Uskoro idete na proslavu svete potvrde ili ćete biti kum djetetu i ne znate koji poklon za krizmu odabrati? U nastavku pogledajte popis najpopularnijih poklona, njihove prednosti i mane te savjete za odabir savršenog poklona za spomenutu svečanu prigodu.

Zlatni nakit

Jedan od najčešćih poklona za krizmu je zlatni ili srebrni nakit u obliku narukvica ili ogrlica. Često se radi o nakitu s religioznim simbolima poput križa koji može predstavljati dobar poklon kojeg će krizmanik moći koristiti tijekom dobrog dijela svojeg života.

Ovaj tip poklona tradicionalno je češći kod ženskih nego kod muških krizmanika. Jedna od mana nakita kao poklona je to što će krizmanica vjerojatno dobiti više takvih poklona za krizmu, ali i kroz odrastanje, pa se vaš poklon neće posebno isticati među drugima. Osim toga, ako se roditelji djeteta ili dijete kada odraste odluče na prodaju zlatnog nakita, vjerojatno za njega neće moći dobiti niti pola iznosa koji ćete vi dati za kupnju dara za krštenje jer najveći udio u cijeni zlatnog nakita je marža zlatara i cijena obrade zlata.

Poklon za krizmu u obliku zlatnika ili zlatne poluge

Ukoliko želite krizmaniku dati poklon koji će s vremenom vrijediti sve više, najbolja opcija su zlatnici ili zlatne poluge koje se karakteriziraju kao investicijsko zlato. Radi se o standardiziranom zlatu visoke čistoće koja mora biti minimalno 90%. Takvo je zlato u cijeloj Europskoj uniji oslobođeno svih poreza i nameta, budući da mu je primarna svrha dugoročno čuvanje vrijednosti. Da investicijsko zlato odlično ispunjava tu svrhu, dokazuje činjenica da je cijena zlata u posljednjih 20 godina u prosjeku rasla oko 9% godišnje.

Vjerojatno najpopularniji izbor zlatnika za poklon u Hrvatskoj je mali austrijski dukat Franjo Josip koji je kroz povijest često služio kao poklon za posebne prigode, uključujući i krizme. Taj je dukat i dalje zlatnik koji se najčešće poklanja u Hrvatskoj, ali posljednjih godina postaju popularne i male zlatne poluge od čistoga zlata, koje postoje u različitim veličinama (1 gram, 2g, 5g, 10g itd.), a koje redovito dolaze u originalnim plastičnim pakiranjima, što ih čini prigodnima za poklon u svečanim prilikama kao što je krizma. Pogledati ih možete na našem popisu najprodavanijih poluga.

Osim investicijskog zlata, odličan prigodni poklon za krizmu mogu biti i zlatne medalje kao što je zlatna medalja “Krizma”. Radi se o medalji koju izrađuje Hrvatski novčarski zavod te koja ima identičnu čistoću i masu kao mali dukat Franjo Josip, ali je dizajn prilagođen poklonu za krizmu. Naime, na licu medalje nalazi se prikaz primanja samog sakramenta svete potvrde, dok je na naličju prikazana golubica koja predstavlja Duha Svetoga. 

Zlatna medalja Krizma, kao i svi ostali hrvatski zlatnici i medalje, dolazi uz certifikat proizvođača na kojem su navedeni svi relevantni podaci o proizvodu, a koji služi kao garancija autentičnosti i kvalitete zlata. Originalna kutija je također uključena u navedenu cijenu.

 

Biblija i drugi prikladni pokloni za krizmu

Jedan od popularnijih poklona za krizmu je Biblija s posvetom koju je moguće nabaviti u većini knjižara. S obzirom da se radi o religioznom sakramentu, Biblija i drugi slični pokloni kao što su molitvenici, krunice ili slike također mogu biti dobar poklon, pogotovo ako se radi o krizmaniku koji će takve poklone i koristiti u svojoj budućnosti.

Elektronički gadgeti

S obzirom na to da mladi na krizmu idu uglavnom po završetku osnovne škole, mnogima od njih potrebno je nabaviti nove elektroničke uređaje za daljnje školovanje. Uređaji kao što su pametni mobiteli ili laptopi mogu biti dobar poklon jer će ih krizmanik gotovo sigurno koristiti barem neko vrijeme i bit će mu od velike koristi.

S druge strane, ova vrsta poklona može biti vrlo skupa, pogotovo ako želite kupiti kvalitetan proizvod koji će potrajati barem nekoliko godina. Osim toga, krizmanik će nakon nekog vremena prestati koristiti te proizvode, tako da oni ne predstavljaju dugoročni poklon koji će se koristiti i desetak godina nakon same krizme.

Gotovina kao poklon za krizmu

Vjerojatno najčešći poklon za krizmu još uvijek je gotovina, budući da se radi o poklonu kojeg je najlakše pokloniti. Novac je posebno dobar poklon ukoliko se obitelj krizmanika ne nalazi u dobroj materijalnoj situaciji, pa taj poklon mogu iskoristiti za svoje tekuće troškove vezane uz samu proslavu krizme.

Ipak, mnogi smatraju kako je novac “prehladan” poklon za krizmu, pogotovo ako se radi o kumovima krizmanika od kojih se ipak očekuje nešto posebniji poklon. Osim toga, poklonjeni novac koji završi u rukama krizmanika u većini slučajeva neće jako dugo trajati, osim ako se ne radi o uzornoj mladoj osobi koja ima naviku štedjeti za budućnost. Iz tog razloga gotovina kao poklon za krizmu nema posebnu sentimentalnu vrijednost, a krizmanik će u kratkom roku u potpunosti i zaboraviti na taj poklon.

Ukoliko ipak želite pokloniti nešto što će trajati duže od gotovine, a u isto vrijeme imati veće sentimentalno značenje uz sve pogodnosti novca (vrijednost, likvidnost, prenosivost), zlatnici i zlatne poluge idealan su poklon za vas. Krizmanik koji na poklon dobije zlatnik ili polugu od zlata s vremenom će imati sve vrijedniji poklon jer cijena zlata ima tendenciju rasta vrijednosti kroz godine, a uz to, imat će i lijepu uspomenu na osobu koja joj je poklonila takav poklon za krizmu.

Ako vas zanima koje sve zlatni proizvodi mogu poslužiti kao poklon za krizmu, pogledajte našu ponudu zlatnika i zlatnih poluga u kategoriji Poklon program.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Banku Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.