Ulaganje u zlato predstavlja sve popularniji oblik investiranja kojemu se okreće sve veći broj ulagača i štediša – kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. S obzirom na rastući interes za ulaganjem u investicijsko zlato, napravili smo ovaj kratki vodič za sve one koji se prvi put susreću s ovim oblikom ulaganja te bi htjeli saznati nešto više o njemu.

Zlato je plemeniti metal koji se već tisućljećima koristi u svrhu očuvanja vrijednosti, a do prije pedesetak godina je većina svjetskog novca na neki način bila vezana za njega kroz monetarni zlatni standard. Zlatni je standard u potpunosti ukinut 1971. godine i to predstavlja kraj zlatnog novca, ali to je tek početak jedne nove priče – ulaganja u zlato. 

Naime, s obzirom da cijena zlata više nije bila vezana za dolar, ulaganje u zlato počelo je biti sve popularnije jer je cijena mogla rasti s vremenom, a vrijeme je pokazalo da se radi o vrlo unosnom ulaganju. Koliko unosnom, pokazuje činjenica da je cijena unce zlata izražena u američkim dolarima od 1971. godine do trenutka pisanja ovog članka (2021. godina) narasla za čak 44 puta!

ulaganje-u-zlato-cijena-zlata

Rast cijene zlata u posljednjih 50 godina nadmašio je većinu drugih ulaganja (cijena unce u USD), izvor: goldprice.org

Koje su glavne prednosti ulaganja u zlato?

Danas se na internetu može naći veliki broj informacija o ulaganju u zlato i potrebno je razlučiti točne informacije od onih netočnih i iskrivljenih koje često plasiraju poduzeća i trgovci kojima je cilj klijente odvratiti od ulaganja u zlato te privući njihov kapital u neke svoje oblike ulaganja. 

Kroz dugogodišnje iskustvo na tržištu zlata, djelatnici Centra Zlata stekli su dobar uvid u motivacije ulagača te način na koji investicijsko zlato ispunjava njihove zahtjeve. U nastavku donosimo pregled glavnih prednosti ulaganja u zlato koje su ujedno i razlozi zbog kojih sve više ulagača i štediša kupuje ovaj plemeniti metal:

  • Rast cijene zlata

Već spomenuti rast cijene zlata glavni je razlog zbog kojeg se ulagači odlučuju za ulaganje u zlato. Protivnici ulaganja u zlato često ističu relativno nizak prinos u posljednih stotinu godina, ali taj podatak nije bitan jer je cijena zlata bila vezana za američki dolar sve do 1971. godine i do tada nije bilo moguće ostvariti značajan prinos ulaganjem u zlato.

Pogledamo li kretanje cijene u dolarima od 1971. godine do danas, možemo vidjeti kako je prosječni godišnji rast cijene zlata oko 8%, što je više od drugih oblika ulaganja. 

dugorocna-stednja-usporedba

Ukoliko promatramo samo zadnjih 20 godina, tada je prosječni godišnji rast cijene još viši i iznosi između 9% i 10%! Naravno, to ne znači da cijena zlata svake godine raste toliko, već se radi o prosjeku. Jedne godine cijena može narasti za 20%, druge godine pasti za 5%, ali ono što je bitno – dugoročni trend upućuje na stabilan i održiv rast.

S obzirom da je glavna motivacija iza ulaganja u zlato upravo dugoročna štednja, ovakav prinos je vrlo visok. Prinos na zlato ne treba uspoređivati s rizičnim oblicima ulaganja poput kriptovaluta ili određenih dionica, već s drugim oblicima štednje poput oročene bankovne štednje ili pak investicijskih fondova koji još naplaćuju dodatne provizije te su oporezivi.

U usporedbi s njima, ulaganje u zlato je isplativije.

Protivnici zlata često znaju spominjati kako ono nije isplativo jer ne nosi aktivni prinos u obliku dividende ili kamate. No, iskusnijim ulagačima jasno je da instrument ulaganja ne mora nositi aktivni prinos da bi bio isplativ.

Ukoliko bi visina kamate bila glavni razlog za ulaganje u neki oblik imovine, tada bi najtraženiji instrument bile obveznice nestabilnih zemalja poput Zimbabvea s obzirom da one nude najvišu kamatu. Naravno, to nije slučaj jer se radi o izrazito rizičnom ulaganju, što je potpuno suprotno od zlata koje svoju isplativost temelji na rastu cijene, a ne na kamati.

  • Visok stupanj likvidnosti

Investicijsko zlato u fizičkom obliku, odnosno zlatne poluge i zlatnici visoke čistoće, vrlo je likvidno, tj. jako ga je jednostavno zamijeniti za gotovinu u bilo kojem trenutku bilo gdje u svijetu. 

Ta osobina zlata čini ga privlačnijim od drugih oblika ulaganja koja su često vrlo ograničena kada je u pitanju povlačenje vlastitih sredstava iz njih. Brokerske kuće ili fondovi naplaćuju izlazne naknade (uz ulazne naknade i naknade za vođenje), dok kod mirovinskih fondova nije niti moguće pristupiti vlasititm sredstvima do napunjene 50. godine života, a čak i tada ste ograničeni samo na 30% sredstava.

ulaganje-u-zlato-poluge

Investicijsko zlato dolazi u obliku poluga i zlatnika visoke čistoće

Život je pun nepredviđenih situacija i uvijek može iskrsnuti nešto zbog čega hitno trebate doći do gotovine. Investicijsko zlato pruža tu mogućnost jer ga je moguće zamijeniti za kune na isti način na koji mijenjate i eure ili bilo koju drugu valutu. Pri tom samo treba obratiti pozornost da otkup zlata vršite kod respektabilnih trgovaca kao što je Centar Zlata kako biste dobili najbolju moguću cijenu koja je usklađena s kretanjem burzovne cijene zlata.

  • Ulaganje u zlato u potpunosti je oslobođeno poreza

Investitori koji se prvi put susreću s ulaganjem u zlato često se iznenade kada saznaju da je investicijsko zlato oslobođeno svih poreza i nameta, ukoliko ga kupujete kao fizička osoba. 

Prilikom kupnje investicijskog zlata u fizičkom obliku, ne plaća se PDV od kojeg je zlato oslobođeno od ulaska Hrvatske u EU, a prilikom prodaje se ne plaća ni porez na kapitalnu dobit, što znači da sva zarada od ulaganja u zlato ostaje isključivo u rukama investitora.

Naravno, ovo nije slučaj s drugim oblicima ulaganja. 

Bilo da se radi o nekretninama, dionicama, investicijskim fondovima ili čak kriptovalutama, svako od navedenih ulaganja se oporezuje na neki način. Iznimka su dionice i fondovi u kojima investitor drži novac dulje od dvije godine, ali kod zlata ne postoje ni takva ograničenja. Ukoliko kupite investicijsko zlato danas (naravno, bez PDV-a), već ga sutra možete prodati i nećete državi biti dužni ni lipe.

  • Ulaganje u zlato kao zaštita od krize i inflacije

Još jedan bitan razlog zbog kojega mnogi investitori drže dio svoje imovine u zlatu je to što se cijena zlata često kreće kontraciklički, odnosno raste za vrijeme ekonomskih kriza. Razlozi iza toga su kompleksni i imaju veze s kretanjem prinosa na državne obveznice, stopom inflacije i isplativosti alternativnih oblika ulaganja, ali ono što je bitno je da cijena zlata raste za vrijeme ekonomskih nestabilnosti.

ulaganje-u-zlato-graf

Cijena zlata najizraženije raste za vrijeme recesije

Kriza 2008. godine najbolji je primjer isplativosti ulaganja u zlato kada drugi oblici ulaganja postaju rizični i neisplativi. Iako je rasla i prije krize, cijena zlata od 2007. do 2011. godine narasla je za čak 200%, što je ogroman rast za tako kratak period. Iako je nakon toga doživjela pad, cijena je ostala na znatno višoj razini nego na kojoj je bila prije krize.

Sličnom smo scenariju svjedočili i 2020. godine. Globalna pandemija novog koronavirusa bila je katalizator nove krize, a cijena zlata u samo nekoliko mjeseci skočila je za više od 30%. S obzirom da se još uvijek nalazimo u ovoj krizi koja bi mogla potrajati godinama, mnogi analitičari očekuju kako rast cijene zlata neće ovdje stati.

Usko povezana s recesijom je i pojava inflacije. Inflacija je u modernom gospodarstvu stalna pojava i zbog nje fiat novac gubi na vrijednosti iz godine u godinu, što direktno utječe na vrijednost štednje građana u banci. S obzirom da su kamatne stope na bankovnu štednju na povijesno niskim razinama, čak i niska inflacija dovoljna je da štediša efektivno gubi vrijednost držanjem novca u banci

ulaganje-u-zlato-grafika

No, mnogi analitičari smatraju kako je pred nama razdoblje relativno visoke inflacije. Razlog tomu je masivno pumpanje novostvorenog novca koje provide američki Fed i europski ECB. To pumpanje novca započelo je nakon prošle krize i doseglo je vrhunac 2020. godine pa je tako čak 40% svih američkih dolara u optjecaju isprintano u posljednjih godinu dana

Zlato nije moguće kao novac stvoriti ni iz čega i njegova je ponuda ograničena njegovom količinom koju je financijski isplativo rudariti. Ponuda zlata na tržištu stoga nikad neće naglo skočiti kao ponuda novca i upravo je zbog toga ono odlična zaštita od inflacije pa sve više velikih investitora drži određeni dio svog portfelja u zlatu, a odnedavno to rade i mirovinski fondovi i ostali institucionalni investitori u razvijenijim državama svijeta.

  • Investicija koju držite u ruci

Posljednja prednost koju ćemo ovdje navesti, ali nikako ne najmanje bitna, jest činjenica da zlato predstavlja oblik ulaganja kojeg je doslovno moguće držati u ruci i njime upravljati na način kako vi želite. Zlato je prenosivo s osobe na osobu i s lokacije na lokaciju, jednostavno je za skladištenje jer se radi o metalu koji je iznimno inertan i otporan na koroziju te ne zauzima puno prostora.

Osim toga, kada imate zlato u vlastitom posjedu, vaša imovina ni na koji način ne ovisi o državi, tržištu dionica ili pak bankarskom sustavu

ulaganje-u-zlato-zlatnici

“Bečki filharmoničari” među najpopularnijim su europskim zlatnicima

Povijest je puna situacija u kojima države odluče oduzeti mirovinsku štednju građanima ili pak banke odluče ograničiti količinu novaca koju je moguće podignuti s njihovih bankomata. U takvim situacijama u kojima običan građanin nema pristup vlastitim novcima koje je pošteno stekao, najbolje prođu oni koji svoju drže i u nekim drugim oblicima, kao što je zlato. 

Ulaganje u zlato u obliku poluga i zlatnika – Je li to za mene?

Kao što smo već spomenuli, najjednostavniji i najpopularniji oblik ulaganja u zlato jest kupnja investicijskog zlata u obliku poluga ili zlatnika. O drugim oblicima ulaganja u zlato (nakit, ETF, dionice rudarskih kompanija, financijske izvedenice), možete pročitati OVDJE.

Nakon svega pročitanog, vjerojatno se pitate je li ulaganje u zlato dobra opcija i za vas ili se pak radi o riziku kojeg je bolje izbjegavati te se bolje držati klasične štednje u banci i dionica. 

Na zlato je potrebno primarno gledati kao dugoročnu investiciju koja vam pruža sigurnost i financijsku stabilnost, a ne kao kratkoročnu investiciju koja može donijeti veliku zaradu kroz financijsko špekuliranje. Osim toga, zlato nikad ne bi trebalo biti jedino ulaganje u kojemu investitor drži novac, ali je poželjno da barem dio portfelja drži u žutom plemenitom metalu jer nikad nije dobro držati sva jaja u jednoj košari, odnosno diversifikacija ulaganja ključ je dobrog povrata.

Centar Zlata – središnje mjesto investicijskog zlata u Hrvatskoj

Centar Zlata i stranica centarzlata.com brend je poduzeća Saiva d.o.o. koje posluje od 1994. godine te je trenutno najveći trgovac plemenitih metala u Hrvatskoj. S preko 50.000 zadovoljnih korisnika naših usluga čije recenzije na internetu govore same za sebe, imamo veliko iskustvo u trgovanju zlatom te uvijek stojimo na raspolaganju klijentima za sve upite.

Centar Zlata ovlašteni je distributer austrijske državne kovnice Münze Österreich, švicarskog Argor-Heraeusa te njemačkog Heimerle-Meulea pa u našem asortimanu možete pronaći razne poluge od 1 grama do 1 kilograma te veći broj investicijskih zlatnika. Klijentima nudimo preuzimanje zlata u uredu, ali i besplatnu pohranu u sefu te osiguranu dostavu diljem cijele Hrvatske. 

Ukoliko želite pogledati najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj, kliknite OVDJE.

Također, stručnjaci iz Centra Zlata uvijek vam stoje na raspolaganju te nam se s povjerenjem možete obratiti preko chata, telefona 01/3000 783 ili putem e-maila [email protected] – rado ćemo vam odgovoriti na sva pitanja te pružiti besplatno savjetovanje. 

kako-ulagati-u-zlato

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.