17.02.2021.

Zlato je najpopularniji plemeniti metal kojeg ljudi koriste već tisućljećima u razne svrhe. Arheolozi su otkrili tragove korištenja zlata u svrhe nakita od prije 6000 godina u istočnoj Europi, a kao sredstvo razmjene ovaj se metal koristi još od drevnog Egipta.

Zlato se koristi u nakitu i danas, ali njegova uporaba znatno je šira od toga. Najveći dio zlata otpada na investicijsko zlato, dok je ostatak raspoređen u nakitu, trezorima središnjih banaka i u industriji.

potraznja-za-zlatom-graf

Izvor podataka: WGC; obrada: centarzlata.com

Pogledom na grafikon, možemo vidjeti kako 42% ukupne potražnje za zlatom otpada na investicijsko zlato, trećina potražnje odlazi na zlatni nakit, a ukupno četvrtina na središnje banke i industriju. Svi navedeni sektori utječu na formiranje cijene zlata kroz svoju potražnju, a raznovrsnost potražnje stabilizira cijenu zlata koja zbog toga nije previše volatilna, pogotovo kad se usporedi s nekim drugim oblicima ulaganja poput kriptovaluta ili čak srebra. 

U nastavku ćemo detaljnije objasniti svaki sektor potražnje za zlatom.

Investicijsko zlato – glavni pokretač cijene zlata

U investicijsko se zlato u ovom kontekstu ubrajaju zlatne poluge i zlatnici u fizičkom obliku koje je moguće kupiti i prodati kod trgovaca zlatom, ali i zlato u vlasništvu raznih ETF fondova koji također predstavljaju značajan dio potražnje za zlatom kao investicijom. 

upotreba-zlata-investicija

Investicijsko zlato u obliku poluga

Glavni razlog potražnje za zlatom kao investicijom je rast cijene ovog plemenitog metala u dugom roku. Naime, cijena zlata u posljednjih je 20 godina narasla za oko 500%, odnosno oko 9% godišnje, u prosjeku. Takav rast cijene zlata ovaj plemeniti metal čini jednim od najisplativijh oblika investicije i štednje koju si većina stanovništva može priuštiti.

Osim toga, potražnja za zlatom u fizičkom obliku raste i jer se radi o neoporezivom obliku ulaganja koje je vrlo likvidno i investitoru pruža apsolutnu kontrolu nad vlastitom imovinom. Potražnja za investicijskim zlatom raste u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj, tako da je za očekivati da će ona ostati glavna stavka u ukupnoj potražnji za zlatom.

Zlatni nakit – korištenje zlata u estetske svrhe

Potražnja za zlatom u obliku nakita druga je najveća stavka ukupne potražnje za zlatom. Zlatni nakit koristi se od drevnih vremena na svim kontinentima zbog estetskih svojstava zlata koji ga čine pogodnim za ukrašavanje predmeta i osoba. 

Zlato je sjajno, vrlo jednostavno za oblikovati, a opet izdržljivo i nije podložno koroziji i drugim vanjskim utjecajima. Ta ga svojstva čine idealnim za nakit, a njegova rijetkost u prirodi osigurava i da je takav nakit postao statusni simbol bogatijeg dijela pučanstva.

zlatni-nakit-slika

Zlatni nakit

Iako se zlatni nakit koristi svugdje u svijetu, neka su tržišta za ukupnu potražnju za zlatom bitnija od drugih. Indija i Kina glavna su tržišta zlatnog nakita i potražnja na njima direktno utječe na cijenu zlata na svjetskim burzama. Iz tog razloga financijski analitičari koji se bave kretanjem cijene zlata moraju u svoje projekcije uračunati i faktore poput broja vjenčanja u ovim državama jer i to direktno utječe na potražnju za zlatom i, posljedično, na cijenu.

Zlato u središnjim bankama – oslonac monetarnog sustava

Iako je sustav zlatnog standarda u kojemu su valute bile direktno vezane za zlato u potpunosti ukinut još prije pedeset godina, središnje banke diljem svijeta nisu se odrekle ovog plemenitog metala te ga i dalje skladište i kupuju u velikim količinama. Zlato u središnjim bankama je dio njihovih međunarodnih rezervi i one ga skladište jer se zlato pokazalo kroz povijest kao odlična zaštita od inflacije i ostalih nepovoljnih ekonomskih pojava.

sredisnje-banke-zlato-slika

Zlato u trezoru središnjih banaka

Količina zlata u središnjim bankama u zadnjih se 20 godina znatno povećala kao posljedica ekonomskih kriza i nestabilnosti u svjetskom monetarnom sustavu. Budući da se nalazimo na početku jedne nove krize i da središnje banke trenutno imaju više razloga nego ikad držati zlato u svojem vlasništvu, za očekivati je rast udjela potražnje središnjih banaka u ukupnoj potražnji za zlatom.

Industrijska potražnja za zlatom kao sirovinom

Zlato se zbog svojih kemijskih i fizičkih svojstava smatra najkorisnijim metalom u prirodi, ali njegova uporaba u industrijske i tehnološke svrhe ograničena je zbog njegove visoke cijene. Ipak, postoje određena polja koja koriste zlato u značajnoj mjeri pa je industrijska potražnja za zlatom također bitna sastavnica ukupne potražnje.

zlato-industrija-uporaba

Zlato se koristi u eletronici i proizvodnji mikročipova

Zlato se koristi u dentalnoj medicini za izradu krunica, u elektronici za provođenje električne struje, u mikroprocesorima, aeronautici, ali i u medicini te u proizvodnji stakla. Široka primjena zlata kao sirovine mogla bi se i povećati u budućnosti s razvijanjem nove tehnologije, a u svakom slučaju, jedno je sigurno: ovaj plemeniti metal imat će visoku vrijednost i u dalekoj budućnosti.

Pogledaj najbolju ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom na link:

 

Imate dodatnih pitanja o ulaganju u zlato? Javite se našim stručnjacima za besplatne konzultacije:

 

O autoru:

Josip Kokanović, mag. oec.

Josip Kokanović operativni je direktor Centra Zlata i vodeći stručnjak za plemenite metale u Hrvatskoj. Kokanović je i istaknuti financijski stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u financijskoj industriji te kolumnist i čest gost predavač specijaliziran za teme ulaganja i financijske pismenosti.

 

 

Prvi saznajte najnovije vijesti s tržišta plemenitih metala!

Prijavite se na naš besplatni newsletter i ostanite u toku s novostima s tržišta i analizama naših stručnjaka.

Newsletter se u pravilu šalje jednom tjedno, a u bilo kojem trenutku se možete odjaviti. Ostavljanjem Vaše e-mail adrese pristajete na primanje informativnih i promotivnih poruka od strane Centra Zlata. *

 

Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.