novonastale situacije na tržištu. Naime, sve veće stope inflacije već sada guraju potražnju za investicijskim zlatom prema gore, a u slučaju novih zatvaranja, investitori koji traže sigurne oblike ulaganja ponovno će se okrenuti zlatu koje se dokazalo kao isplativa investicija u nesigurnim vremenima, za razliku od rizičnih dionica ili neisplativih obveznica.

Procijepljenost i kamatne stope glavni pokretači cijene zlata

WGC u svome izvješću navodi kako su glavni faktori o kojima će u kratkom roku ovisiti cijena zlata procijepljenost populacije protiv bolesti covid-19 te kretanje kamatnih stopa na američke državne obveznice

Što se procijepljenosti tiče, ona trenutno stabilno raste na globalnoj razini zbog sve veće dostupnosti cjepiva u svim krajevima svijeta, ali veliku opasnost predstvaljaju novi sojevi koronavirusa koji, prema prvim podacima, predstavljaju veću otpornost na cjepiva nego dosadašnji sojevi. Ukoliko se takav trend nastavi, to bi moglo usporiti oporavak gospodarstva, što bi moglo pozitivno utjecati na cijenu zlata u ostatku godine.

Što se kamatnih stopa tiče, one se trenutno nalaze na povijesno niskim razinama zbog čega ulaganje u obveznice trenutno nije vrlo isplativo ulagačima. U izvješću se navodi kako ostaje mogućnost podizanja kamatnih stopa od strane američke središnje banke Feda, ali da to neće pretjerano utjecati na ponašanje investitora koji već mjesecima aktivno prebacuju kapital iz obveznica uz zlato. Zbog svega navedenog, izvješće predviđa kako će kamatne stope pružiti potporu rastu cijene zlata u budućnosti.

Rast cijene zlata u dugom roku

Sve navedene prognoze iz izvješća WGC-a bave se kretanjem cijene zlata u kratkom roku, odnosno u preostalim mjesecima 2021. godine. Iako bi za ulagače u zlato bilo odlično da se obistini prognoza od rasta cijene od 11% do kraja godine, činjenica je da je izrazito teško točno predvidjeti kretanje cijene zlata, o čemu smo pisali ovdje

Budući da je zlato ulagački instrument u kojeg se ulaže s dugim rokom na umu, zbog njegove sposobnosti zadržavanja vrijednosti kroz godine, puno je bitnije kako će se kretati cijena zlata u dugom roku, odnosno u narednom višegodišnjem periodu. Podsjetimo, cijena zlata u eurima u proteklih 20 godina u prosjeku je na godišnjoj razini rasla oko 8.3%.

Ukoliko se isti trend nastavi u budućnosti, to znači velike prinose za sve koji posjeduju fizičko zlato u obliku zlatnika i zlatnih poluga. No, zbog novonastale situacije, pojave inflacije i niskih kamatnih stopa, lako je moguće da će rast u narednim godinama biti još veći od prosječnog rasta u posljednjih 20 godina. U tom slučaju, to bi značilo da je i dalje odlično vrijeme za ulaganje u žuti plemeniti metal.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]