Prodaja zlata, često nazivana i otkup zlata, čest je način brzog i jednostavnog dolaska do gotovine kojeg koriste mnogi građani u Hrvatskoj, ali i ostatku Europe. Budući da zlato odlično zadržava vrijednost u dugom roku, iznosi koji se mogu dobiti čak i za one najmanje komade zlata često premašuju više tisuća kuna. Doista, procjene Centra Zlata pokazuju da prosječna isplata kod prodaje zlata doseže više od 2000 kuna!

Osobe koje se odlučuju za prodaju zlata uglavnom prodaju staro zlato u obliku nakita koji im više nije potreban i samo skuplja prašinu ili je izašao iz mode. Otkupljivače u pravilu ne zanima estetska vrijednost predmeta jer se otkupljeno zlato najčešće šalje u talionice na preradu u investicijsko zlato, što znači da se prilikom otkupa nakita gleda isključivo količina zlata u njemu. 

Iako je prodaja zlata u pravilu jednostavan proces koji omogućava brz dolazak do većeg iznosa gotovine, potrebno je prije odlaska na otkup obratiti pozornost na neke stvari kako bi se izvukla maksimalna vrijednost za vlastito zlato. U nastavku donosimo pet savjeta za uspješnu i isplativu prodaju zlata.

1. Istražite reputaciju otkupljivača

Izbor otkupljivača najbitniji je korak kod prodaje zlata. Na tržištu postoji veći broj otkupljivača, što može zbuniti one koji prodaju zlato. Srećom, internet daje mogućnost informiranja o tvrtkama i prije nego što uđemo u odnos s njima, a tu posebnu težinu nose recenzije korisnika.

recenzije-prodaja-zlata

Ocjene koje ostavljaju prošli korisnici usluge otkupa zlata mogu pomoći u odabiru partnera za prodaju zlata jer pokazuju radi li se o provjerenom i povjerljivom otkupljivaču koji daje fer otkupnu cijenu. 

2. Provjerite imate li investicijsko ili lom zlato

Respektabilni otkupljivači zlata razlikuju tzv. lom zlato od investicijskog zlata. Ova distinkcija bitna je i za prodavače jer o njoj može ovisiti otkupna cijena koju će dobiti kod prodaje zlata. Investicijsko zlato su zlatne poluge i zlatnici visoke čistoće oslobođeni poreza namijenjeni dugoročnoj štednji i ulaganju, dok je lom zlato svaki predmet od zlata koji ne spada pod investicijsko zlato (npr. zlatni nakit, lim, zubi i sl.). Primjer investicijskog zlata su zlatni dukati Franjo Josip.

Svaki bolji otkupljivač investicijsko zlato, ukoliko je u dobrom neoštećenom stanju, otkupljuje po znatno višim cijenama od lom zlata. Razlog za to je što investicijsko zlato ide u daljnju preprodaju, dok se lom zlato šalje u talionice na preradu. Osoba koja prodaje zlato stoga se treba informirati o tome posjeduje li investicijsko zlato jer, ako posjeduje, za njega treba tražiti višu otkupnu cijenu od one za lom zlato. Popis najpopularnijih proizvoda od investicijskog zlata, kao i njihove otkupne cijene, možete provjeriti klikom na CJENIK

3. Zatražite ukupnu otkupnu cijenu zlata

Većina otkupljivača se hvali visokim otkupnim cijenama, ali samo neki takve cijene zapravo daju. Kada dolazite na procjenu zlata (koja bi trebala biti besplatna), obavezno zatražite ukupnu otkupnu cijenu koju otkupljivač nudi za vaše zlato, a ne samo cijenu po gramu.

Neki otkupljivači nominalno nude visoku otkupnu cijenu po gramu zlata, ali ukupnu cijenu koju daju smanje tako što ili umjetno smanje gramažu zlata kojeg ste donijeli, ili smanji njegovu čistoću, odnosno karatažu. Kako biste lakše mogli usporediti otkupne cijene kod različitih otkupljivača, potrebno je stoga tražiti točnu, a ne okvirnu ukupnu otkupnu cijenu zlata za sve predmete koje ste donijeli. Samo ćete tako moći donijeti informiranu odluku.

4. Obratite pozornost na vaganje zlata

Svaki pošteni otkupljivač zlata imat će jasno vidljivu vagu za vaganje vašeg zlata te će zlato izvagati tako da masa bude vidljiva klijentu. Ukoliko otkupljivači važu zlato na način koji nije vama vidljiv, ne možete biti sigurni jesu li ga izvagali na ispravan način i takve je otkupljivače bolje izbjegavati.

Poželjno je također i samostalno izvagati svoje zlato kod kuće, ako imate aparaturu koja omogućava točno vaganje lakših predmeta, kako biste znali kolika je masa zlatnih predmeta koje posjedujete.

5. Nemojte prodavati pod pritiskom

Povjerenje je ključno kod prodaje zlata. Ukoliko osjećate da vas djelatnici koji otkupljuju zlato pritišću da ga prodate odmah kod njih pod svaku cijenu, dobro razmislite o tome hoćete li takvom otkupljivaču vjerovati. 

Izaberite otkupljivača čiji vam djelatnici ne stvaraju pritisak, već stoje na raspolaganju za sve vaše upite vezane za prodaju zlata. 

centar-zlata-osijek

Centar Zlata – vodeći otkupljivač zlata s tisućama zadovoljnih korisnika

Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer investicijskog zlata, ali i otkupljivač lom zlata. Naši uredi za otkup zlata nalaze se u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a moguć je i otkup zlata putem pošte

Centar Zlata svim klijentima nudi besplatnu procjenu zlata, gotovinsku isplatu na licu mjesta, garanciju najbolje cijene te dostupnost educiranog i profesionalnog osoblja koje stoji na raspolaganju za svako pitanje koje klijent može imati.

Ako vas zanima prodaja zlata kako biste na brz i jednostavan način došli do gotovine, kontaktirajte nas: