13.12.2021.

Potrošački indeks cijena u SAD-u prošli mjesec ponovno je nadmašio očekivanja, dosegavši razinu od 6,8%, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Radi se o najjačoj inflaciji u posljednjih 40 godina zbog čega američki dolar trenutno slabi, a padaju i prinosi na američke državne obveznice. Podrška građana SAD-a za ekonomske politike trenutne administracije potonula je na 37%, prenosi CNBC.

Inflacija u SAD-u je zadnji put bila na ovoj razini 1982. godine, a u godinama koje su prethodile, računala se u dvoznamenkastim iznosima, između 12,5% i 14,8%. Inflaciji je tada trebalo gotovo 5 godina kako bi se stabilizirala u intervalu između 2% i 4%. Iz današnje perspektive, ta činjenica nam ne ulijeva mnogo nade u smirivanje inflacije u srednjem roku. Vrlo je izgledno da će proces stabilizacije rasta opće razine cijena trajati godinama, a ne mjesecima.

inflacija-SAD-2021

Velikom rastu opće razine cijena najviše pridonosi poskupljenje energije od preko 33% s obzirom na prošlu godinu. Izvor: US Bureau of Labor Statistics

Rast inflacije neće reagirati na promjenu monetarne politike

Kako stvari sada stoje, američki FED mogao bi ubrzati proces kupovanja obveznica i dići kamatne stope negdje sredinom sljedeće godine odnosno tek u trećem kvartalu 2022. Ipak, točne detalje o prilagodbi monetarne politike FED-a, saznat ćemo ovu srijedu nakon sastanka i press konferencije koju će održati predsjednik te institucije, Jerome Powell. 

U svakom slučaju, iz FED-a su već upozorili da promjena monetarne politike sljedeće godine ne bi imala značajnog učinka na rast inflacije. Pored toga, rast zaduživanja u poslovnom sektoru tijekom prethodne godine također će biti za petama FED-u kada je u pitanju bilo kakav pokušaj stabilizacije tržišta.

Za gospodarsko stanje u SAD-u nisu utješna ni predviđanja Raya Dalia, investitora i milijardera koji je izgradio jedan od najvećih svjetskih hedge fondova, Bridgewater Associate, vrijednog preko 223 milijarde dolara. Dalio je jedan od rijetkih stručnjaka koji su predvidjeli veliku financijsku krizu 2008. godine, a sada prognozira još dublju i dugotrajniju krizu kao posljedicu pandemije. Uz to najavljuje i mogućnost ozbiljne unutarnje političke destabilizacije Sjedinjenih Američkih Država te dominaciju Kine kao glavne svjetske sile unutar narednoga desetljeća.

U Europi situacija nije ništa manje pesimistična. Prva ekonomija Eurozone, Njemačka, suočava se s rastom troškova života od 6%, dok istovremeno Ujedinjeno Kraljevstvo pokazuje znakove stagnacije gospodarstva i BDP-a zbog zastoja opskrbnih lanaca, kao i pojave novog soja koronavirusa, pod nazivom omikron. Zbog svega toga, ovaj se tjedan među analitičarima očekuju važna priopćenja sa sastanaka centralnih banaka eurozone i UK-a, ali i Rusije koja se inače nalazi među top 5 svjetskih proizvođača zlata te Turske koja je među top 10 zemalja prema potrošnji zlata.

Promptna reakcija zlata i drugih plemenitih metala na objavu podataka o inflaciji

Čim su prošli petak objavljeni mjesečni podaci o inflaciji u SAD-u, spot cijena zlata, poznatog kao sigurno utočište u razdobljima inflacijskog pritiska, odmah je narasla za 0,7%, trgujući oko 1,782 dolara po unci. Pritom je spot cijena srebra također narasla za 1%, a spot cijena platine za 0,3%. Omjer zlata i srebra sada iznosi oko 1:80, po prvi put nakon listopada 2020. Ovogodišnji vrhunac omjera u korist srebra dogodio se početkom veljače kada je iznosio 1:63. Ulagači koji su pomno pratili rečeni omjer i temeljem njega alocirali svoja investicijska sredstva, mogli su značajno profitirati.

Treba imati na umu da tjedne fluktuacije u cijeni i potražnji nisu od primarnog značaja za ulagače u plemenite metale poput zlata jer je fokus njihove investicije na dugoročnom očuvanju vrijednosti, imajući pritom na umu činjenicu da je prosječni godišnji prinos na zlato iznosio 8,3% u posljednja dva desetljeća. Analitičari tržišta zlata stoga savjetuju strpljenje i razboritost kada je u pitanju upravljanje vlastitim investicijskim portfeljem i ulaganje u zlato na dugi rok.

S obzirom na neizvjesnu situaciju sljedeće godine i mogući nastavak inflacijskog pritiska u srednjem roku, u narednim godinama možemo očekivati daljnji rast potražnje za plemenitim metalima, a slijedom toga i rast njihove cijene.

Osim toga, investitore će uskoro, među ostalim, sve više motivirati činjenica da je aktualna cijena zlata i dalje prilično podcijenjena. Drugim riječima, zlato je sada izuzetno jeftino, a to je važan pokazatelj da se radi o idealnoj prilici za ulaganje u investicijsko zlato u obliku zlatnika i zlatnih poluga.

akcija-banner

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!