09.04.2021.

Rudarenje zlata najbitniji je proces koji direktno utječe na ponudu zlata na tržištu, bilo da se radi o investicijskom zlatu, zlatnom nakitu ili industrijskom zlatu. O rudarenju zlata direktno utječe količina zlata koju je moguće nabaviti, tako da je vrlo bitno pratiti ovu industriju kako bismo mogli razumjeti trenutne trendove, ali i pokušati predvidjeti one buduće. 

Postoji nekoliko vodećih rudarskih kompanija koje drže većinu svjetske proizvodnje, a jedna od poznatijih je Barrick Gold koja je prošle godine došla u središte pozornosti u ulagačkim krugovima jer je Warren Buffett, poznati skeptik kad je zlato u pitanju, u nju uložio pola milijarde dolara. 

Ulaganje u rudarske kompanije jedan je od oblika indirektnog ulaganja u zlato jer profit tih kompanija direktno ovisi o kretanju cijene plemenitog metala – kada cijena zlata raste, raste i profit rudarskih kompanija (i obrnuto).

Trošak rudarenja zlata rastao je prošle godine

Kao i svaki drugi oblik rudarenja, tako i rudarenje zlata za sobom nosi velike troškove koji ograničavaju profitabilnost rudarskih kompanija. Kod rudara zlata, ti se troškovi najčešće izražavaju u obliku iznosa potrebnog za vađenje jedne unce (31.1 grama) zlata iz rudnika. 

Primjerice, prosječna cijena rudarenja jedne unce zlata kod spomenute kompanije Barrick Gold, prošle je godine iznosila 967 američkih dolara, što je rast od 8% u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Kitco News. Naravno, taj trošak razlikuje se od kompanije do kompanije, ali i od rudnika do rudnika unutar iste kompanije. Neke kompanije imaju znatno veći trošak, a primjer je južnoafrički Sibanye-Stillwater kojemu prosječni trošak rudarenja jedne unce zlata iznosi oko 1500 dolara.

Upravo je taj trošak glavni faktor kod određivanja isplativosti pojedinog rudnika zlata. Ukoliko trošak postane previsok, rudarenje zlata može se zaustaviti kako rudnik ne bi poslovao s gubitkom. Za rudnike je stoga bitno da cijena zlata prati rast troškova rudarenja kako njihov profit ne bi bilježio veliki pad.

Rudarenje zlata bit će sve skuplje u budućnosti

Pojava pandemije koronavirusa 2020. godine uvelike je utjecala na tržište zlata s obzirom na nagli rast potražnje za ovim plemenitim metalom koji je poznat kao dobra zaštita imovine u turbulentnim razdobljima. Taj rast potražnje doveo je do velikog rasta cijene koji je doveo i do velikih zarada za rudarske kompanije. 

Ipak, pred rudarskim je kompanijama jedan velik izazov u narednom periodu koji bi mogao imati velik utjecaj na njihovo poslovanje, a to je inflacija

Naime, sve više analitičara očekuje pojavu visoke inflacije u narednom periodu koja će biti uzrokovana prevelikom ponudom novca koja je nastala uslijed odgovora američkih i europskih monetarnih vlasti na krizu uzrokovanu pandemijom. Podsjetimo, oko 40% svih američkih dolara u optjecaju stvoreno je u posljednjih godinu dana.

Inflaciju već možemo vidjeti na određenim tržištima kao što su tržišta dionica, nekretnina i kriptovaluta. Ipak, ona “obična” inflacija, ondosno inflacija cijena svakodnevnih dobara i usluga, još se nije pokazala, ali mnogi ju najavljuju. Kada i do nje dođe, s cijenama će porasti i troškovi rudarenja zlata.

Cijena energenata poput nafte već je krenula rasti, a upravo je energija jedan od najvećih troškova kod rudarenja. Uz to, ako dođe do velike inflacije, to će povećati i ostale troškove kao što su nadnice zaposlenika, nabava opreme i održavanje. Realno je stoga očekivati da će troškovi rudarenja rasti i u budućnosti, a u sljedećih par godina bi to moglo doći posebno do izražaja.

Osim inflacije, na rast troškova rudarenja u bližoj budućnosti zasigurno će utjecati i okretanje obnovljivim izvorima energije koji će rudarenje učiniti manje štetnim za okoliš. World Gold Council izdao je izvješće u kojemu predviđaju tranziciju rudnika na čišće izvore energije, a takva tranzicija zahtjeva ogromna ulaganja što će zasigurno povećati i troškove.

Kako će rast troškova rudarenja utjecati na cijenu zlata?

Troškovi rudarenja zlata i cijena zlata međuovisni su, odnosno rast jednog parametra utječe na rast drugog i obrnuto. Kada troškovi narastu, smanjuje se isplativost rudarenja, ponuda zlata na tržištu bude manja i cijena posljedično krene prema gore. 

Osim toga, inflacija koja bi mogla dovesti do rasta troškova rudarenja također bi mogla direktno utjecati na rast investicijske potražnje za zlatom kao zaštitom imovine od negativnih inflacijskih učinaka. Kombinacija povećane potražnje i smanjene ponude stoga bi mogla dovesti do velikog rasta cijene zlata u narednom periodu.

Ulaganje u zlato stoga sve je privlačniji oblik ulaganja kod velikih, ali i kod malih ulagača koji žele sačuvati svoju imovinu u ekonomski nestabilnim vremenima. Iako rudarenje zlata može imati utjecaj na cijenu zlata u kratkom roku, u dugom roku cijena svakako raste zbog ograničene ponude zlata i neograničenog rasta količine novca u optjecaju.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.