26.06.2020.

Pandemija koronavirusa već je duboko potresla svjetsko gospodarstvo i uzrokovala početak nove recesije. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ranije ovaj mjesec objavila je izvješće u kojemu su naveli svoja predviđanja vezana uz ekonomske pokazatelje u nadolazećoj krizi.

Ukratko, OECD je predvidio najdublju krizu u posljednjih stotinu godina, ali ponudio je dva moguća scenarija. Prvi scenarij pretpostavlja jedan val pandemije koronavirusa nakon kojeg bi došlo do relativno brzog oporavka i vraćanja u normalu. Drugi scenarij pretpostavlja drugi val pandemije koji će zadesiti svijet nakon kratkog i djelomičnog oporavka. 

Graf 1: predviđanje kretanja svjetskog BDP-a u slučaju drugog vala pandemije, izvor: OECD

U slučaju pojave drugog vala pandemije, pad svjetskog BDP-a mogao bi se mjeriti u dvoznamenkastim brojkama. Budući da cjepivo još nije na vidiku, nemoguće je predvidjeti kraj pandemije jer se radi o novom i nepredvidivom virusu.  

Drugi val u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je prvi val pandemije koronavirusa završio još u prvoj polovici svibnja. Sljedećih je mjesec dana prošlo bez većeg broja novozaraženih, da bi se broj naglo počeo povećavati krajem lipnja. Otvaranje granica, dolazak turista i popuštanje mjera dovelo je do drugog vala virusa za kojeg nitko još ne zna koliko će potrajati.

drugi val pandemije

Graf 2: broj novozaraženih osoba u Hrvatskoj po danu (stanje na dan 26.06.), izvor: koronavirus.hr

Prvi val već je osakatio hrvatsko gospodarstvo i izazvao brojne štete poduzetnicima i radnicima te je na Zagrebačkoj burzi izazvao pad vrijednosti CROBEX-a za čak 30%. Veliki državni programi poticaja na neko su vrijeme odgodili gospodarski krah, ali rast stope nezaposlenosti i proračunskog deficita te kolaps turističke sezone upućuju na duboku krizu iz koje se Hrvatska neće tako brzo izvući.

Ako drugi val pandemije potraje, svi navedeni problemi bit će dodatno izraženi i štetni. U tom će slučaju pandemija negativno utjecati i na tržište dionica, nekretnina i državnih obveznica, pa investitori moraju probati sačuvati svoju vrijednost na druge načine. 

Koronakriza i zlato

Od početka širenja virusa ranije ove godine do danas cijena zlata izražena u kunama narasla je za više od 25%. Taj su isti period obilježila masovna zatvaranja ekonomija diljem svijeta u vidu gašenja proizvodnje, remećenja robnog prijevoza i slabljenja potrošnje. Zbog slabijeg poslovanja poduzeća čijim se dionicama trguje na dioničkom tržištu, brojni investitori očekuju slabu zaradu u takvom tipu ulaganja pa traže alternativu.

Poučeni iskustvom iz protekle krize, velik dio njih odlučio se za ulaganje u investicijsko zlato koje se kroz povijest pokazalo kao najbolji način ulaganja i štednje za vrijeme kriza. Ova povećana potražnja za zlatom dodatno je pogurala cijenu zlata prema gore. 

Ako dođe do drugog vala pandemije na globalnoj razini, vjerojatno će doći i do novog vala zatvaranja poduzeća što će dodatno pogoditi već oslabljena svjetska gospodarstva, na taj način formirajući zatvoreni krug negativnih ekonomskih posljedica. Takav razvoj situacije sigurno bi doveo do daljnjeg rasta cijene zlata, pa ne čudi što brojni analitičari prognoziraju da će upravo do toga i doći. 

Sve više ljudi i u Hrvatskoj i u inozemstvu očekuju rastuće kretanje cijene zlata što pokazuje činjenica da potražnja za ovim plemenitim metalom raste iz mjeseca u mjesec. Osim odlične sposobnosti zadržavanja vrijednosti kad sve drugo vrijednost gubi, zlato investitore privlači i zato što je izrazito likvidno, neoporezivo i jednostavno za skladištiti. 

Zbog svega navedenog za očekivati je da će potražnja za zlatom i, posljedično, njegova cijena, rasti sve dok pandemija bude trajala. Do kad će trajati, to nitko ne zna, ali sve je izglednije da neće završiti tako brzo kao što se prvotno mislilo. 

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!