10.05.2021.

Marko Kolanović najpoznatiji je hrvatski financijski analitičar te voditelj globalnog odjela američke investicijske banke JP Morgan za izvedenice te makro-kvantitativnu strategiju. Kolanović je poznat po svojim analizama u svijetu financija, a uspješno je predvidio veliki rast cijena brojnih roba i energenata koji traje od ožujka ove godine. 

U najnovijoj objavi naslovljenoj “Pozicioniranje za inflaciju”, Kolanović predviđa zaokret svjetskog gospodarstva prema visokoj razini inflacije koja će iznenaditi i mnoge financijske menadžere, zbog čega tvrdi kako većina investitora nije spremna za inflacijski šok koji je pred nama, prenosi Zero Hedge

Zašto Kolanović očekuje inflaciju?

Kolanović u narednom periodu očekuje stišavanje pandemije koronavirusa i ponovna otvaranja gospodarstava diljem svijeta koja bi trebala doprinijeti oporavku globalne ekonomije. Ipak, za investitore ovo predstavlja dvosjekli mač jer će se tek onda osjetiti posljedice masovnog pumpanja novostvorenog novca u gospodarstvo koje dovodi do rasta cijena i inflacije:

Samo ove godine, nova američka administracija predložila je dodatnih 6 bilijuna dolara poticaja”, navodi Kolanović, te dodaje: “S krajem pandemije, dolazi i razdoblje globalnog rasta, ali i inflacije. U isto vrijeme, monetarna i fiskalna ekspanzija će se nastaviti, a problemi kod lanaca opskrbe mogli bi doprinijeti inflaciji.

Doista, velikom rastu cijena već svjedočimo na brojnim tržištima. Kao što smo već pisali, mnogi analitičari vjeruju da se trenutno nalazimo u “balonu svih balona”, a u prilog im ide činjenica da trenutno bilježimo nagli rast brojnih ulagačkih instrumenata poput dionica i kriptovaluta, ali i rast cijena roba poput kukuruza, nafte i drvne sirovine. Zbog rasta cijena sirovina, u narednom periodu možemo očekivati i rast cijena potrošačkih dobara.

Američka Federalna rezerva, kao i neke druge središnje banke, podigla je razinu očekivane inflacije u odnosu na prijašnje godine. Fed se nadolazeću inflaciju trudi prikazati kao privremenu pojavu, ali mnogi analitičari sumnjaju u takvu klasifikaciju s obzirom na činjenicu da je više od 40% svih dolara u optjecaju stvorenu u samo zadnjih godinu dana. Jedan od njih je i Kolanović koji je inflaciju koja nam prijeti nazvao “ustrajnom”.

Kako se zaštititi od inflacije?

Kolanović se u svojem izvješću fokusira na strategije za velike investitore i menadžere fondova kojima savjetuje prebacivanje dijela novaca u instrumente koji su vezani za realnu imovinu poput energenata, plemenitih metala i raznih sirovina koji predstavljaju dobru zaštitu imovine u slučaju visoke inflacije. Iako se njegovi savjeti ne odnose na male investitore i štediše, istu logiku moguće je primijeniti i kod njih. I sam Kolanović kaže kako je “svaki portfelj ranjiv kad je inflacija u pitanju”, tako da se za nju potrebno pripremiti bez obzira na to ulažete li u dionice i kriptovalute, ili pak držite novce na bankovnom računu.

Držanje novca u banci zapravo je najmanje isplativa opcija za vrijeme inflacije jer su kamatne stope na štednju na povijesno niskim razinama, zbog čega novac na računu zapravo konstantno gubi na vrijednosti zbog djelovanja inflacije. Ulaganje u dionice ili kriptovalute može biti potencijalna zaštita od inflacije, ali činjenica je da su njihove cijene već doživjele veliki rast i pitanje je hoće li se on nastaviti, tako da ulaganje u njih može biti vrlo rizično.

Kao najbolja opcija za manje ulagače stoga ostaje investicijsko zlato koje se tradicionalno koristi kao pohrana vrijednosti u turbulentnim razdobljima, a inflacijski periodi najbolji su primjer toga. Pogledamo li kretanje cijene zlata kroz povijest, možemo vidjeti kako je ona u posljednjih 20 godina narasla za oko 500%, što je znatno više od inflacije u tom istom periodu. 

Osim toga, fizičko zlato u obliku zlatnih poluga i zlatnika privlačno je investitorima i štedišama jer je dostupno svima, a ne samo velikima te nije potrebno veliko financijsko znanje niti posredovanje brokera kako bi se u njega ulagalo. Uz to, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza te je vrlo likvidno jer ga je u svakom trenutku jednostavno moguće zamijeniti za gotovinu kroz otkup zlata

Ukoliko i vi želite sačuvati svoju imovinu u razdoblju visoke inflacije, najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete provjeriti klikom OVDJE.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!