02.07.2020.

Cijena zlata zadnjih tjedana plijeni pozornost svih ekonomskih analitičara i stručnjaka. Razlog tomu je što je cijena prije nekoliko dana dosegla svoju najvišu razinu u posljednjih osam godina, što je mnogima donijelo veliku zaradu, ali i potaknulo druge da investiraju u ovaj plemeniti metal.

Analitičari Centra Zlata, vodećeg hrvatskog distributera investicijskog zlata, predviđaju da će se trenutni rast nastaviti i u ostatku godine te da bi mogao dosegnuti apsolutni povijesni vrhunac do 2021. godine. Budući da se svijet nalazi tek na početku gospodarske krize, za očekivati je da će se ovaj trend nastaviti u narednom periodu i da smo tek na početku rasta cijene, pojašnjavaju iz Centra Zlata.

Potražnja za zlatom u prvoj polovici ove godine skočila je za 30%, što je cijenu diglo do povijesnih vrhunaca. Ovaj trend vidljiv je i u Hrvatskoj, što pokazuju podaci Centra Zlata koja svojim klijentima nudi usluge prodaje investicijskog zlata u obliku poluga i zlatnika. Naime, podaci pokazuju da je potražnja za zlatom u prvoj polovici ove godine veća od ukupne potražnje u cijeloj prošloj godini.

Bank of America predviđanja

Analitičari iz Bank of America, jedne od najvećih i najuglednijh svjetskih investicijskih banka koja svojim klijentima redovno daje investicijske savjete, nedavno su izdali predviđanje vezano uz kretanje cijene zlata. 

Paul Ciana, glavni globalni tehnički strateg zadužen za analizu tržišta u Bank of America, rekao je da bi cijena zlata u narednim tjednima mogla premašiti psihološku granicu od 1800 američkih dolara po unci. Ako bi se to dogodilo, Ciana kaže, do kraja godine bi cijena zlata mogla doseći apsolutni povijesni vrhunac iznad 2000 dolara po unci! 

Ukoliko se ovo predviđanje pokaže točnim, to bi značilo da je sada odlično vrijeme za kupnju investicijskog zlata. Jednaka kretanja cijene očekuju i ulagači na tržištu zlata, što dokazuje činjenica da je potražnja za zlatom od početka godine porasla za čak 30%.

Dosadašnje kretanje cijene zlata

Cijena zlata od početka 2020. godine do polovice godine narasla je za više od 15%, što je tekuću godinu učinilo izrazito profitabilnom za investitore u zlato. Zlato je krajem lipnja već doseglo najvišu cijenu u posljednjih osam godina, no cijena još nije probila famoznu barijeru od 1800 dolara po unci. Većina se analitičara slaže da će, jednom kad ta barijera bude probijena, cijena nastaviti rasti do iznad 2000 dolara po unci.

Što se tiče kretanje cijene u euru, ona je ove godine već dosegla svoju najvišu razinu do sada. Razlog za to je što se tečaj eura u odnosu na američki dolar u međuvremenu promijenio, pa je cijena u euru u 2020. nadmašila onu iz 2011. 

U istom tom periodu, dionički indeksi poput američkog S&P 500 ili hrvatskog CROBEX-a bilježe gubitke, pa investitori traže alternativne oblike imovine za ulaganje svog novca. 

Daljnje kretanje cijene

Osim Bank of America, još jedna velika investicijska kuća svojim klijentima savjetuje ulaganje u zlato i predviđa porast cijene u drugoj polovici 2020. godine. Radi se o Goldman Sachsu čiji su analitičari ažurirali svoje prognoze rasta cijene zlata, povećavajući ih na razinu od 2000 dolara po unci ove godine. 

Razlozi zbog kojih ovi stručnjaci najavljuju daljni rast cijene najviše su vezani uz početak nove ekonomske krize. Sve veći strah od drugog vala pandemije, prenapuhano tržište dionica i masovno stvaranje novog novca radi suzbijanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije potiču ulagače da utočište potraže u zlatu. 

Hrvatska nije imuna na događaje na stranim tržištima, pa je i kod nas potražnja za zlatom u zadnje vrijeme znatno porasla. To što je investicijsko zlato oslobođeno svih poreza, vrlo jednostavno za kupiti i skladištiti te izrazito likvidno, dodatno olakšava investitorima i štedišama ulaganje. 

Trenutni rast cijene zlata nije iznimka, već dio dužeg trenda koji je na tržištu vidljiv već desetljećima. Od početka stoljeća do danas, cijena zlata je narasla za više od 500%, a od početka prošle recesije do danas, narasla je za više od 200%. To znači da se investicijsko zlato u zadnjih 20 godina pokazalo kao najisplativiji oblik ulaganja i štednje. 

Budući da se ponavlja situacija u kojoj svijet upada u novu recesiju, iz Centra Zlata predviđaju sličan odgovor tržišta zlata kao u prošloj recesiji. To bi značilo da će kroz ovu recesiju najbolje proći oni koji su u svojem vlasništvu držali investicijsko zlato koje je najsigurniji oblik imovine u nesigurnim vremenima.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!