18.10.2022.

Ulaganje u investicijsko srebro najpopularnija je alternativa ulaganju u zlato. Fizičko srebro, poput zlata, ima dugu tradiciju upotrebe. Tisućama godina koristilo se kao novac i sredstvo očuvanja vrijednosti diljem svijeta. Danas ga ulagači često koriste kako bi upotpunili svoj portfelj te diverzificirali rizik ulaganja.

Riječ je o metalu koji se najlakše oblikuje nakon zlata, a zbog lagane obrade i velike električne vodljivosti, pronašao je široku primjenu u industriji – od automobilske i elektroničke pa sve do proizvodnje mikročipova, 5G tehnologije te solarnih panela. Zbog rasta potražnje za fizičkim srebrom u industrijskom sektoru koje možemo očekivati u dogledno vrijeme, analitičari sve češće govore o mogućem izraženijem rastu cijene ovog plemenitog metala.

Potražnja za fizičkim srebrom u porastu

Potražnja za fizičkim srebrom u porastu je posljednjih desetak mjeseci, dok istovremeno potražnja za ETF-ovima i “papirnatim srebrom” pada. Statistike pokazuju da su važni globalni trezori LBMA i COMEX-a sve prazniji po pitanju fizičkog srebra, padajući na najmanje razine u posljednjih nekoliko godina. Iako cijena srebra još nije uhvatila tempo zbog opreza investitora, potražnja je u posljednjih godinu dana narasla na 6.239 tona, treći najveći rekord svih vremena i vrlo blizu prvom rekordu od 7.530 tona 2015. godine. Ovi trendovi ukazuju na to da se investitori okreću fizičkim predmetima od srebra (i zlata) u doba inflacije te ne vjeruju previše financijskim institucijama.

Dodajmo k tome da tek slijedi indijska sezona tradicionalnih blagdana i vjenčanja u prosincu kada potražnja za srebrom na tom tržištu značajno pridonosi povećanju ukupne globalne potražnje. Indijski uvoz srebrnog nakita već sada ruši rekorde, zahvaljujući blagdanskoj sezoni u kolovozu.

U posljednje dvije godine otkad je počela covid kriza, Njemačka i SAD također su se pokazali kao važna tržišta kada je u pitanju fizičko srebro. To je vidljivo i iz činjenice da su premije na srebrnjake i srebrne poluge u SAD-u narasle na visoke razine koje dosežu i po 10 dolara po unci. Situacija u Hrvatskoj još uvijek nije dosegla tu razinu, ali zamjetan je porast potražnje za srebrnjacima i srebrnim polugama i kod nas, dok bi veći porast tek mogao uslijediti.

Cijena srebra –  što možemo očekivati?

Citibank, jedna od najvažnijih američkih investicijskih banaka, predviđa veliki rast cijene srebra sljedeće godine. Prognoze se kreću do 25 $ po unci. To bi predstavljalo rast veći od 30%, što bi čak i hrvatskim ulagačima u samo godinu dana nadoknadilo PDV kojeg bi platili. Ipak, da bi se cijena srebra počela oporavljati, prvo treba pričekati da dolar prestane jačati, što će se neminovno i dogoditi.

“Očekujemo da će se cijene srebra oporaviti do barem 22 $ po unci već u prvoj polovici 2023. kada Fed promijeni stav (po pitanju dizanja kamatnih stopa odnosno jakog dolara), potražnja ulagača za ETF-om naraste, a Kina uđe u fazu oporavka”, navode iz Citibanka.

Osim pojačane industrijske potražnje, indijske blagdanske sezone te ulaganja u srebro u svrhu zaštite od gubitka vrijednosti, još jedan znak kojeg analitičari navode kada je u pitanju mogući rast cijene srebra jest omjer cijene zlata i srebra. Trenutno taj omjer ide u korist zlata (1:87), što znači da je srebro relativno jeftino u odnosu na zlato te da se isplati ulagati u fizičko srebro.

Je li sad pravo vrijeme za kupnju?

Ako se ulaže imajući na umu dugi rok, ovo bi mogao biti dobar trenutak za kupnju fizičkog srebra po povoljnoj cijeni. Cijena srebra u posljednja je dva desetljeća, gledano u američkim dolarima, narasla za više od 323% i nema razloga da se ovaj trend ne nastavi i ubuduće. Fizičko srebro je također pristupačnije ulagačima zbog svoje niže cijene u odnosu na zlato, a jednako je, ako ne i efikasnije, kao zaštita vrijednosti imovine u vrijeme visoke inflacije.

Neki analitičari smatraju da srebro ima mnogo veći neostvareni potencijal za rast od zlata jer se gotovo 50% fizičkog srebra u ponudi koristi u industrijske svrhe, a ta bi brojka mogla ići samo gore zahvaljujući njegovoj primjeni u novoj tehnologiji i energetskom sektoru. To pokazuje i činjenica da je potražnja za fizičkim srebrom veća od ponude u SAD-u.

Investicijsko srebro u vidu srebrnjaka i srebrnih poluga čistoće 99,9%, visoko je likvidno, otporno na koroziju i jednostavno za skladištiti. Riječ je o jednom od najboljih oblika dugoročne štednje i ostvarivanja prinosa.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog srebra u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u srebro? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!