20.12.2021.

Iza nas je još jedna izazovna godina prepuna dinamike i fluktuacija na tržištu zlata. U svijetu smo imali prilike vidjeti posljedice pandemije, daljnji rast inflacije te nastavak zastoja opskrbnih lanaca. Sve se to dakako odrazilo i na tržište plemenitih metala

Pogled na 2021. godinu

Kako se 2021. približava kraju, sve je izglednije da će cijena zlata, gledano u eurima, ponovo završiti u plusu. Ako bismo gledali godišnje kretanja cijene u američkim dolarima, ono je u blagom minusu, no za nas je važniji euro. Hrvatsko tržište i kuna, ionako su usko vezani za euro čije se uvođenje planira za približno godinu dana (1. siječnja 2023.). 

Cijena zlata u eurima, 2021. godina. Izvor: Goldprice.org.

Iz priloženog grafa možemo vidjeti uzlazni trend koji započinje krajem prvog kvartala, s cijenama ispod 1420 eura po unci, a zatim se nastavlja sve do konca godine, na iznad 1600 eura po unci. U posljednjih 10 mjeseci na cijeni zlata možemo vidjeti pozitivnu promjenu od čak 12,7%.

Cijena zlata u eurima, u prethodna tri mjeseca. Izvor: Goldhub – Gold.org.

Analiza prethodna tri mjeseca također utječe na optimistična očekivanja za 2022. kada je u pitanju ulaganje u zlato. Cijena unce zlata, gledano u eurima, u posljednja tri mjeseca narasla je za oko 6,5%. Na grafu je jasno vidljiv uzlazni trend. S obzirom da se nalazimo pred samim krajem godine, možemo sa sigurnošću reći da je cijena zlata značajno narasla i u posljednjem kvartalu 2021. 

Iako kraj godine obični nosi sa sobom manji obujam trgovine i volatilnosti tržišta, svaka naznaka produljenja aktualne krize u stanju je izazvati dodatno orijentiranje ulagača ka zlatu kao sigurnom i učinkovitom sredstvu očuvanja vrijednosti.

Što očekivati u 2022. godini?

Nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću reći što nas točno očekuje u 2022. godini. No, svakako možemo raspravljati o faktorima za koje znamo da bitno utječu na cijenu zlata. 

Daljnje pumpanje novca

U Sjedinjenim državama, analitičari su rezervirani oko najave predsjednika FED-a Jeromea Powella da će doći do korekcije monetarne politike sljedeće godine. Jedan od njih je Everett Millman, ekspert za plemenite metale iz Gainesville Coinsa, koji je izrazio otvorenu skepsu prema izjavama koje u zadnje vrijeme dolaze iz FED-a. 

Naime, smatra se kako bi Sustav federalnih rezervi mogao ostati ‘samo na riječima’, smatrajući važnijim utjecaj svojih izjava na ponašanje tržišta i tržišna očekivanja, nego stvarno djelovanje na monetarnu politiku. Njihov stav često se mijenja ‘u hodu’, stoga je lako moguće da će kamatne stope ipak ostati na mjestu.

Nastavak pandemije

Pojava omikrona i ozbiljne reakcije mnogih država koje su uslijedile, ne idu na ruku tezama o ekonomskom oporavku sljedeće godine. Lagano se šuška i o nastavku pandemije prema 2023. i 2024., što bi moglo potaknuti daljnji rast zlata te donijeti značajan prinos njegovim investitorima. 

Visoka inflacija

Christopher Ecclestone, glavni rudarski strateg u Hallgarten & Co, smatra kako upravo tendenciozni pokušaji umanjivanja značaja visoke inflacije koje možemo vidjeti u SAD-u, UK-u i EU, čuvaju cijenu zlata od njenog realno zasluženog rasta. 

Ecclestone također tvrdi kako centralne banke nisu u stanju kontrolirati inflaciju te da je samo pitanje vremena kada će tržište zlata doći na svoje. Nekretnine se smatraju važnim utočištem očuvanja vrijednosti na Zapadu u posljednjih 30 godina, no inflacija će neminovno uzeti svoj danak na tom tržištu, kao i u građevini te kompanijama koje koriste instrumente financijskih poluga. Tada će se investitori koji žele sačuvati vrijednost svoje imovine morati okrenuti drugim oblicima ulaganja u realnu imovinu, poglavito zlatu i plemenitim metalima.

Tijekom sljedeće godine, Ecclestone očekuje pomak cijene zlata prema 2000 dolara po unci, a pritom dodaje kako možemo računati na rast do 3000 dolara po unci u naredne četiri godine. Zlato čeka neminovan rast jer su ljudi izgubili povjerenje u štednju u obliku fiat novca. Po pitanju srebra, prognozira povratak prema 30 dolara po unci sljedeće godine te rast ka 40 dolara u srednjem roku.

Kriza opskrbnih lanaca

S druge strane, možemo zaključiti da čak i kada bi se inflacija zaustavila krajem 2022., cijene se sigurno ne bi vratile na pretpandemijske razine. Pored toga, imamo i dugotrajne posljedice krize i zastoja opskrbnih lanaca. Troškovi transporta kontejnera nerijetko svjedoče rastu od 200% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom, i dalje svjedočimo pojavi novih uskih grla, a raspetljavanje čvorova moglo bi potrajati još barem dvije godine.

Ulaganje u zlato – Sigurno utočište u doba krize

Ulagači u zlato ne moraju se pretjerano zamarati fluktuacijama u cijeni zlata na mjesečnoj, ali ni na godišnjoj razini. Zlato ima prosječan godišnji prinos od 8,3% u posljednja dva desetljeća i povijesno je dokazano kao sigurno utočište za očuvanje vrijednosti u doba krize. Radi se o efikasnom načinu štednje i ostvarivanja prinosa na dugi rok, za razliku od štednje u fiat novcu.

Pred nama je period neizvjesnosti koji bi mogao uzrokovati veliki rast potražnje za zlatom, a time i rast njegove cijene. S obzirom da je cijena zlata i dalje relativno podcijenjena odnosno da je zlato jeftino, radi se o idealnom trenutku za ulaganje u investicijsko zlato u obliku zlatnika i zlatnih poluga

Investicijsko zlato oslobođeno je plaćanja PDV-a, jednostavno je za pohraniti te visoko likvidno što znači da se bilo kada i bilo gdje u svijetu može u kratkom roku zamijeniti za novac. Stoga ne treba čuditi da se sve više malih i velikih ulagača opravdano okreće zlatu kao instrumentu zaštite vrijednosti i ostvarenja prinosa, a izgledno je da će se taj trend nastaviti i u 2022. godini.

akcija-banner

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!