Svi znamo da tečaj eura u odnosu na hrvatsku kunu ima tendenciju padati početkom ljeta, a rasti jesen. Takva sezonska kretanja nisu slučajna, nego ih uzrokuje masovna potražnja za kunama od strane turista početkom sezone te vraćanje u normalu nakon završetka turističke sezone. U nešto manjoj mjeri cijena zlata na burzi također ovisi o sezonskim utjecajima. Najveća svjetska burza zlata nalazi se u Londonu.

Jedan od perioda godine kada cijena zlata i ostalih plemenitih metala češće raste nego pada je predbožićno vrijeme. Naime, ovaj blagdan slavi više od dvije milijarde kršćana, ali zbog utjecaja globalizacije i sve veći broj nereligioznih ljudi. Jedan od općeprihvaćenih običaja u božićno vrijeme je davanje poklona obitelji i prijateljima, a mnogi se odlučuju na darivanje nakita te ukrasnih predmeta izrađenih od zlata. Budući da se svakog Božića poklone vjerojatno milijuni zlatnih poklona, potražnja za ovom plemenitom kovinom poraste, što dovodi i do porasta cijene. No da bi se izradile prekrasne narukvice, naušnice, ogrlice i lančići, potrebno je vrijeme. Zlatari koji znaju da će tijekom prosinca imati mnogo kupaca, sirovinu moraju kupiti barem nekoliko tjedana prije. Zbog toga cijena zlata na burzi ima tendenciju rasta u studenom. Prosječni rast u ovom mjesecu je posljednjih desetljeća iznosio je nešto manje od 1,5%.

Kineska Nova godina također je prigoda za darivanje bližnjih na dalekom istoku, a predmeti od zlata su, kao i na Zapadu, poželjni i vrlo cijenjeni. Slavi se krajem siječnja ili početkom veljače, što znači da tijekom cijelog prvog mjeseca u godini zlatari vrijedno rade na novim ukrasima izrađenim od plemenitih metala. Cijena zlata na burzi u prosjeku tijekom siječnja poraste nešto više od 1,5%.

No postoji period godine koji u kojem je interes za kupnju zlata i srebra još veći nego u gore navedenim periodima. Vjerovali ili ne, radi se o sezoni vjenčanja u Indiji, koja se održava od listopada do prosinca svake godine. Indija je druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu, a svake godine se u prosjeku održi 10 milijuna vjenčanja. Tradicija nalaže da se mladenka mora ukrasiti s velikom količinom nakita, a najpopularniji i najcjenjeniji nakit je onaj izrađen od srebra ili još bolje, od zlata. Naime, fizičko zlato je najbolji pokazatelj društvenog statusa, ali i garancija mladenki da će nakon udaje imati financijsku stabilnost koja neće ovisiti isključivo o imovinskom stanju muža. Po nekim procjenama, na svadbama u bogatijim obiteljima mladenka u prosjeku dobije dva do tri kilograma zlata. Iako se najčešće ne kupuje odjednom, radi se o ogromnim količinama potrebnim svake godine, što se odražava na globalnu cijenu zlata. Kao i u slučaju Božića i kineske nove godine, industrija nakita se počne na vrijeme pripremati na sezonu vjenčanja, stoga cijena spomenutog metala u pravilu počne rasti prije samog početka sezone u listopadu. Ako se promatra period od 1979. do 2016. godine, cijena zlata na burzi je u prosjeku tijekom kolovoza rasla 1,4%, a tijekom rujna čak 2,5%.

Navedeni sezonski utjecaji na cijenu zlata mogu biti iskorišteni za kupnju investicijskog zlata u idealnom trenutku, no čak i izvan sezone, ulaganje u zlatne poluge ili npr. zlatne dukate je odlična ideja jer cijena zlata ima dugoročnu tendenciju rasta, a po mnogim stručnjacima, ulaganje u plemenite metale je najsigurnije ulaganje.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!