Predviđanja cijene zlata jedan su od najdražih hobija mnogih ulagača u ovaj plemeniti metal koji, analizirajući povijesne podatke i aktualne događaje, pokušavaju predvidjeti način na koji će cijena zlata reagirati u budućnosti. Mnogi pokušavaju i točno predvidjeti koliko će koštati jedna unca zlata na određene dane u budućnosti.

No, je li to uopće moguće ili se pak radi o pukom nagađanju bez prave podloge u stvarnosti? Odgovor zapravo nije tako jednostavan kako se možda čini na prvi pogled.

Kratkoročna predviđanja cijene zlata

Kada govorimo o predviđanjima cijene u budućnosti, potrebno je razlikovati kratkoročna predviđanja cijene zlata od onih dugoročnih. Kratkoročna se predviđanja odnose na vremenske periode od svega nekoliko dana ili tjedana, dok pod dugoročnim predviđanjima podrazumijevamo osvrte na višegodišnje kretanje cijene zlata u budućnosti.

Što se kratkoročnih predviđanja tiče, ona su gotovo uvijek ništa više od običnih nagađanja koja ne zahtijevaju nikakvu analizu niti znanje. To ne znači da je nemoguće predvidjeti kretanje cijene zlata i u kratkom roku, ali najčešće se radi o sreći, a ne o kvalitetno odrađenoj analizi koja ne ostavlja prostor pogrešci.

Naravno, i dalje je bitno sagledati faktore koji se pojavljuju u bližoj budućnosti kao što je nova bankarska regulacija Basel III, ali njihov utjecaj na samu cijenu ne mora biti odmah vidljiv i zato je nemoguće sa stopostotnom sigurnošću predvidjeti kretanje cijene zlata u kratkom roku od svega nekoliko dana ili tjedana.

Dugoročna predviđanja cijene zlata na temelju povijesnih podataka

Investicijsko zlato ulagački je instrument kojeg investitori i štediše kupuju s dugim rokom od minimalno par godina na umu. Zlato je instrument dugoročne štednje koja s vremenom ne gubi na vrijednosti, za razliku od bankovne štednje u novcu koju pojede inflacija, a upravo je ta sposobnost dugoročnog zadržavanja vrijednosti glavni faktor zbog kojeg ljudi ulažu u žuti plemeniti metal.

Iz tog su razloga dugoročna predviđanja cijene zlata zapravo puno bitnija od onih kratkoročnih koja, kako je već spomenuto, nije moguće s velikom sigurnošću raditi. Naravno, nije jednostavno ni dugoročna predviđanja raditi s velikom razinom pouzdanosti, ali povijesni podaci pomažu donijeti određene zaključke vezane za buduće trendove na tržištu plemenitih metala. 

Naime, cijena zlata u proteklih je pedesetak godina, od ukidanja zlatnog standarda, narasla za 44 puta, s oko 40 dolara po unci na sadašnjih 1800 dolara. U zadnjih dvadeset godina, taj je rast veći od 560%, odnosno cijena zlata u prosjeku na godišnjoj razini raste više od 9%, izraženo u dolarima. 

Koristeći navedene podatke, jasno je zašto većina analitičara očekuje rast cijene zlata u budućnosti. Kada uzmemo u obzir i neke nove faktore poput povećanog printanja novca, sve veće inflacije, niskih kamatnih stopa i neizvjesne ekonomske situacije u svijetu, ne čudi da postoji značajan broj analitičara koji tvrde da će cijena unce zlata u budućnosti premašiti iznos od 10.000 dolara!

Koliko će unca zlata koštati u budućnosti?

Predviđanja cijene zlata po unci često možemo čuti od strane stručnjaka iz polja financija i ulaganja u plemenite metale, a ona se mogu značajno razlikovati, ovisno o tome tko govori. Primjerice, poznati analitičari Peter Schiff i Jim Rickards predviđaju veliki rast cijene zlata – 1500% u sljedećih 10 godina. Naravno, radi se o optimističnim predviđanjima za investitore u zlato, ali čak i oni skeptični analitičari u pravilu se slažu kako će cijena zlata u budućnosti rasti.

Analitičari se ne slažu uvijek oko točne cijene unce zlata u budućnosti, ali većina se slaže kako će se dugoročni trend rasta cijene zlata nastaviti i u budućnosti.

Iz tog je razloga uvijek dobro vrijeme za kupnju zlata, bez obzira na trenutnu cijenu na burzama. Neki periodi jesu isplativiji zbog niže cijene (u jednom takvom se periodu, prema mnogima, trenutno nalazimo), ali na dovoljno dugi rok se zlato uvijek pokaže isplativim ulaganjem koje pruža visoku razinu sigurnosti štedišama i investitorima. 

Osim sigurnosti, zlato pruža i visoki prinos, a činjenica da je potpuno oslobođeno od svih poreza znači da sva zarada od ulaganja ostaje isključivo investitoru. Ne čudi stoga da potražnja za investicijskim zlatom kontinuirano raste već godinama, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Ukoliko se predviđanja cijene zlata pokažu barem djelomično istinitima, ovaj oblik ulaganja nastavit će biti isplativ i u narednom periodu visoke inflacije i ekonomske nestabilnosti.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.