Zlato trenutno vrijedi 88 puta više od srebra. Odnos cijene dva plemenita metala u korist zlata je najviši u posljednjih 26 godina te vrlo blizu najviše razine u posljednjih 100 godina.

Slika 1: Odnos cijene zlata i srebra

Što je dovelo do sadašnje situacije?

Razloga je više. Prvi je fokusiranje centralnih banaka isključivo na zlato. Naime, danas više niti jedna centralna banka na svijetu nema strateške zalihe srebra dok mnoge posjeduju značajne količine zlata. U posljednjih godinu dana je nekoliko centralnih banaka počelo povećavati vlastite zlatne rezerve što je doprinijelo rastu cijene zlata, dok je cijena srebra bila prepuštena drugim faktorima.

Drugi razlog su porezi u Europskoj uniji. Naime, u EU kao velikom i iznimno bogatom tržištu samo je investicijsko zlato oslobođeno svih poreza, dok srebro podliježe PDV-u. Zbog toga mnogi europski investitori u plemenite metale izbjegavaju kupnju srebra i drže se zlata.

Treći razlog je korelacija cijene zlata i srebra. Cijena srebra u pravilu prati cijenu zlata s tim da zbog manje veličine tržišta srebra cijena tog metala ima veće amplitude kretanja od cijene zlata. Budući da su od početka godine ekonomski podaci o stanju američkog gospodartva bili bolji od očekivanja, investitori su zaključili da kamatne stope neće padati još neko vrijeme. Zbog toga su investitori i dalje ostali fokusirani na obveznice i dionice, a dio ih je odlučio prodati zlato. Pad cijene zlata u posljednjim mjesecima srušio je i cijenu srebra, s tim da je cijena srebra (-11%) tradicionalno pala više od cijene zlata (-5%).

Hoće li se trend uskoro okrenuti?

Većina investitora u plemenite metale se slaže da bi u jako dugom roku (idućih nekoliko desetljeća) cijena srebra trebala porasti više od cijene zlata. Razlog je veća industrijska potražnja za srebrom nego za zlatom. Približno 50% srebra koje se izrudari svake godine potroši se u elektroničkoj i medicinskoj opremi, energetici i sl., dok je količina zlata koja se troši u slične svrhe samo 10% godišnje proizvodnje. To znači da gotovo sve zlato koje se iskopa i rafinira ostaje u obliku poluga, kovanica i nakita za recikliranje i daljnju upotrebu. Na temelju toga je trenutna količina srebra dostupna čovječanstvu za trenutnu preradu i korištenje manje od količine zlata, no zlato je 88 puta skuplje.

Prije ili kasnije će većina rasopoživih zaliha srebra dostupnih po trenutnoj cijeni biti potrošena i oni koji budu htjeli srebro će ga morati platiti osjetno skuplje. Pri tome bi cijena srebra trebala porasti više od cijene zlata, stoga je realno za očekivati da će se odnos cijene dva plemenita metala početi vraćati prema povijesnom prosjeku, a to znači da bi u idućih nekoliko desetljeća ulaganje u srebro trebalo biti isplativije od ulaganja u zlato.

U trenutku pisanja teksta Centar Zlata ima popust na određene srebrnjake. Trenutnu cijenu po komadu pogledajte na ovoj stranici.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!