Prilikom ulaganja u investicijsko zlato, investitor ima veliki izbor poluga i zlatnika na raspolaganju. Planirate li investirati u zlatne poluge, imate izbor od najmanjih poluga od jednog grama do onih većih od jednog kilograma. Slična je stvar i kod zlatnika; moguće je investirati u one manje od grama do onih većih od unce. Netko tko prvi put kupuje zlato može se stoga izgubiti u velikom izboru, pa ćemo ovdje probati navesti prednosti ulaganja u pojedine tipove poluga i zlatnika.

Poluge

Centar Zlata u svojem asortimanu klijentima nudi zlatne poluge od 1 do 1000 grama. Iako su sve poluge napravljene od istog materijala – zlata čistoće 99,99% – postoje određene prednosti i nedostaci kod kupnje svake poluge.

Neki investitori koji kupuju veću količinu od npr. 250 grama ili jednog kilograma odlučuju se za kupnju većeg broja manjih poluga, dok drugi preferiraju jednu veću polugu naspram mnoštva malih. Primjerice, netko će radije kupiti jednu polugu od 250 grama nego pet poluga od 50 grama. 

Postoje određene prednosti kod kupnje veće poluge zlata. Najbitnija je to što je povoljnije kupiti jednu veliku polugu nego više malih, tj. cijena po gramu zlata niža je kod kupnje velike poluge. 

Uzmimo konkretan primjer poluge od jednog kilograma i četiri poluge od 250 grama. Na dan pisanja ovog članka, kupovna cijena jednog kilograma zlata na centarzlata.com iznosi 387.882,00 kn, dok je cijena jedne poluge od 250 grama 97.827,00 kn. U prijevodu, cijena četiri poluge od 250 grama iznosi oko 4 tisuće kuna više od cijene poluge od jednog kilograma, dok je količina zlata jednaka u obje varijante jednaka.

Do te razlike u cijeni dolazi zbog tzv. ekonomije obujma. Naime, talionici je jeftinije proizvesti jednu veliku polugu i upakirati ju u ambalažu te izdati certifikat nego sve to napraviti za veći broj manjih poluga. Logistički je također jednostavnije skladištiti i isporučiti jednu polugu nego njih više. Također, marže distributera mogu varirati ovisno o veličini poluge.

Unatoč tomu, većina investitora ipak se odlučuje za kupnju većeg broja manjih poluga. Iako su nešto skuplje, investitorima daju puno veću slobodu kod upravljanja vlastitom imovinom. Naime, ukoliko se investitor odluči za prodaju svojeg zlata, veća količina manjih poluga daje mu mogućnost prodaje samo dijela svoje imovine. Kad bi imao samo jednu veliku polugu, morao bi prodati cijelu polugu odjednom, što ga uvelike ograničava. 

Uz to, pojedini kupci preferiraju zlato iz određenih talionica kojima vjeruju. Iako svo investicijsko zlato ima jednaka svojstva, bez obzira na talionicu, ugled nekih talionica ulijeva dodatno povjerenje investitorima. centarzlata.com iz tog razloga nudi poluge proizvedene u nekoliko najpoznatijih europskih talionica kao što su austrijski Münze Österreich, švicarski Argor Heraeus ili njemački Heimerle Meule.

Zlatnici

Zlatnici predstavljaju alternativu polugama kad je u pitanju ulaganje u investicijsko zlato. Da bi zlatnik bio prihvaćen kao investicijsko zlato, mora imati naznačenu nominalnu vrijednost, mora biti priznat kao službeno sredstvo plaćanja u nekoj zemlji (ili je morao tu svrhu ispunjavati u prošlosti) te mora biti čistoće veće od 90%. Ako zlatnik ne ispunjava navedene uvjete, smatra se zlatnom medaljom te se na njega naplaćuje PDV.

Mnogi se kupci odlučuju za zlatnike zato što za velik broj njih postoji velika potražnja koja osigurava visoku likvidnost. Uz to, zlatnici su idealni za male investitore koji nisu u mogućnosti od jednom odvojiti veliki iznos za kupnju zlata, pa investiraju malo po malo. 

Kod zlatnika također postoji raspon gramaže u kojima dolaze, iako je manje izražen nego kod zlatnih poluga. Najčešće se kupuju i prodaju zlatnici u kojima masa zlata iznosi do jedne unce. 

Razlika u cijeni po gramu zlata vidljiva je i kod zlatnika kao i kod poluga. Na primjer, cijena poznatog Bečkog filharmoničara od 1 unce zlata u trenutku pisanja iznosi 12.531,00 kn,  dok cijena Bečkog filharmoničara od 1/10 unce iznosi 1.434,00 kn. Vidljivo je da cijena manjeg zlatnika nije deset puta manja, iako sadrži deset puta manju količinu zlata. Razlozi za to slični su kao i kod poluga.

Kupci zlatnike i zlatne medalje često kupuju kao prigodni poklon prilikom vjenčanja, krštenja i ostalih svečanih prigoda. Zlatnici često dolaze u prigodnim izdanjima čiji dizajn daje dodatnu estetsku vrijednost zlatu od kojeg je novčić skovan. 

Zaključak

Odabir vrste poluga ili zlatnika zbog svega navedenog ponajviše će ovisiti o preferencijama kupca. Kupuje li prigodni poklon za nekoga, kupac u pravilu neće se previše zamarati cijenom po gramu i likvidnošću pojedinog zlatnika ili poluge. S druge strane, ako je cilj dugoročna investicija, kupcu je u interesu informirati se o prednostima i nedostacima svake vrste poluge ili zlatnika. 

Klijenti Centra Zlata u pravilu se odlučuju za ulaganje u zlatnike i poluge od jedne unce, što pruža idealnu kombinaciju cijene zlata po gramu i likvidnosti imovine.

Svaki način ulaganja u investicijsko zlato dobar je investicijski potez, ali poželjno je odabrati način ulaganja koji najviše odgovara preferencijama pojedinog investitora. 

Ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih uz izbor vrste poluge ili zlatnike, možete kontaktirati stručnjake iz Centra Zlata koji vam stoje na raspolaganju za sve upite vezane uz ulaganje u zlato, a na raspolaganju vam stoji kalkulator Centra Zlata pomoću kojega možete vidjeti koje poluge i zlatnici bi bili najbolji za vas.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!