Nakon što je cijelo ljeto neprekidno rasla, cijena zlata se tijekom jeseni smirila i nalazi se na približno 1500 eura po unci. Ovog tjedna bi ponovno moglo doći do značajnijeg pomaka, a razlog je Brexit. Naime, nakon tri godine mukotrpnih pregovora, situacija nije mnogo jasnija nego na početku.

Dogovor koji je Boris Johnson postigao s EU o suradnji nakon Brexita nije prošao glasanje u britanskom parlamentu, stoga preostaju dvije opcije – izaći 31.10. bez dogovora ili još jednom odgoditi Brexit. 

Ako se Johnsona pita, uniju treba napustiti ovaj tjedan pod svaku cijenu. No britanski parlament je donio zakon po kojem je premijer dužan tražiti odgodu u slučaju da se dogovor ne postigne na vrijeme. Johnson je nevoljko u zadnji tren zatražio odgodu, a EU je danas odobrila produženje roka za Brexit u trajanju od dodatna 3 mjeseca.

Cijeli prošli tjedan su pojedini istaknuti ministri javno govorili da se i dalje rade pripreme za Brexit 31.10. S time se slaže i premijer Johnson, koji je EU poslao dodatno pismo u kojem navodi da dodatne odgode Brexita nemaju smisla. 

Budući da način na koji će doći do Brexita može imati značajan gospodarski utjecaj na cijelu Europu, investitori na financijskim tržištima pomno prate svaku vijest vezanu za taj proces. Mnogi među njima su zbog straha od neurednog Brexita kapital ulagali u investicijsko zlato. Naime, Brexit bez dogovora bi vrlo vjerojatno doveo do recesije u Britaniji, a postoji mogućnost da bi i eurozona privremeno ušla u recesiju zbog pada obujma trgovine na kontinentu. U recesijama padaju cijene dionica, nekretnina te kamatne stope na oročenu štednju, obveznice itd. pa je upravo zlato tradicionalno utočište za ulagače u nesigurnim vremenima. 

Što će se dogoditi s cijenom zlata ovog tjedna?

Sve ovisi o tome hoće li Johnsonova vlada pokušati izvesti Brexit odmah i bez dogovora. Ako do toga dođe, cijena zlata bi mogla skočiti za barem nekoliko posto. Daljnje kretanje bi ovisilo o spremnosti da nove pregovore jer gospodarska suradnja će se morati nastaviti, samo je pitanje pod kojim uvjetima.

Ako Johnson pristane na tromjesečnu odgodu, moguće je da će cijena zlata blago pasti zbog spuštanja tenzija po pitanju Brexita. No, taj pad će vjerojatno biti privremen, jer bi investitori vrlo brzo shvatili da bi se Europa za 90 dana ponovno mogla naći u istoj situaciji.

Postoji i treći scenarij u kojem bi došlo do izbora prije novog datuma Brexita (31.01.2019.). Vladajuća konzervativna stranka želi izbore, jer trenutno ima značajnu prednost u anketama. Za njih bi trenutno glasalo 40% britanaca, dok bi za vodeću oporbenu stranku glasalo samo 24% glasača. Premijer Johnson također želi izbore, jer bi u slučaju pobjede imao zaleđe za zauzimanje mnogo tvrđeg stajališta prema EU, a možda bi čak bio spreman na “No deal Brexit” kojeg je otvoreno zagovarao posljednjih mjeseci. Oporba je svjesna da u anketama loše stoji, zbog čega još uvijek ne žele pristati na nove izbore, no Johnson može dati ostavku, nakon čega bi po zakonu morali biti raspisani novi izbori. Kako god bilo, ako dođe do raspisivanja novih izbora, nesigurnost bi porasla, što bi vrlo vjerojatno dovelo do porasta cijene zlata i ostalih investicija koje su percipirane sigurnima, poput državnih obveznica.

Dakle, ako Johnson pokuša i uspije ovaj tjedan provesti neuredni Brexit, cijena zlata bi odmah porasla barem nekoliko posto. Ako dođe do raspisivanja novih izbora, cijena zlata bi također porasla zbog nesigurnosti koja s izborima dolazi, a ako pak dođe do urednog i dogovorenog Brexita, cijena zlata bi vjerojatno pala i daljnje kretanje bi ovisilo o globalnoj gospodarskoj situaciji.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

__

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!