07.06.2021.

Cijena zlata u kolovozu prošle godine dosegla je razinu od 2063 američka dolara po unci, što je još uvijek povijesni vrhunac za žuti plemeniti metal. Cijena je nakon tog vrhunca zabilježila pad, a najniža točka bila je u ožujku ove godine kada je cijena nakratko pala ispod razine od 1700 dolara po unci. Nakon toga opet je uslijedio rast te se trenutno cijena jedne unce kreće oko 1900 američkih dolara, što je i dalje znatno niže od prošlogodišnjeg vrhunca.

cijena-zlata-euri

Kretanje cijene unce zlata u eurima u posljednjih godinu dana

Pogledamo li grafikon cijene zlata u eurima, možemo primijetiti isti trend – vrhunac u kolovozu 2020., pad do ožujka 2021. i oporavak nakon toga. No, pravo je pitanje što možemo očekivati u narednim mjesecima – nastavak oporavka i možda novi apsolutni povijesni vrhunac cijene zlata ili pak novi pad? 

Naravno, gotovo je nemoguće predvidjeti kretanje cijene zlata u kratkom roku od svega nekoliko mjeseci. Puno je bitnije dugoročno kretanje cijene jer se radi o obliku ulaganja i štednje kojemu je svrha zaštita vrijednosti imovine u dugom roku, a dugi rok se uvijek pokazao kao isplativ za zlato. Ipak, postoje određene naznake koje upućuju na to da bismo mogli očekivati nastavak rasta cijene u narednim mjesecima.

Inflacija i dalje gura cijenu zlata gore

Inflacija je posljednjih mjeseci u fokusu većine investitora i ekonomskih analitičara nakon dugo vremena. Rast opće razine cijena, odnosno pad vrijednosti papirnatog novca, ove godine ponovo dolazi do izražaja, a podaci iz SAD-a posebno su zabrinjavajući. Naime, inflacija u SAD-u je u travnju ove godine iznosila više od 4%, što je znatno iznad tradicionalno prihvatljive granice od 2%, a podatke za svibanj još čekamo. 

Visoka inflacija u pravilu tjera cijenu zlata prema gore pa analitičari očekuju isto i ovog puta. Veza inflacije i zlata zapravo je logična jer investicijsko zlato predstavlja vrlo ograničen resurs pa je za njega potrebno izdvojiti više novca kada vrijednost novca pada. Ipak, potrebno je neko vrijeme da se učinak inflacije na kretanje cijene zlata u potpunosti manifestira, tako da je tehnički moguće u kratkom roku imati rast inflacije i istovremeni pad cijene zlata. No, u takvim periodima investitori koriste relativno nisku cijenu zlata za kupnju ovog plemenitog metala tako da se u dugom roku ponovno postigne nova ravnoteža.

Basel III – Nova regulacija banaka ide u korist fizičkom zlatu

Jedan od faktora o kojemu se trenutno ne govori mnogo, ali bi mogao imati značajan utjecaj na cijenu zlata jest Basel III. Basel III je nova regulacija bankarskog sustava koja će dosta toga promijeniti, a posebno su zanimljiva nova pravila vezana uz zlato. Naime, po novim pravilima, fizičko zlato smatrat će se nerizičnom imovinom za banke, zbog čega će njegovo držanje u trezorima postati znatno isplativije od papirnatog zlata u obliku financijskih izvedenica.

Ukratko, nova regulacija pozitivna je za sve one koji drže zlato u fizičkom obliku, a negativna za sve koji u zlato ulažu preko financijskih izvedenica te ne posjeduju zlatne poluge ili zlatnike. Basel III u europskim bankama na snagu stupa 28. lipnja ove godine.

Je li sada dobro vrijeme za kupnju zlata?

Svaki iskusniji ulagač u zlato će tvrditi kako je uvijek dobro vrijeme za ulaganje u zlato jer jedino ono predstavlja pravi novac koji s vremenom ne gubi svoju vrijednost, ali ipak postoje određeni periodi u kojima je isplativije ulagati u ovaj plemeniti metal. Radi se o periodima podcijenjenosti zlata, odnosno relativno niske cijene unce zlata.

Mnogi smatraju kako se trenutno nalazimo u jednom takvom periodu, a u korist im idu faktori kao što su rast cijena ostalih sirovina, rast cijena dionica i kriptovaluta te povećana potražnja za fizičkim zlatom na globalnoj razini.

U svakom slučaju, konsenzus stručnjaka je da će cijena zlata s vremenom rasti. Koliko brzo možemo očekivati veći rast te koliko će on točno iznositi u postotku, nemoguće je predvidjeti. Ono što je sigurno jest da će u periodu inflacije ulagači u zlato bolje proći od onih koji svoju imovinu i dalje čvrsto drže isključivo u novčanom obliku.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!