Kada govorimo o našem investicijskom portfelju, izrazito je važno razumijevanje pojma diversifikacije portfelja. Diversifikacija portfelja je metoda upravljanja rizikom koja podrazumijeva ulaganja u različite oblike imovine kako bismo kao investitori smanjili ukupan rizik i utjecaj volatilnosti tržišta te maksimalizirali prinos našeg ulaganja. Na taj način štitimo svoju imovinu od rizika svojstvenih mnogim instrumentima ulaganja.

U slučaju u kojem investitor drži svoju imovinu u samo jednoj kategoriji investicijskog instrumenta, njegov portfelj je u potpunosti izložen rizicima danog sektora. Ako bismo držali sav naš investicijski portfelj isključivo u dionicama jednog poduzeća, u potpunosti bismo ovisili o njegovim performansama – ako nešto pođe po zlu u njihovom poslovanju ili pripadajućem tržištu, možemo zaboraviti sav naš prinos, a po mogućnosti i kompletan portfelj.

Učinkovita diversifikacija rizika stoga zahtijeva ulaganje u različite oblike imovine koji ovise o različitim tržišnim faktorima. U tom slučaju, ako jedan od instrumenata zakaže, drugi instrument bi u idealnom scenariju trebao pokriti gubitak. Prednosti diversifikacije rizika opće su prihvaćene među svim ozbiljnim investitorima koji žele zaštiti svoj investicijski portfelj, no postavlja se pitanje – koji oblik imovine može poslužiti kao adekvatan instrument za ublažavanje rizika?

Zlato – efikasan i uspješan instrument za diversifikaciju portfelja i smanjenje rizika

Jedan od najefikasnijih i najuspješnijih dugoročnih instrumenata za diversifikaciju portfelja jest ulaganje u fizičko zlato u obliku zlatnih poluga i zlatnika. Prema mišljenju stručnjaka, držanjem tek 5% imovine u zlatu, mogli bismo zaštititi naš portfelj od rizika i volatilnosti financijskih tržišta. No, još je bolje imati veći udio zlata u cjelokupnoj imovini radi veće razine sigurnosti.

Ulaganje u zlato posebno je važno kada je u pitanju očuvanje vrijednosti imovine od inflacijejedan od glavnih rizika na tržištu vrijednosnih papira poput dionica. Štoviše, zlato je povijesno dokazano kao jedan od ključnih instrumenata za zaštitu od inflacije. Prosječni godišnji povrat na zlato od 8.3% u posljednja dva desetljeća bitno nadmašuje prosječnu stopu inflacije u istom periodu. Tu je izrazito važno naglasiti da u trenucima gospodarske i financijske krize kada druga tržišta stagniraju ili padaju, cijena zlata u pravilu značajno raste.

Tu se posebno ističe investicijsko zlato u vidu zlatnih poluga i zlatnika zbog jednostavnosti procesa ulaganja. Za razliku od investiranja u dionice, kupovina fizičkog zlata ne zahtijeva nikakve brokerske naknade ili slične troškove. Fizičko zlato lako se prenosi, jednostavno je za skladištenje, otporno na koroziju, univerzalno priznato kao vrijednost te oslobođeno plaćanja PDV-a. Pored toga, investicijsko zlato je visoko likvidno svugdje u svijetu što znači da se u bilo kojem trenutku, bilo gdje u svijetu, vrlo brzo može zamijeniti za novac, za razliku od drugih oblika imovine poput primjerice nekretnina.   

Investicijsko zlato – Instrument očuvanja vrijednosti i ostvarenja prinosa tijekom krize

Osim što ulaganje u zlato služi kao instrument očuvanja vrijednosti tijekom financijskih kriza i razdoblja visoke inflacije, ono također donosi značajne prinose u rizičnim vremenima poput onog u kojem danas živimo. Uzmimo kao primjer hipotetsku situaciju u kojoj smo na početku prethodne financijske krize 2008. temeljili naš portfelj u potpunosti na ulaganju u burzovne indekse navrijednijih američkih dioničkih društava. Nakon krize izašli bismo sa gotovo neznatnim prinosima koje bi većinski anulirala inflacija. No, da smo inicijalno držali tek 5% našeg portfelja u investicijskom zlatu, ostvarili bismo višestruko veći prinos, a s 20% portfelja ili više u zlatu, taj bi prinos bio izrazito visok. Zanimljiva je činjenica da bi portfelj koji se sastojao isključivo od zlata u tom periodu ostvario prinos veći od 200%!

Držanjem većeg dijela svog portfelja u fizičkom zlatu ne smanjujemo kapacitet za ostvarivanje prinosa u ne-kriznim vremenima, dok istovremeno osiguravamo očuvanje vrijednosti svoje imovine i ostvarivanje značajnog prinosa u kriznim vremenima. Ekonomski analitičari pritom savjetuju da što je veći rizik druge imovine u našem portfelju, to bi udio zlata u njemu također trebao biti veći.

Zbog svoje kontinuirane visoke likvidnosti, zlato omogućava investitoru da gotovo uvijek podmiruje tekuće obveze čak i tijekom kriznih vremena kada je teško unovčiti druge oblike imovine poput nekretnina, dionica itd. Ulaganje u zlato, posebice u obliku zlatnih poluga i zlatnika, stoga je ključan element uspješnog investicijskog portfelja.

akcija-banner

Ulaganje u zlato – Omiljena aktivnost uspješnih svjetskih investitora

Ne bismo trebali biti iznenađeni činjenicom da među investitorima koji se bave ulaganjem u zlato, možemo pronaći neka vrlo važna imena na svjetskoj razini.

Jedan od njih je John Paulson, znameniti investitor u hedge fondove čiji je fond, Paulson & Company u nekim trenucima raspolagao imovinom u vrijednosti preko 35 milijardi američkih dolara, pritom držeći gotovo 1,5 milijardi dolara u zlatnim polugama, dionicama zlata i papirnatom zlatu (ETF-ovima). Pored toga, Paulson je točno predvidio začetak krize 2008. godine tj. pucanje balona na tržištu nekretnina, a temeljem pametnog ulaganja i svoje ‘zlatne’ strategije, Paulson je u istom periodu svojim ulagačima priskrbio gotovo 15 milijardi dolara.

George Soros koji je prije nekoliko godina uložio više od stotinu milijuna dolara kako bi kupio nekoliko milijuna dionica SPDR Gold Trusta, najvećeg zlatnog ETF-a u tom trenutku. Obitelj Rothschild, koja se smatra jednom od najbogatijih financijskih dinastija na svijetu, također ulaže u žuti plemeniti metal. Jedan od najbogatijih pojedinaca na svijetu, industrijalac i ulagač, Warren Buffet, koji je dugo godina bio skeptičan prema zlatu, prošle je godine posustao i kupio stotine milijuna američkih dolara vrijedne dionice rudarske kompanije Barrick Gold Corporation koja rudari zlato.

S obzirom da je cijena zlata trenutno podcijenjena te da su pred nama izazovna vremena, sada je idealan trenutak za sve male i velike ulagače da se slijede primjere istaknutih svjetskih investitora koji ulaganjem u zlato štite vrijednosti svojih investicijskih portfelja.

Kako bismo sumirali sve što smo dosad rekli u jednoj rečenici, dovoljno je citirati utjecajnog fond menadžera Ray Dalia koji je jednom prilikom izjavio: “Ako ne posjedujete zlato, ne znate ništa ni o ekonomiji, ni o povijesti.”

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!