Robert Kiyosaki je jedan od najpoznatijih svjetskih investitora, poduzetnika i motivacijskih govornika, a ujedno i autor 26 knjiga. Njegov serijal knjiga “Bogati otac, siromašan otac” postao je vrlo popularan diljem svijeta. U njemu Kiyosaki želi educirati sve one koji se žele ili se već bave ulaganjem te podijeliti svoja poslovna iskustava na polju poduzetništva i investiranja. 

Tko je Robert Kiyosaki?

Robert Toru Kiyosaki je rođen na Havajima. Karijeru je započeo kao prodavač Xerox-ovih strojeva u cilju poboljšanja svojih komunikacijskih i pregovaračkih vještina, a samim time i da si olakša ulazak u svijet bogatih. Nedugo nakon toga, osnovao je svoju tvrtku koja se bavila prodajom novčanika, a kasnije se okušao i u poslu certificiranja majica, sportskih kapa i torbi heavy-metal rock bendova. Nakon nekog vremena je prodao tvrtku i otišao u mirovinu sve do 1997. godine kada je osnovao je firmu Cashflow technologies, s kojom je pantetirao svoj brend “Cash flow” kvadranta i predstavio ga kao edukativnu igru. 

Kiyosakijevi stavovi o plemenitim metalima

Robert Kiyosaki, iskusan poslovni čovjek i veliki znalac po pitanju investicija i ulaganja, tvrdi da trenutni fiat novac, odnosno papirnati novac, nije imao stvarnu vrijednost od napuštanja zlatnog standarda. “To je zato što je zlato, umjesto da bude vezano za pravi novac, vezano za čistu vjeru u kreditnu sposobnost Sjedinjenih Američkih Država. Zašto bi Nixon to učinio? Jer trgovinski deficit između SAD-a i drugih zemalja previše je rastao” objašnjava Kiyosaki. S donjim grafikonom Kiyosaki želi objasniti kako se uklanjanje američkog dolara sa zlatnog standarda pretvorilo u američki dolar kao lažni novac. 

Izvor: www.panhalai.com

“Kada valuta nije vezana za stvarni novac, države mogu stvarati sve više i više novca iz doslovno ničega. To dovodi do inflacije, tj. pada kupovne moći te valute” izjavio je Robert Kiyosaki. Uz njegov stav da je papirnati novac lažan, tvrdi kako je zlato “božji novac”. 

“Elite su stvorile ekonomiju izgrađenu na ugovorima kojima su premještali imovinu umjesto da grade novu. Stvorili su egzotične i rizične financijske instrumente, uključujući financijske derivate i cijeli globalni monetarni sustav je izgrađen na riziku” poručuje Kiyosaki. 

Kao razlog posjedovanja žutog plemenitog metala naveo je svoje rezultate takvog ulaganja: “1972. sam napokon kupio svoj prvi Krugerrand za oko 50 dolara u Hong Kongu i postao sam zločinac jer sam prokrijumčario taj Krugerrand u SAD, jer je u to vrijeme bilo ilegalno posjedovanje zlata. Ali danas, taj Krugerrand vrijedi 1500 dolara. Tko je onda pametniji, onaj tko je štedio novac ili osoba koja je kupovala zlato?” navodi Kiyosaki. 

“Srebro je u istoj kategoriji, bijeli metal koji ima veliki potencijal” rekao je Kiyosaki. “Onaj tko kaže da si ne može priuštiti zlato ili srebro, ne znam u kojem vremenu živi. Nabavite si prave, a ne lažne stvari!” poručuje Kiyosaki. 

U svojoj knjizi “Lažni novac, lažni učitelji, lažna sredstva” Kiyosaki je objasnio nekoliko razloga zašto svaka osoba treba posjedovati zlato:

  1. Zlato i srebro nisu ulaganja. Zlato i srebro su moje osiguranje, zaštita od političara i bankara te mene samog. 
  2. Nema rizika. Uvijek imajte na umu da će cijena zlata i srebra ići gore ili dolje ovisno o tome je li lažni novac raste ili pada. Koristite banke za čuvanje kratkoročnih novčanih sredstava, a za dugoročna ulaganja štedite u zlatu ili srebru.
  3. Zlato i srebro privlače bogatstvo. Bogatstvo privlači bogatstvo jednako kao što siromaštvo privlači siromaštvo.
  4. Zašto fizičko zlato, a ne financijske izvedenice na zlatu? Ne vjerujem ništa što je u obliku papira. Bilo koji papir je derivat, laž, nešto što zahtijeva protuvrijednost.
  5. Financijski sustav je slomljen. Jaz između bogatih i siromašnih raste.

Nije iznenađujuće što uspješni investitor ima ovakvo mišljenje o plemenitim metalima, štoviše, ne slijedi masu i zna prepoznati koje su prave vrijednosti. Zlato nije opcija koja će vas obogatiti preko noći, ali je dugoročno najbolja opcija ako želite uštedjeti. 

S plemenitim metalima se ne može manipulirati – koliko ih ima u prirodi toliko ih je dostatno za preradu i prodaju. Iako Robert Kiyosaki smatra da se nećemo vratiti na zlatni standard, oslanja se na zlato u vidu osiguranja i štednje. Budući da je financijska pismenost u svijetu sve veća, broj ljudi koji razumiju da je globalni financijski sustav neodrživ i koji se slažu s Kiyosakijem sve je veći. Zadnjih godina i u Hrvatskoj zlato postaje popularna investicija, a oni koji se odluče na takav potez ne moraju brinuti o eventualnom bankrotu države, slabljenju kune i sl.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

__

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!