Iako se trgovinski rat između SAD-a i Kine zaoštrava, a ostavka britanske premijerke May dodatno povećava rizik razlaza Ujedinjenog Kraljevstva s EU bez ikakvog trgovinskog sporazuma, investitori na financijskim tržištima do prije par dana naizgled uopće nisu bili zabrinuti. To se može vidjeti po cijeni zlata, koja je polagano padala još od sredine veljače ove godine. Neaktivnost na tržištu zlata je frustrirala analitičare i investitore jer bi žuti plemeniti metal trebao dobivati na vrijednosti u nesigurnim vremenima.

No prije nekoliko dana je napokon došlo do značajnijeg pomaka cijene zlata, a pomak se dogodio u isto vrijeme kad su kamatne stope na državne obveznice razvijenih zemalja značajno pale.

Slika 1:  Cijena zlata po unci u USD u posljednja dva mjeseca

Izvor: www.tradingeconomics.com

 

Slika 2: Prinos na desetogodišnje državne obveznice SAD-a (u %)

Izvor: www.tradingeconomics.com

Ova korelacija ukazuje na to da su investitori na financijskim tržištima postali nezadovoljni odnosom nagrade i rizika kod obveznica. Globalni politički i ekonomski rizici rastu, a državne obveznice donose sve manji prinos. Neke čak donose negativan prinos, što znači da onaj tko kapital uloži u desetogodišnje državne obveznice Švicarske, Njemačke, Japana ili Nizozemske, ne samo da neće dobiti nikakvu kamatu, nego će jednog dana dobiti nazad manje nego je uložio, što je apsurdno.

 

Slika 3: Godišnji prinos na desetogodišnje državne obveznice

Izvor: www.tradingeconomics.com

U takvoj situaciji dio investitora je kapital odlučio uložiti u zlato, koje pruža neovisnost o mogućnosti pojedinih država da vraćaju nagomilane dugove. Upravo taj novi interes ulagača dovodi do porasta cijene zlata. Izraženo u eurima, cijena zlata je sada vrlo blizu najviše razine dosegnute ove godine te približno 17% iznad najniže cijene dosegnute tijekom 2018. godine.

Ako se kamatne stope zadrže na trenutnim razinama ili dodatno padnu, za očekivati je daljnji porast cijene zlata.

Rizici koji mogu dovesti do tog scenarija vezani su za Brexit (dogovoreni datum napuštanja EU od strane Ujedinjenog Kraljevstva sve je bliže, a rješenja i dalje nema na vidiku), trgovinski rat SAD-a s praktički cijelim svijetom, slabljenje velikih stranaka u važnim članicama EU, preveliki deficit u talijanskom budžetu koji može dovesti do novih napetosti u uniji itd. Svi ti događaji i procesi će biti u fokusu sudionika na financijskim tržištima još barem nekoliko mjeseci, stoga bi se cijena zlata (najsigurnijem financijskim utočištem u nesigurnim vremenima) trebala i dalje kretati u suprotnom smjeru od kamatnih stopa na državne obveznice razvijenih zemalja.

Visinu kamatnih stopa na pojedine obveznice moguće je u realnom vremenu pratiti na ovoj stranici, a cijene pojedinih zlatnih poluga nalaze se u sekciji Cijena zlatnih poluga na našoj stranici.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!