Indeks američkog dolara (DXY), pokazatelj koji mjeri snagu ove valute u odnosu na druge značajne svjetske valute, od svog je vrhunca ove godine do kraja srpnja pao za čak 10%, što predstavlja značajan pad povjerenja investitora u američku valutu. Ovakvo kretanje dolara stvorilo je sumnju u njegovu sposobnost da bude okosnica svjetskog monetarnog sustava, kao što je to bio do sada. Iako se ne radi o prvom padu vrijednosti dolara u povijesti, situacija je ovaj put ozbiljna jer vrijednost dolara ni prije krize nije bila na visokoj razini, što daje na važnosti ovom padu vrijednosti.

americki-dolar-indeks

Slika 1: Kretanje indeksa američkog dolara u posljednja tri mjeseca, izvor: tradingeconomics.com

U takvom ekonomskom okruženju investitori traže alternativne oblike imovine kako bi izbjegli gubitak vrijednosti, pa se često okreću plemenitim metalima kao što je investicijsko zlato. To potvrđuje i činjenica da je upravo zlato postalo najvrjednija uvozna stavka u SAD-u u svibnju.

Što stoji iza pada vrijednosti dolara?

Glavni uzrok pada vrijednosti američkog dolara krije se u novoj gospodarskoj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa koja je SAD posebno jako pogodila. SAD je trenutno država s najviše zaraženih osoba i zatvorenih gradova, a političke trzavice te nadolazeći izbori stvaraju dodatnu neizvjesnost na financijskim tržištima.

Američko je gospodarstvo stoga u velikim problemima, što najzornije pokazuje pad BDP-a od čak 33% u drugom kvartalu 2020. godine u odnosu na isti kvartal prošle godine. To je najveći pad kvartalnog BDP-a u povijesti, a kriza je tek na svojem početku.

Kako bi ublažili utjecaj krize na gospodarstvo, američka Federalna rezerva počela je provoditi nove programe kvantitativnog popuštanja nezapamćenih razmjera. Time je u gospodarstvo upumpana ogromna količina novostvorenog novca, što je kod brojnih investitora stvorilo strah od inflacije u dugom roku. To je direktno pridonijelo padu povjerenja u američki dolar kao stabilnu valutu.

Koje su posljedice pada vrijednosti dolara?

Pad vrijednosti neke valute kroz povijest se dogodio nebrojeno puta, pa s tog aspekta ova vijest i nije pretjerano iznenađujuća. Ipak, budući da se ne radi o običnoj “maloj” valuti, već o valuti koja je oslonac cijelog svjetskog gospodarstva, svaka značajna promjena njene vrijednosti može imati dalekosežne posljedice u cijelom svijetu. 

Pad povjerenja u američki dolar stoga je pad povjerenja u globalni monetarni sustav kakav danas postoji. Otkad je ukinut zlatni standard sedamdesetih godina prošlog stoljeća, američki dolar postao je fiat novac, što znači da mu vrijednost od tada nije temeljena na zlatu, već mu se tečaj utvrđuje na burzama valuta. 

Mnogi smatraju kako je ovakav sustav zbog toga na klimavim nogama i da je pitanje vremena kad će se urušiti pod svojom težinom, budući da se nove količine dolara ubrzano stvaraju, a SAD upada u sve veće dugove. Investitori i štediše koji očekuju ovakav crni scenarij za to se spremaju kupnjom plemenitih metala koji su se kroz povijest pokazali kao najbolji način čuvanja imovine kad valute gube na vrijednosti.

Zlato i srebro kao zaštita od inflacije

Potražnja za plemenitim metalima ove je godine znatno narasla, a u prvoj polovici godine investicijsko zlato pokazalo se kao najisplativiji oblik ulaganja, donijevši investitorima veći prinos od dionica i obveznica. Razlog iza toga direktno je povezan s padom povjerenja u američki dolar i općenito u fiat novac. 

Zlato i srebro kroz povijest su se stoljećima koristili kao način pohrane vrijednosti i sredstvo trgovanja, pa ne čudi da se upravo njima sve više ljudi okreće u nesigurnim vremenima u kojima papirnate valute gube na vrijednosti, a ulaganja u druge oblike imovine postaju prerizična.

Upravo se u takvoj situaciji nalazi svjetsko gospodarstvo u 2020. godini. To je izravno utjecalo na streloviti rast cijene zlata i srebra kojemu analitičari ne vide kraj, a to prepoznaje sve veći broj ljudi, sudeći po povećanoj potražnji. 

Većina manjih investitora i štediša koji se odlučuju za ulaganje u plemenite metale to rade tako što kupuju zlato ili srebro u fizičkom obliku, tj. u obliku poluga ili kovanica visoke čistoće. Kupnja fizičkog zlata posebno je privlačna jer je ono oslobođeno svih poreza, izrazito je likvidno te se jednostavno skladišti. Ne čudi stoga što mnogi sigurno utočište u nesigurnim vremenima pronalaze upravo u plemenitim metalima.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!