23.01.2023.

Cijena srebra u eurima u 2022. godini narasla je za 9.3%, čime je blago nadmašila rast cijene zlata u istom periodu. Iako je srebro plemeniti metal koji dolazi u obliku investicijskog srebra (srebrne poluge i srebrnjaci), nakita i sličnog, srebro je također važno zbog svoje industrijske upotrebe koju omogućava njegova visoka razina provodljivosti. Bez srebra ne bismo mogli proizvoditi automobile, zrakoplove, mikročipove, mobitele, elektroniku, , medicinske uređaje, solarne panele i još mnogo toga. 

Iz tog razloga, kao i činjenice da se u suvremeno doba sve više oslanjamo na različita tehnološka rješenja, mnogi očekuju da će potražnja za srebrom značajno rasti u narednom desetljeću.

Što možemo očekivati od cijene srebra ove godine?

Prema analitičarima, cijena srebra ove godine mogla bi probiti psihološku granicu od 30 dolara po unci, razinu koju nismo vidjeli još od 2013. godine. Radi se o porastu od preko 26% u odnosu na trenutnu cijenu. Jedan od glavnih uzroka koji stoji iza vjerojatnog poskupljenja cijene srebra jest činjenica da na tržištu lagano dolazi do nestašice fizičkog srebra. Novog srebra sve je manje, a zalihe koje se drže u odgovarajućim institucijama u Londonu i New Yorku polako se ispražnjuju. U prošloj godini izrudareno je tek 843 milijuna unca srebra, osjetno manje od vrhunca 2016. godine.

U narednih pet godina, moglo bi doći do manjka od stotina milijuna unca srebra, dok bi istovremeno moglo doći do 15-postotnog rasta industrijske potražnje, smatraju stručnjaci. Industrijska potražnja već sada čini preko 50% ukupne potražnje za srebrom. U slučaju da ukupna potražnja nastavi rasti, rudnici ne mogu tek tako početi proizvoditi dodatne količine srebra. Kao što je većini poznato, zakon ponude i potražnje ovdje bi mogao biti vrlo nemilosrdan. Visoka potražnja, a nedostatna ponuda, mogla bi rezultirati značajnim porastom cijene srebra.

Drugi uzrok koji bi također mogao utjecati na povećanje cijene srebra jest recesija koja već polako zahvaća globalno gospodarstvo. Glavni svjetski ekonomisti prilično su sigurni da nas ove godine čeka znatno usporeniji gospodarski rast pa čak i stagnacija, usporediva sa situacijom kojoj smo svjedočili 2009. godine tijekom velike krize. Pored toga, visoka inflacija nastavit će pogađati različite dijelove svijeta, s naglaskom na europske ekonomije. Čak i ako industrijska potražnja ne poraste zbog smanjenje ekonomske aktivnosti, investicijska potražnja mogla bi je više nego nadoknaditi jer se srebro, kao i zlato, smatra tradicionalnim instrumentom zaštite i očuvanja vrijednosti u doba krize. 

Srebro je trenutno podcijenjeno u odnosu na zlato, a poznato je da tijekom kriznih perioda rast cijene srebra često relativno nadmašuje rast cijene zlata. U tom pogledu, srebro ima još mnogo prostora za napredak. Statistički gledano, u godinama kada je prisutna visoka inflacija, cijena srebra ima prosječan godišnji rast od preko 20%. Najzorniji primjer toga je 1980. godina, kada je inflacija u SAD-u iznosila 13.5%, a cijena srebra skočila na vrtoglavih 49.45 dolara po unci.  

Srebro je dugoročno ulaganje

Unatoč svemu, kratkoročne fluktuacije cijene srebra ne bi trebale zamarati mudre investitore koji ulažu u investicijsko srebro u obliku srebrnih poluga i srebrnjaka s namjerom da dugoročno očuvaju vrijednost svoje ušteđevine. Ulaganje u srebro drugi je najpopularniji oblik investiranja u plemenite metala nakon zlata. Slijedom toga, srebro se, poput zlata, povijesno pokazalo kao jedan od najefikasnijih instrumenata zaštite vrijednost od svih oblika društvenih, gospodarskih i financijskih kriza. Cijena srebra u posljednja je dva desetljeća u dolarima kumulativno narasla za 400.87%, a u 2022. čak 9.3%. Mnogi analitičari smatraju da zbog svoje raširene industrijske upotrebe, srebro ima čak i veći potencijal za rast od zlata.

Ipak, cijena srebra u ovom trenutku i dalje je relativno podcijenjena, što znači da se radi o idealnoj prilici za kupovinu sa svojevrsnim popustom. Nadalje, srebro se zbog svoje niže cijene u odnosu na zlato smatra još pristupačnijim za obične investitore (premda treba napomenuti da se na srebro plaća PDV, što nije slučaj sa zlatom). Investicijsko srebro u vidu srebrnih poluga i srebrnjaka tako je dostupno i malim i velikim ulagačima u rasponu mase od jednog grama do jednog kilograma. Srebro također krasi visoka likvidnost, što znači da se bilo gdje u svijetu u vrlo kratkom roku može zamijeniti za novac.

Centar Zlata – mjesto za kupnju srebrnjaka i srebrnih poluga

Centar Zlata nudi široki asortiman srebrnjaka i srebrnih poluga koje dolaze iz uglednih svjetskih kovnica plemenitih metala s LBMA certifikatom; švicarske kovnice Argor-Heraeus, najstarije njemačke kovnice Heimerle+Meule, službene austrijske kovnice Münze Österreich, ali i domaće Hrvatske kovnice novca. 

Što se tiče srebrnih poluga, s obzirom da je cijena srebra niža od cijene zlata, investitori se često odlučuju za veće poluge od 20g, 50g, 100g, 250g, 500g ili 1000g. Osim srebrnih poluga, u našoj ponudi imamo i popularne srebrnjake Bečki filharmoničar koji su vjerojatno najtraženiji oblik fizičkog investicijskog srebra u Europi.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.