Nakit od bijelog zlata često je skuplji od nakita izrađenog od klasičnog žutog zlata. Jedan od razloga je popularnost bijelog zlata kojeg mnogi smatraju ljepšim od žute verzije plemenitog metala, stoga su spremni više novca izdvojiti za kupnju takvog nakita. Drugi je razlog trošak izrade nakita od bijelog zlata. Naime, bijelo zlato se sastoji od više različitih plemenitih metala, a ponekad ima površinski sloj od rodija koji služi da postizanje karakteristične bijele boje, a čije stavljanje poskupljuje izradu nakita.

No ako se vlasnik bijelog zlata jednog dana odluči za prodaju takvog zlata ili drugih verzija obojenog zlata, za njega najčešće neće moći dobiti višu cijenu nego bi dobio za istu količinu žute verzije ovog metala u obliku poluga ili zlatnih kovanica. U nastavku je navedeno od kojih se metala izrađuju najčešće varijante bijelog zlata, ostalih oblika obojenog zlata te zbog čega takvo zlato dugoročno nije dobra investicija ako ulaganjem u plemenite metale želite očuvati vrijednost svojeg novca.

Bijelo zlato s niklom

Bijelo zlato se najčešće dobiva miješanjem običnog žutog zlata s niklom i srebrom, a na površinu se stavlja tanki sloj rodija koji mu daje boju i izdržljivost. Dolje su navedeni tipični postoci pojedinih metala u slitini zlata, bakra, nikla, cinka i srebra, no metale je moguće kombinirati i s drugačijim udjelima.

 14 karatno bijelo zlato s niklom:
Zlato: 58.3%
Bakar: 23%
Nikl: 11%
Cink: 7,7%

18 karatno bijelo zlato s niklom:
Zlato: 75%
Bakar: 10%
Nikl: 8%
Cink: 4.5%
Srebro: 2.5%

Izvor podataka: www.callagold.com

Bijelo zlato s paladijem ili platinom

Iako je paladij nešto mekši od nikla i lakše se izgrebe, neki ljubitelji nakita preferiraju bijelo zlato s ovim metalom, jer ima čišću bijelu boju. Platina također ima boju sličniju srebru nego zlatu, stoga se koristi za postizanje bijele boje nakita.

14 karatno bijelo zlato s paladijem:
Zlato: 58.33%
Srebro: 32.17%
Paladij: 9.50%

18 karatno bijelo zlato s paladijem ili platinom:
Zlato: 75%
Paladij ili platina: 25%

Crveno zlato – Ružičasto zlato

Još jedna varijanta obojenog zlata je crveno ili ružičasto zlato. Dobiva se dodavanjem većeg postotka bakra u slitinu. Najčešći udjeli pojedinih metala u ovoj slitini su:

14 karatno crveno zlato:
Zlato: 58%
Bakar: 32%
Srebro: 10%

18 karatno crveno zlato:
Zlato: 75%
Bakar: 22.25%
Srebro: 2.75%

Otkup bijelog zlata

Ako se vlasnik nakita izrađenog od bijelog zlata ili neke druge verzije obojenog zlata odluči na prodaju, u pravilu će dobiti cijenu jednaku cijeni žute varijante metala. Argument zlatara za takvu otkupnu cijenu je to da se u svakom obliku 14 karatnog zlata nalazi točno 58,5% čistog zlata, bez obzira na ostale metale u slitini, što je istina. No budući da je pri kupnji bijelo zlato skuplje, a pri prodaji jednako vrijedno kao obično zlato, kupac plaća premiju na izgled nakita i ostalih proizvoda od bijelog zlata. To je u redu ako se na bijelo zlato gleda kao na potrošnju. No ako se takav nakit kupuje s ciljem očuvanja vrijednosti ili kao na ulaganje koje može donijeti profit, vjerojatno će se raditi o neisplativom ulaganju.

Zlato je po mnogima dugoročno najisplativija investicija, ali samo ako se radi o investicijskom 24 karatnom plemenitom metlu u obliku zlatnih poluga. Takve poluge su priznate među investitorima i financijskim institucijama u cijelom svijetu, standardiziranih su dimenzija, težine i čistoće, te ih je uvijek moguće prodati po cijeni vrlo bliskoj spot cijeni zlata na svjetskom tržištu.

Centar Zlata u ponudi ima poluge uglednih kovnica plemenitih metala od 1 grama do 1 kilograma. Pogledajte našu ponudu investicijskog zlata.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.