24.05.2021.

Cijena srebra u posljednja je dva mjeseca narasla za više od 15% te se trenutno nalazi na razini između 27 i 28 dolara po unci, što je znatno više nego u svibnju prošle godine kada je cijena iznosila 15 dolara po unci. 

Rast cijene srebra od više od 80% u samo godinu dana mnogim je ulagačima donio velike prinose i zaradu, ali srebro je i dalje daleko od svojih povijesnih vrhunaca te mnogi analitičari smatraju kako je realno očekivati i daljnji rast cijene, dok neki spominju iznos od 50 dolara po unci kao realnu cijenu ovog plemenitog metala.

Kretanje cijene unce srebra u USD u protekla dva mjeseca, izvor: silverprice.org

Proteklih je godinu dana tržište srebra obilježila visoka volatilnost, odnosno relativno veliki rast, ali i izraženiji padovi cijene. No, dugoročni je trend jasan i ide u korist ulagačima u investicijsko srebro koji u ovaj plemeniti metal ulažu kako bi nadopunili svoj portfelj investicijskim instrumentom koji ima veliki potencijal za rast, a kao i zlato, dobra je zaštita od nadolazeće inflacije. 

CPM Group: Unca srebra vrijedit će više od 50 dolara

Analitičari poznate investicijske kuće CPM Group specijalizirani su za trgovanje robama te su iznijeli svoje predviđanje kretanja cijene srebra u narednom periodu. Oni smatraju kako je srebro trenutno podcijenjeno te kako će nastaviti stabilnim rastom u narednim mjesecima, a da će nakon toga doživjeti veliki rast i doseći razinu iznad 50 dolara po unci, prenosi investingnews.com

Podsjetimo, cijena srebra svoj je apsolutni povijesni vrhunac dosegla 2011. godine kada je cijena unce iznosila gotovo 50 dolara, a još jedan veliki rast dogodio se i 1980.-ih godina kada je cijena srebra bila 35 dolara po unci. Zanimljivo je kako je cijena danas još uvijek znatno niža od tih razina iako je količina novca na tržištu puno veća nego tih godina, a srebro se sve više koristi i u industrijske svrhe, ne samo investicijske. Stav da je srebro trenutno podcijenjeno stoga ima veliko uporište u stvarnosti, pogotovo kad uračunamo inflaciju.

Upravo je inflacija razlog zbog kojeg se očekuje rast cijena plemenitih metala kao što su investicijsko zlato i srebro u narednom periodu. Poznato je da su plemeniti metali dobar način zaštite imovine od negativnih učinaka inflacije, a početak novog rasta cijena obaju metala to i potvrđuje. No, činjenica je kako se inflacija još nije u potpunosti razmahala, iako već svjedočimo naznakama kako to možemo očekivati u bližoj budućnosti. 

Naime, SAD je prošli mjesec zabilježio najveću mjesečnu inflaciju još od Velike recesije, a iznosila je čak 4.2% što je znatno više od famozne granice od 2% na koju središnje banke u pravilu ciljaju. S obzirom da je u proteklih godinu dana količina novca u SAD-u više nego udvostručena, logično je očekivati inflaciju i u narednim mjesecima, što nije povoljno za bankovne štednje građana, ali dat će poguranac cijeni zlata i srebra. 

Investicijsko srebro kao zaštita od inflacije

Upravo je to razlog zašto trenutno raste potražnja za srebrom, što dovodi do rasta njegove cijene. Iako je zlato puno popularniji izbor ulagača, srebro također može ispuniti istu funkciju zaštite imovine od inflacije, a činjenica da mnogi smatraju kako ima puno veći potencijal rasta od zlata znači da bi ono moglo biti i isplativije ulaganje u narednom periodu, čak i kad se uračuna PDV na srebro.

Srebrne poluge i srebrnjaci imaju i dodatnu prednost u vidu puno niže cijene od zlata, što znači da su pristupačniji malim ulagačima i štedišama. Ukoliko se prognoza od 50 dolara po unci zaista obistini u narednim mjesecima, najbolje će proći oni koji će bar dio svojih novčanih sredstava prebaciti u plemenite metale poput srebra koji su se već dokazali kao dobra zaštita imovine od inflacije.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!