Od malih nogu nas uče kako je potrebno štedjeti kako bismo osigurali financijsku stabilnost i sigurnost sebi i svojoj obitelji. Radi se o dobrom savjetu jer je zaista potrebno odvajati dio prihoda za budućnost, bilo da se radi o namjenskoj štednji za mirovinu ili pak o izdvajanju sredstava za crni fond. 

No, nije svejedno o kakvoj se štednji radi. Štednja je dobra i pametna odluka za pojedinca, ali samo ako je isplativa. Nažalost, postoje vrste štednje kojima štediše gube vrijednost i mnogi su ljudi još uvijek nedovoljno informirani pa padaju u zamku štednje na bankovnom računu ili čak u gotovini, ne znajući da se radi o izrazito neisplativom obliku štednje. 

Štednjom u banci gubite svoj novac!

Štednja u banci moguća je preko oročenog štednog računa ili preko običnog tekućeg računa, a obje varijante nisu isplative za štedišu. Dva su razloga zbog kojih nije isplativo štedjeti u banci – prvi je niska kamatna stopa, a drugi je inflacija.

Kamatne stope na štednju u bankama su na povijesno niskim razinama i jako su blizu nuli. To znači da se vaša štednja s vremenom ne uvećava za prihode od kamata, već ona ovisi isključivo o tome koliko novca stavite u nju. Bankovna štednja nekad je bila isplativa zbog visokih kamata koje je donosila, ali ta su vremena iza nas i ovih dana za ušteđenih 10.000 kuna na oročenoj štednji kroz par godina možete očekivati mizernu kamatu od desetak kuna. 

Drugi razlog zbog kojeg se ne isplati štedjeti u banci je inflacija. Inflacija je rast cijena svih proizvoda i usluga u gospodarstvu i trenutno se ponovo nalazimo u periodu visoke inflacije, što je moguće primijetiti uspoređujući današnje cijene raznih proizvoda s onima od prije par godina. Inflacija je uvijek prisutna i zbog nje vaš novac u banci iz godine u godinu vrijedi sve manje. Naime, 1000 kuna prije 20 godina moglo vam je priuštiti puno veću količinu dobara nego što to može učiniti 1000 kuna danas, što je vidljivo na dolje priloženoj slici.

inflacija-zlato

Za istu košaricu dobara potrebno je izdvojiti sve više novaca

Kako štedjeti na isplativ način?

Iako bankovna štednja nije isplativa, to ne znači da nije dobro štedjeti i tako se brinuti za svoju financijsku sigurnost. Naprotiv, štednja je u ovakvim nesigurnim vremenima u kojima se nalazimo itekako potrebna i bitna, ali ona mora biti isplativa da bi imala smisla. Potrebno je stoga okrenuti se drugim, alternativnim oblicima štednje koji su otporni na inflaciju, a najpoznatiji takav financijski instrument je investicijsko zlato.

Investicijsko zlato je pojam koji označava zlato u fizičkom obliku, odnosno zlatne poluge i zlatnike koji su namijenjeni ulaganju i dugoročnoj štednji. Investitori ulažu u zlato već dugi niz godina, a ono je pogodno i za dugoročnu štednju jer mu je cijena u posljednjih 20 godina u prosjeku rasla oko 8.3% godišnje, što je znatno isplativije od bankovne štednje i znatno više od stope inflacije.

Investicijsko zlato ima i druge prednosti osim odličnog prinosa:

  • U potpunosti je oslobođeno svih poreza
  • Neovisno je od financijskog sustava i nije predmet ovrha
  • Odlična zaštita od inflacije zbog ograničene količine na tržištu
  • Vrlo likvidno i lako unovčivo bilo gdje u svijetu
  • Zaštita od kriza i ekonomskih nestabilnosti
  • Investicija koju držite u ruci

Ne čudi stoga da sve veći broj štediša napušta klasičnu bankovnu štednju i okreće se investicijskom zlatu koje se dokazalo kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima, a visok prinos i sigurnost koju pruža osigurava i to da ga je u svakom trenutku lako zamijeniti nazad za novac, ukoliko se ukaže potreba za tim. 

Ukoliko i vi želite sačuvati svoju teško zarađenu ušteđevinu od inflacije, razmislite o prebacivanju barem dijela novca u isplativiji oblik imovine poput zlatnih poluga i zlatnika. 

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja vezanih za ulaganje u zlato, slobodno nam se javite na telefon 01 3000 783 ili ostavite svoje podatke u dolje priloženoj kontakt formi te će vas stručnjaci Centra Zlata nazvati u najkraćem mogućem roku u svrhu pružanja potpuno besplatnih konzultacija o ovoj isplativoj vrsti štednje za sigurnu budućnost.

Ili ostavite svoje podatke radi besplatnih konzultacija:

    Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.