06.09.2021.

Ulaganje u zlato sve je popularnije u Hrvatskoj kao način isplative štednje otporne na inflaciju, ali nisu svi ulagači najbolje upoznati s proizvodima koji se nude na tržištu zlata. Asortiman investicijskog zlata u Centru Zlata vrlo je širok pa se tako ulagačima nude zlatne poluge i zlatnici koji variraju u veličini od jednog grama sve do jednog kilograma.

Ovaj široki asortiman omogućava apsolutno svima da ulažu u investicijsko zlato sukladno svojim financijskim mogućnostima, što je suprotno od česte miskoncepcije da je ulaganje u zlato rezervirano samo za jako bogate ljude. 

Kako bi pomogli novim ulagačima, ali i onima starima koji prate tržište zlata, stručnjaci Centra Zlata donose pet proizvoda za svačiji džep za koje smatraju kako predstavljaju dobro ulaganje u narednom periodu. Pa, krenimo redom.

1. Zlatni dukati Franjo Josip

zlatni-dukati-centar-zlata

Zlatni dukati s likom austrijskog cara te mađarskog i hrvatskog kralja Franje Josipa I. najpopularniji su zlatnici u Hrvatskoj i u cijeloj bivšoj Austro-Ugarskoj. Ovi se dukati već dugo tradicionalno koriste i u narodnim nošnjama, poglavito u Slavoniji, a njihov prepoznatljiv izgled te dizajn s malom debljinom, ali velikim promjerom čini ih unikatnima u svijetu investicijskih zlatnika.

Dukati Franjo Josip dolaze u dvije veličine – mali ili jednostruki te veliki ili četverostruki dukat. Njihova široka rasprostranjenost te činjenica da ih austrijska državna kovnica Münze Österreich još uvijek kuje u velikim brojevima znači da je cijena po gramu zlata kod ovih dukata izrazito povoljna iako se radi o relativno malom proizvodu. Upravo se zato radi o proizvodima koji su idealni za ulagače početnike.

Centar Zlata ovlašteni je distributer austrijske državne kovnice za Hrvatsku, a trenutnu cijenu zlatnih dukata Franjo Josip i više informacija o njima možete pogledati klikom OVDJE.

2. Zlatna kuna

zlatna-kuna-centar-zlata

Zlatna kuna hrvatski je zlatnik kojeg je iskovao Hrvatski novčarski zavod 2020. godine u svega 2020 simboličnih primjeraka. Radi se o zlatniku koji je dimenzijama i dizajnom istovjetan običnoj kovanici od jedne kune, ali je izrađena od čistog 24-karatnog zlata zbog čega ima gotovo dvostruku masu od 10.95 grama,

Zlatna kuna jedan je od rijetkih primjeraka zlatnika koji su istovjetni optjecajnim kovanicama i takvih je zlatnika svega nekoliko u svijetu, što ju čini unikatnom. Ograničena količina dovela je do toga da je na tržištu ostalo svega nekoliko desetaka primjeraka ovog zlatnika, a prihvatljiva cijena po gramu te očekivani rast numizmatičke vrijednosti čine Zlatnu kunu itekako pogodnom za ulaganje.

Više informacija o Zlatnoj kuni te njenu trenutnu cijenu saznajte klikom OVDJE.

3. UnityBars komplet od 30 grama

unity-30g-centar-zlata

UnityBars kompleti zlatnih poluga sve su popularniji u zadnje vrijeme među ulagačima u zlato. Radi se o proizvodima najstarije njemačke kovnice Heimerle+Meule koja se nalazi na certificiranom LBMA popisu, a kompleti se sastoje od poluga mase jednog grama čistog zlata. Te je poluge moguće po potrebi vaditi i preslagivati u čvrstoj plastičnoj kutiji te ih pojedinačno prodavati ili kupovati.

Unity kompleti dolaze u raznim veličinama, od 5 do 250 grama, ali komplet od 30 grama vrlo je popularan jer dolazi u pakiranju u koje stane 50 polugica, što znači da ostavlja dovoljno prostora investitoru za popunjavanje kompleta naknadnim kupnjama poluga od jednog grama. Za razliku od jedne poluge od unce zlata, ovakav komplet pruža puno veću slobodu kod upravljanja vlastitom imovinom jer je ulagač znatno fleksibilniji i ne mora sve prodavati ukoliko mu zatreba gotovine.

Više informacija o ovom kompletu i njegovu trenutnu cijenu saznajte klikom OVDJE.

4. Heimerle+Meule poluga od 100 grama

heimerle-100g-centar-zlata

Poluge od 100 grama čistog zlata najpopularniji su izbor ulagača u zlato, pogotovo onih koji ulažu veći iznos u žuti plemeniti metal. Primjerice, ulagač koji kupuje kilogram zlata u pravilu će radije kupiti deset poluga od stotinu grama, a ne jednu od tisuću grama. 

Svaka ugledna kovnica kuje poluge od 100 grama zlata, budući da se radi o jednoj od najčešćih veličina. Već spomenuta njemačka kovnica Heimerle+Meule poznata je po svojim polugama koje su kovane, a ne lijevane te dolaze u prepoznatljivom plastičnom pakiranju koje je ujedno i certifikat autentičnosti. Ovo se pakiranje razlikuje od pakiranja drugih talionica zbog svoje čvrstoće i izdržljivosti pa je poluga u njemu dodatno zaštićena od ogrebotina.

Više informacija o ovoj poluzi te njenu trenutnu cijenu saznajte klikom OVDJE.

5. UnityBox komplet od 250 grama

unity-250g-centar-zlata

Najskuplji proizvod na ovom popisu sličan je već spomenutom UnityBars kompletu, a radi se o UnityBox kompletu zlatnih poluga od 250 grama čistog zlata. Radi se o sve popularnijem izboru velikih ulagača u zlato koji su uvidjeli prednosti ulaganja u komplete malih poluga naspram kupnje manjeg broja velikih, klasičnih poluga.

UnityBox komplet od 250 grama nešto je skuplji od jedne poluge od 250 grama, ali je i njegova otkupna cijena znatno viša pa je tako postotak razlike kupovne i prodajne cijene kod oba proizvoda podjednak. Investitor stoga ništa ne gubi ulaganjem u UnityBox, a dobiva puno veću fleksibilnost.

Ovaj proizvod i njegovu cijenu možete pogledati klikom OVDJE.

Ponešto za svakoga

Navedeni proizvodi samo su dio našeg širokog asortimana proizvoda od plemenitih metala koji obuhvaćaju razne poluge i kovanice od zlata, ali i od srebra. 

Ukoliko želite samostalno istražiti najveću ponudu proizvoda od plemenitih metala u Hrvatskoj, kliknite OVDJE, a proizovde na akciji možete pogledati OVDJE.

Autor:

Centar Zlata

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!