27.06.2022.

Cijena zlata u proteklih je 20 godina u prosjeku rasla više od 8% godišnje, izraženo u američkim dolarima, ali taj rast nije bio ujednačen, već je varirao kroz godine. U određenim periodima, cijena žutog plemenitog metala stagnira, nekad i pada, dok u drugim vremenima raste i taj rast nadoknađuje sve padove, što donosi profit investitorima i štedišama. 

Rast cijene zlata u dugom roku uvijek je realno očekivati, dok je u kratkom roku od primjerice godinu dana vrlo teško predvidjeti njeno točno kretanje. Unatoč tomu, u određenim je situacijama moguće analizirati faktore koji utječu na kretanje cijene zlata i u kratkom roku te na taj način analizirati je li upravo sada posebno isplativo vrijeme za kupnju investicijskog zlata.

U nastavku teksta donosimo tri faktora zbog kojih mnogi analitičari očekuju rast cijene zlata u nastavku 2022. godine.

1. Visokoj inflaciji ne nazire se kraj

Povijesno rekordna inflacija dominira novinskim naslovima već mjesecima, kako u Hrvatskoj, tako i u ostatku Europe te u Americi. Dvoznamenkaste godišnje stope inflacije kojima nismo svjedočili barem trideset godina umanjuju povjerenje investitora i štediša u fiat valute koje ubrzano gube vrijednost, što direktno dovodi do povećanja potražnje za investicijskim zlatom koje se tradicionalno smatra zaštitom imovine od visoke inflacije. Podaci iz SAD-a pokazuju da je potražnja za fizičkim zlatnicima i zlatnim polugama od početka godine narasla za 170%, a sličan trend bilježi i Europa.

Iako središnje banke napokon kreću u borbu s visokom inflacijom, pa je tako američki Fed počeo agresivno dizati kamatne stope, vrlo je vjerojatno kako takve mjere neće biti dovoljne da suzbiju rast cijena. Uz to, na nastavak inflacije utječe i energetska kriza, problemi u opskrbnim lancima te rat u Ukrajini, što znači da je realno očekivati nastavak visokih stopa inflacije i u ostatku godine te nastavak visoke potražnje za zlatom.

2. Nova recesija je pred vratima

Usporavanje svjetskog gospodarstva do kojeg dolazi zbog restriktivne monetarne politike i velikih geopolitičkih nestabilnosti, kao i mogućeg “oživljavanja” pandemije koronavirusa, dovest će razvijena gospodarstva u novu recesiju. Za razliku od one kratkotrajne recesije na početku pandemije 2020. godine, nova kriza vjerojatno će znatno jače pogoditi svjetsko gospodarstvo koje je već pogođeno rekordnom inflacijom. 

Povijesno gledano, cijena zlata uvijek je iznadprosječno rasla za vrijeme velikih recesija. Primjerice, od 2007. do 2011. godine, za vrijeme Velike recesije, cijena zlata u dolarima narasla je za više od 200% u svega nekoliko godina ekonomskih nestabilnosti. Budući da se trenutno nalazimo na početku jedne nove značajne recesije, jasno je zašto mnogi očekuju da će se povijest ponoviti i cijena zlata opet skočiti.

3. Ostala ulaganja su rizična

Investicijsko zlato nije jedini oblik imovine u kojeg je moguće uložiti novac kako bismo ga zaštitili od inflacije te se ono “natječe” s drugim oblicima ulaganja poput dionica, fondova i kriptovaluta koji također imaju mogućnost ostvarenja prinosa u dugom roku. No, trenutna situacija na tržištu je takva da su gotovo svi drugi oblici ulaganja vrlo rizični zbog ekonomskih nestabilnosti i neizvjesne budućnosti, što je okruženje u kojem zlato najviše dolazi do izražaja, povijesno gledano. 

Tržište dionica u jednom je od najvećih “medvjeđih” tržišta u proteklih nekoliko desetljeća, a američki referentni dionički indeks S&P 500 izgubio je gotovo 20% svoje vrijednosti od početka godine. Dizanje kamatnih stopa smanjit će i potražnju za nekretninama čiji bi se rast cijena također mogao značajno usporiti zbog toga, a najgore od svega prolaze kriptovalute čiji vlasnici bilježe minuse od preko 60% od početka ove godine. U takvoj situaciji, sve se više investitora i štediša okreće investicijskom zlatu kojemu inflacija i recesija ne predstavljaju visok rizik, što bi njegovu cijenu moglo dodatno pomaknuti prema gore u ovoj godini.

Je li sada pravo vrijeme za kupnju investicijskog zlata?

Kada kupiti zlato” jedno je od najčešćih pitanja koje novi ulagači u plemenite metale postavljaju, a pravi odgovor je “bilo kada”. Naravno, pritom je bitno da je vremenski horizont ulaganja dovoljno dugačak te da se zlato može kupiti po fer tržišnim uvjetima, ali činjenica je da su dobro prolaze i investitori koji su zlato kupili prije dvadeset godina, kao i oni koji su kupili prije deset te oni koji su ga nedavno kupili.

No, istina je da postoje određeni periodi kad je ulaganje u zlato isplativije nego inače, a to su upravo periodi visoke inflacije, recesije i općenitih ekonomskih neizvjesnosti. Budući da se u jednom takvom periodu trenutno nalazimo, a cijena zlata prema mnogim je analitičarima trenutno podcijenjena, realno je zaključiti kako je upravo sada odlično vrijeme za prebacivanje barem dijela imovine u zlatnike i zlatne poluge.

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!