Zlato je oduvijek imalo važno mjesto u osobnim financijama bogatih ljudi, ali i u monetarnim sustavima velikog broja zemalja. Zbog toga je u svijetu trenutno aktivno na tisuće rudnika zlata koji svake godine rudare ogromne količine spomenutog plemenitog metala. Tijekom 2016. godine ukupna globalna proizvodnja zlata iznosila je približno 3.100 metričkih tona, što je jednako proizvodnji u 2015. godini te 8% više nego su rudnici zlata proizveli 2014. godine.

Kao i na mnogim drugim poljima, Kina dokazuje status globalne velesile kada je u pitanju zlato. Tijekom 2016. godine iz kineskih rudnika je iskopano 455 tona žute kovine, što je daleko više od proizvodnje bilo koje druge zemlje. U nastavku pogledajte popis 10 najvećih proizvođača ovog plemenitog metala.

Proizvodnja zlata u metričkim tonama u 2016. godini:

Zemlja Proizvodnja zlata (u metričkim tonama)
1 Kina 455
2 Australija 270
3 Rusija 250
4 SAD 209
5 Kanada 170
6 Peru 150
7 Južna Afrika 140
8 Meksiko 125
9 Indonezija 100
10 Uzbekistan 100

Izvor: Investingnews.com

Iako Kina ima daleko najveću proizvodnju zlata na svijetu, to nije dovoljno za zadovoljavanje ogromne potražnje od strane sve bogatijih građana, ali i kineske centralne banke. Naime, kineska centralna banka velik dio svojih deviznih rezervi drži u američkim dolarima pri čemu je na neki način ovisna o SAD-u. Zbog toga posljednih godina centralna banka sve više novca ulaže u investicijsko zlato u obliku poluga ili kovanica. Po nekim procjenama, neto uvoz žutog metala u Kinu tijekom 2016. iznosio je više od 1.300 metričkih tona. U nastavku pogledajte koje su još zemlje na popisu najvećih uvoznika zlata u 2016. godini.

Uvoz zlata u metričkim tonama u 2016. godini:

Zemlja Uvoz zlata (u metričkim tonama)
1 Švicarska 2.363
2 Kina 1.824
3 Velika Britanija 1.653
4 Hong Kong 842
5 Indija 654

Izvor: www.exportgenius.in

Švicarska, koja je uvezla najveće količine zlata, također je bila i najveći izvoznik, a švicarske rezerve su u 2016. godini samo neznatno povećane.

Izvoz zlata u metričkim tonama u 2016. godini:

Zemlja Izvoz zlata (u metričkim tonama)
1 Švicarska 2.345
2 Hong Kong 1.541
3 Ujedinjeni Arapski Emirati 735
4 SAD 504
5 Velika Britanija 449

Izvor: www.exportgenius.in

Uz već spomenutu Kinu, veliki neto uvoznici zlata bile su Velika Britanija i Indija. Razlog masovne kupnje ovog plemenitog metala u Britaniji je Brexit. Očito su mnogi građani, ali i financijske institucije, zaključili da je u nesigurnim vremenima nakon napuštanja Europske unije upravo zlato najsigurniji način čuvanja vrijednosti.

Vjerojatno najvažniji razlog masovne kupnje zlata u Indiji je odluka indijske centralne banke o povlačenju iz optjecaja najvećih novčanica od 500 i 1000 rupija. Na ovaj način indijska vlada hoće prisiliti građane na korištenje usluga banaka, pri čemu očito želi uvesti veću kontrolu u zemlji te naplaćivati naknade i poreze. Kao i nebrojeno puta kroz povijest ponovno se žuta kovina pojavila kao idealan način čuvanja privatnosti i kapitala. Indijci su masovno počeli kupovati poluge što je rezultiralo velikim uvozom plemenitih metala.

Dakle, u sve tri zemlje koje su uvezle najveću količinu zlata, razlog je bio stjecanje dodatne sigurnosti u situaciji u kojoj je ista narušena.

Gdje se nalaze najveći rudnici zlata?

Naslage zlata se nalaze diljem svijeta. Zbog visoke vrijednosti ovog plemenitog metala, na svijetu vjerojatno postoje tisuće rudnika iz kojih se vadi zlatna ruda. Zanima vas gdje su najveći rudnici zlata svijetu? U nastavku saznajte iz kojih rudnika je 2016. godine izvađena najveća količina čistog zlata.

5. Cortez

S proizvodnjom od 1,06 milijuna unci žute plemenite kovine, rudnik Cortez u američkog saveznoj državi Nevadi nalazi se na petom mjestu najvećih rudnika zlata na svijetu. U vlasništvu je rudarske kompanije Barrick i procjenjuje se da sadrži još 10,2 milijuna unci zlata.

4. Grasberg

Proizvodnja najvećeg rudnika u Indoneziji tijekom 2016. godine iznosila je 1,061 milijuna unci. Osim zlata, sadrži i velike količine bakra. U zajedničkom vlasništvu je kompanije Freeport-McMoRan i indonezijske vlade.

3. Goldstrike

Ovaj rudnik se također nalazi u Nevadi, a ima i istog vlasnika kao i rudnik Cortez – kompaniju Barrick. U 2016. godini iz ovog rudnika je izvađen 1,1 milijun unci čistog zlata, a trošak vađenja je iznosio nešto više od 900$ po unci.

2. Pueblo Viejo

Još jedan rudnik u vlasništvu Barricka, no ovog puta uz 40% udio vlasništva kompanije Goldcorp. Rudnik se nalazi u Dominikanskoj Republici, a 2016. godine je imao proizvodnju od 1,28 milijuna unci zlata, što je 22% više od proizvodnje u prethodnoj godini.

1. Muruntau

Daleko najveći rudnik zlata na svijetu nalazi se u Uzbekistanu i u vlasništvu je uzbekistanske vlade. Tijekom 2016. godine Muruntau je proizveo 2,19 milijuna unci žute kovine. Veličina otvorene rupe ovog rudnika je 3,5 x 2,5 km, što ga čini najvećim otvorenim rudnikom zlata na svijetu.

No najveći rudnici zlata ne znače i najveću ukupnu proizvodnju pojedine zemlje. Tijekom 2016. godine najviše zlata je proizvela Kina (455 tona žutog plemenitog metala), a slijede je Australija, Rusija, SAD i Kanada. Ukupna svjetska proizvodnja je iznosila 3.100 tona čistog zlata.

Zbog toga što zlato nije obnovljivi resurs, za nekoliko godina će popis najvećih rudnika, a možda i zemalja proizvođača, izgledati drugačije. Najveći rudnik zlata na svijetu mogao bi postati indonezijski Grasberg, koji po stručnim procjenama sadrži rezerve veće od 100 milijuna unci. Blizu Indonezije, točnije u Papui Novoj Gvineji, nalazi se još jedno bogato nalazište zlata. Radi se o rudniku Lihir, koji sadrži naslage od približno 64 milijuna unci. Budući da se radi o relativno novom rudniku koji još nije dosegnuo puni potencijal godišnje proizvodnje, ovaj rudnik će vjerojatno s vremenom rasti na rang listi najvećih rudnika zlata na svijetu. Ne treba zanemariti niti ruski rudnik Olympiada koji se nalazi u Sibiru, a u kojem se nalazi još 47,5 milijuna unci zlata.

Većina plemenitog metala koje proizvedu svi spomenuti rudnici zlata završi u obliku investicijskih poluga visoke čistoće, koje služe za održavanje kupovne moći ili za ostvarivanje profita na financijskim tržištima. Uz vrtoglavi rast globalnog duga i sve veće geopolitičke napetosti, samo je pitanje vremena kad će ponovno eskalirati gospodarska ili politička kriza. Gotovo je sigurno da će ozbiljni investitori diljem svijeta u takvoj situaciji sigurnost ponovno potražiti u investicijskim plemenitim metalima, što će dovesti do rasta cijene zlata i profita za sve vlasnike srebrnih i zlatnih poluga. Oni koji preferiraju novčiće poput austrijskog dukata Franjo Josip (Franz Jozef) ili srebrnjake, jednako će dobro proći.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!