06.04.2021.

Kada govorimo o ulaganju i investicijama, većina ljudi prvo pomisli na razne financijske instrumente poput dionica i obveznica, ali postoji jedan cijeli drugi svijet ulaganja koji se ne oslanja na financijska tržišta, a radi se o realnoj imovini. Michael Hartnett, glavni investicijski strateg investicijske banke Bank of America, tvrdi kako se investitori trebaju okrenuti upravo realnoj imovini kako bi se zaštitili od inflacije u narednom periodu, prenosi Business Insider.

Glavni razlog kojeg Hartnett navodi je najava visoke inflacije koja bi mogla biti pred nama, a koja će smanjiti vrijednost papirnatih valuta. Pumpanje nekoliko bilijuna (tisuća milijardi) novostvorenih dolara u američko gospodarstvo kod mnogih je kritičara stvorilo strah od visoke inflacije u vrlo bliskoj budućnosti

Osim toga, Hartnett previđa veliki pad isplativosti ulaganja u financijsku imovinu u novom desetljeću. Za obveznice je već svima jasno kako su prinosi na nikad nižim razinama, a vrlo često su i negativni. Što se dioničkog tržišta tiče, Hartnett predviđa prepolavljanje prinosa na razinu od samo 3% do 5% godišnje, što bi također bilo vrlo malo ako dođe do visoke inflacije. 

Spas od toga Hartnett vidi u ulaganju u realnu imovinu.

Što je uopće realna imovina?

Realna imovina (eng. real assets) svaka je imovina koja ima intrinzičnu vrijednost koja proizlazi iz njenih fizičkih svojstava te se ona uvijek nalazi u fizičkom obliku. Primjer realne imovine su plemeniti metali (od kojih je najpopularnije investicijsko zlato), nekretnine, oprema, energenti, umjetnine, kolekcionarski predmeti i mnogi drugi oblici imovine. 

Realna imovina u pravilu je vrlo stabilna zbog svoje ograničene ponude, što ju čini odličnom zaštitom imovine u razdobljima visoke inflacije. Većina financijskih savjetnika složit će se da je u investicijskom portfelju poželjno imati barem dio sredstava uložen u realnu imovinu koja za cilj ima pružiti dozu stabilnosti i sigurnosti cjelokupnom portfelju.

Pogledamo li razdoblja visoke inflacije u prošlosti, možemo vidjeti da je realna imovina pružila znatno veći povrat od financijske imovine. Kao primjer, Hartnett navodi veliku inflaciju 1970.-ih godina u kojoj oblici imovine poput zlata i nafte doživjeli veliki rast koji je nadmašio inflaciju.

Još jedan bitan pokazatelj je međuodnos cijena financijske imovine i realne imovine koji je trenutno na najnižim razinama još od 1926. godine. To upućuje na trenutnu podcijenjenost realne imovine te precijenjenost financijske.

Je li investicijsko zlato najpogodniji oblik realne imovine za ulaganje?

Realna imovina pojam je koji obuhvaća mnogo vrsta imovine koje dijele određena svojstva, ali i dalje se radi o vrlo različitim instrumentima ulaganja. Iz tog razloga nije svejedno u koji točno oblik realne imovine investitor ulaže jer u istom periodu jedan oblik može biti isplativ, dok drugi nije.

Ulaganje u nekretnine, primjerice, tradicionalno se smatra isplativom dugoročnom investicijom, ali činjenica je da taj oblik ulaganja nije pogodan za svakoga. Glavni razlog je visoka cijena nekretnina zbog koje je kupnja nekretnine u svrhu ulaganja van financijskih mogućnosti većine stanovništva. Osim toga, nekretnina nije vrlo likvidna imovina, to jest teško ju je u kratkom roku zamijeniti za gotovinu po njenoj punoj cijeni, a samo održavanje nekretnine predstavlja i određeni fiksni trošak.

Ulaganje u razne standardizirane robe poput nafte, plina ili bakra također je moguće, ali preko financijskih izvedenica kojima se trguje na robnim burzama. Ovaj oblik ulaganja također nije pretjerano privlačan malim investitorima koji u pravilu nemaju veliko tehničko znanje koje je potrebno za takav tip ulaganja, a dodatna mana je što se i kod ovakvog ulaganja investitor uvelike oslanja na financijski sustav i razne brokere koji naplaćuju svoje usluge.

Ulaganje u zlato stoga predstavlja atraktivno ulaganje u realnu imovinu za velik broj investitora. Bilo da se radi o velikim institucionalnim investitorima ili pak malim individualnim štedišama, investicijsko zlato u obliku poluga i zlatnika privlačan je oblik realne imovine kojeg je doslovno moguće držati u ruci.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.