Standard Chartered jedna je od najvećih britanskih banaka čiji analitičari pomno prate kretanja na financijskim tržištima te, sukladno tome, rade razne prognoze za budućnost. Suki Cooper, analitičar banke specijaliziran za tržište plemenitih metala, iznio je svoja predviđanja vezana uz kretanje cijene zlata u narednom periodu.

Podsjetimo, cijena zlata ove je godina doživjela velike promjene i od početka 2020. godine do danas narasla je za više od 25%. Nakon povijesnog rekorda i probijanja psihološke granice od 2000 američkih dolara po unci zlata, cijena se stabilizirala na nešto nižoj razini od oko 1900 dolara na kojoj se nalazi i danas.

Slika 1: kretanje cijene unce zlata u USD u proteklih godinu dana, izvor: goldprice.org

Predviđanja za budućnost

Što se tiče predviđanja kretanja cijene zlata u narednom periodu, Cooper je za Kitco News rekao da u bližoj budućnosti očekuje rast cijene zlata. Točnije, Cooper očekuje da će cijena ovog plemenitog metala početkom 2021. godine dosegnuti 2100 američkih dolara po unci, što bi predstavljalo relativno brz rast u kratkom vremenskom periodu te najvišu cijenu zlata u povijesti.

Glavne razloge za ovakvo kretanje cijene Cooper vidi u događanjima u SAD-u:

Negativne realne kamatne stope, očekivanja slabljenja američkog dolara i neizvjesnost oko novog paketa poticaja stvaraju pogodnu situaciju za ulagače u zlato”, kaže Cooper.

Osim navedenih uzroka, veliku pozornost izazivaju i američki predsjednički izbori koji će se održati sljedeći tjedan. Cooper previđa kako će cijena zlata ostati stabilna sve do izbora, ali bi nakon proglašenja pobjednika mogla krenuti prema gore zbog neizvjesne političke situacije u najbitnijem gospodarstvu svijeta. O američkim predsjedničkim izborima i njihovom utjecaju na kretanje cijene zlata već smo pisali, a cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Uz to, makroekonomsko okruženje i dalje je povoljno za rast cijene zlata. Početak globalne krize, visoka razina ekonomske neizvjesnosti te politička nestabilnost kroz prošlost su uvijek bile naznake rasta cijene zlata. Mnogi analitičari smatraju da će se isto dogoditi i u narednom periodu.

Kako se pripremiti za rast cijene zlata?

Ukoliko se Cooperova predviđanja pokažu istinitima, čeka nas period rasta cijene zlata što je dobra vijest za sve ulagače u ovaj plemeniti metal. Ne bi bio prvi put da vrijednost zlata naraste čak 15% u svega nekoliko mjeseci, pa je lako moguće da će se taj scenarij, kojeg smo već mogli vidjeti ove godine, ponoviti.

U tom će slučaju najbolje proći investitori i štediše koji u svom vlasništvu imaju investicijsko zlato u obliku zlatnika ili zlatnih poluga koje je sve popularnije ulaganje i u Hrvatskoj. Osim što mu cijena u dugom roku konstantno raste (više od 500% u zadnjih 20 godina), investicijsko zlato posebno je privlačno ulagačima jer je u potpunosti oslobođeno svih poreza i nameta, prenosivo je, jednostavno za skladištiti te izrazito likvidno – moguće ga je zamijeniti za gotovinu u svakom trenutku.

Pogledamo li u prošlost, možemo vidjeti da su investitori u zlato u zadnjih dvadeset godina bolje prošli od onih koji su ulagali u alternativne oblike ulaganja poput dioničkih fondova ili čak nekretnina. Ne čudi stoga da potražnja za ovim oblikom ulaganja raste i u Hrvatskoj koja je tek odnedavno postala pogodna mjesto za ulaganje u zlato.

Najveću ponudu investicijskog zlata po pristupačnim cijenama za male, ali i velike investitore, možete pronaći u Centru Zlata, a cjelokupni asortiman pogledajte OVDJE.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!