Zlato je fascinantan metal. S obzirom na vrijednost i funkcije koje ima u ljudskom društvu, rađeni su mnogi statistički izračuni o karakteristikama i količinama ovog plemenitog metala. U nastavku je navedeno 10 zanimljivosti o zlatu:

1. Zlato je jestivo. Moguće ga je konzumirati u hrani i piću bez poznatih negativnih posljedica na zdravlje.

2. Po nekim procjenama, u svjetskim oceanima nalazi se više od 10 milijuna tona zlata, no ne postoji ekonomski isplativ način za filtriranje tog plemenitog metala.

3. Od jednog grama zlata moguće je napraviti žicu dugačku 165 metara.

4. Gotovo sve zlato koje postoji na našem planetu došlo je preko meteora koji su udarali u Zemlju u vrijeme nastanka planeta.

5. Indijske kućanice posjeduju 11% svjetskog zlata. To je više nego SAD, Švicarska, Njemačka i MMF posjeduju zajedno.

6. Najveći zlatnik na svijetu napravila je Australija. Teži jednu tonu, napravljen je od zlata čistoće 99,99% i trenutno vrijedi oko 45 milijuna USD.

7. Sve zlato ikad iskopano u ljudskoj povijesti stalo bi u kocku 20 metara dugačku, 20 metara široku i 20 metara visoku ili u tri olimpijska bazena standardnih veličina.

8. U jednoj toni iPhonea ima 300 puta više zlata nego u jednoj toni uobičajene rude koja se rudari u rudnicima plemenitih metala.

9. Investicijske poluge se ne prave od 100% čistog zlata jer bi bile toliko mekane da bi ih se moglo oblikovati golim rukama.

10. Najviše zlata na jednom mjestu ne nalazi se u Fort Knoxu, nego u zgradi Federalnih rezervi u New Yorku. No, 93% tog zlata nije u vlasništvu SAD-a, nego u vlasništvu drugih država koje su svoje poluge povjerile na čuvanje SAD-u.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!