Tržište zlata u 2020. godini bilo je izrazito zanimljivo i dinamično, što i ne čudi s obzirom na događanja u svijetu u ovoj turbulentnoj godini. Pandemija koronavirusa obilježila je cijelu godinu, pa tako i gospodarstvo te financijska tržišta. 

Pandemija i državne mjere usmjerene na suzbijanje negativnih posljedica pandemije imale su velikog utjecaja i na kretanje cijene zlata koja je od početka godine do trenutka pisanja ovog članka narasla za više od 20%, što je ogromni rast za period od svega jedne godine. 

cijena-zlata-u-2020-godini

Slika 1: Kretanje cijene unce zlata u američkim dolarima u proteklih godinu dana, izvor: goldprice.org

Ovakvo kretanje cijene zlata donijelo je veliku zaradu ulagačima u zlato pa je i potražnja za ovim plemenitim metalom u fizičkom obliku (zlatne poluge i zlatnici) ove godine zabilježila značajan porast. Mnogi se opravdano pitaju radi li se o kratkoročnom trendu ili možemo rast cijene zlata očekivati i u narednoj godini.

Što nas čeka u 2021. godini?

Glavni pokretači rasta cijene zlata u 2020. godini bili su vezani uz dolazak nove globalne krize. Pandemija koronavirusa dovela je do ogromnih mjera pumpanja novog novca u gospodarstvo koje su se počele provoditi u SAD-u i Europi. 

Programi tzv. “kvantitativnog popuštanja” doveli su do bojazni od pojave visoke inflacije u narednom periodu, što je brojne investitore privuklo zlatu koje je poznato kao najbolja zaštita od inflacije. Slabljenje američkog dolara također je utjecalo na rast cijene zlata, a rizičnost ulaganja u dionice i nekretnine pomogla je zlatu probiti se na sam vrh najisplativijih oblika ulaganja u 2020. godini.

Što se tiče 2021. godine, nije moguće sa stopostotnom sigurnošću predvidjeti kretanje cijene zlata na burzama, ali je moguće analizirati čimbenike koji direktno utječu na nju. Upravo se time bavi izvješće Bloomberga koje detaljno analizira faktore koji utječu na cijenu zlata, te predviđa kretanje cijene u 2021. godini.

Ukratko, u Bloombergu smatraju kako je pred nama još jedna isplativa godina za investitore u zlato u kojoj će cijena ovog plemenitog metala nastaviti probijati nove rekorde. Konkretno, u izvješću se navodi da bi prosječna cijena unce zlata u 2021. godini lako mogla doseći razinu od 2583 dolara, što bi bilo povećanje od 30% u odnosu na sadašnju cijenu. 

Više je razloga zbog kojih analitičari vjeruju da će i u narednoj godini doći do povećanja cijene zlata, a najbitniji od njih su povećana potražnja, inflacija i nastavak ekonomske krize koja je započela ove godine.

matrica-cijene-zlata-1

Slika 2: matrica cijene zlata koja analizira utjecaj raznih čimbenika na cijenu zlata, izvor: SBMA.org

Pogledamo li matricu cijene zlata sa slike koju je razvio Bloomberg, a koja analizira osam faktora koji su bitni za cijenu zlata, možemo vidjeti da je svih osam faktora označeno zelenom bojom za 2021. godinu, što je dobra vijest za sve koji su uložili u zlato. Posljednja godina u kojoj su svi faktori ukazivali na rast cijene zlata bila je 2011. godina koja je označila vrhunac cijene u prošloj krizi.

Kriza, slabljenje dolara, inflacija, potražnja u Aziji…

Ekonomska kriza koja je započela u ovoj godini sasvim sigurno će se preliti i na sljedeću. Čak i ako se cjepiva pokažu uspješnima i pandemija bude zaustavljena, ekonomske posljedice nastavit će pogađati većinu svijeta. Velika zaduženja morat će se otplatiti, a brojna će poduzeća zauvijek zatvoriti svoja vrata zbog pada prihoda.

Američki sustav Federalnih rezervi podigao je očekivanja za stopu inflacije za sljedeću godinu na višu razinu od prvotno očekivane, pa bi i to moglo doprinijeti povećanoj potražnji za oblicima ulaganja koji su zaštita od inflacije, a među njima je najpopularnije investicijsko zlato

Slabljenje američkog dolara, oporavak potražnje u Indiji i Kini te napuhane cijene dionica mogli bi također biti bitni faktori koji bi cijenu zlata u narednoj godini mogli pogurati prema gore. 

Kako se pripremiti za 2021. godinu?

Ukoliko se ove prognoze Bloomberga pokažu istinitima i cijena zlata zaista dosegne više od 2500 dolara po unci sljedeće godine, najbolje će proći oni koji u svome vlasništvu drže nešto investicijskog zlata. Veliki investitori uglavnom u zlato ulažu kupnjom udjela ETF fondova ili dionica rudarskih kompanija, dok se manji investitori i štediše uglavnom odlučuju za ulaganje u investicijsko zlato u fizičkom obliku.

Ulaganje u zlato u fizičkom obliku iz više je razloga privlačno investitorima. Na investicijsko zlato ne plaća se nikakav porez prilikom kupnje, ali niti prilikom prodaje kroz otkup zlata. Osim toga, fizičko zlato izrazito je likvidno, prenosivo je i jednostavno za skladištiti te nema dodatnih troškova za investitora. 

Ne čudi stoga da se sve veći broj ljudi u svijetu, ali i u Hrvatskoj odlučuje za ovaj oblik investiranja, pogotovo na početku ekonomske krize. Zlato se kroz povijest više puta pokazalo kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima, pa nema razloga da se povijest ne ponovi i ovaj put.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!