Jeste li se ikad pitali zašto se tržišna cijena zlata mijenja iz dana u dan i kako se odvija proces određivanja te cijene? Odgovor na ta pitanja možemo pronaći u Londonu, točnije u Londonskom udruženju sudionika burze plemenitih kovina (LBMA) kojeg čini nekolicina velikih svjetskih financijskih institucija.

Što je London Gold Fix?

London Gold Fix je naziv za proces određivanja trenutne tržišne cijene zlata koji postoji od 1919. godine i u kojem sudjeluje nekoliko velikih bankarskih institucija. Proces se odvija dva puta dnevno i cijena se objavljuje u 10:30 i u 15 sati po londonskom vremenu svaki dan. Cijena formirana ovim putem uzima se kao referentna cijena za transakcije zlatom diljem svijeta, pa predstavlja bitnu informaciju za sve koji se bave trgovanjem ovog plemenitog metala.

Ovaj proces prvi je put ustanovljen prije više od stotinu godina, ali najveći značaj je dosegao nakon što je ukinuta konvertibilnost američkog dolara za zlato. Taj je događaj omogućio veće fluktuacije u cijeni zlata, zbog čega je London Gold Fix postao središnji proces na tržištu zlata čije izvještaje dva puta dnevno iščekuju veliki igrači na tržištu zlata, poput rudarskih kompanija, rafinerija, banaka i investicijskih fondova. 

Kako se odvija ovaj proces?

Tradicionalno je u određivanju cijene uvijek sudjelovalo pet banaka koji su tzv. “market makeri”, odnosno tržišni igrači koji su uvijek spremni kupiti zlato po trenutnoj kupovnoj cijeni ili prodati ga po prodajnoj. Banke kao sudionici u ovom procesu zlatom mogu trgovati za svoj račun, ali i za tuđi. 

Proces započinje tako da vodeći sudionik, koji se redovito rotira, predloži cijenu koja je blizu trenutnoj spot cijeni, odnosno cijeni po kojoj se u tom trenutku trguje zlatom. Ostali se sudionici zatim odlučuju za količinu izraženu u uncama koju su spremni kupiti, odnosno prodati po predloženoj cijeni. Ako je potražnja veća od ponude, vodeći sudionik će povećati cijenu do razine na kojoj su ponuda i potražnja izjednačeni. U suprotnom slučaju, ako je ponuda veća od potražnje, predlagatelj će spustiti cijenu do ravnotežne razine. Na taj se način osigurava fer cijena na temelju koje se dalje određuju cijene diljem svijeta.

2015. godine ovaj je proces moderniziran na način da je uvedena digitalna platforma koja omogućuje svim članicama LBMA sudjelovanje u procesu, tako da u određivanju cijene više ne sudjeluje samo pet banaka, ali je princip ostao isti. Novi je sustav uveden kako bi se lakše reguliralo trgovanje i kako bi na tržištu postojala veća razina transparentnosti, a samim time i povjerenja svih sudionika na tržištu zlata.

Referentna stopa

Cijena dogovorena London Gold Fix procesom izražava se u američkim dolarima, britanskim funtama i eurima te služi kao referentna stopa za određivanje trenutne cijene zlata diljem svijeta. To ne znači da spot cijena u svakom trenutku mora odgovarati onoj cijeni određenoj na London Gold Fixu jer na spot cijenu mogu utjecati i drugi faktori, ali u pravilu se London Gold Fix cijena brzo prilagođava zahtjevima tržišta. Zbog toga se utjecaj ovog procesa može osjetiti u cijeni poluga investicijskog zlata, zlatnika ili pak zlatnog nakita i stoga predstavlja najbitniju varijablu u određivanju cijene zlata.

Autor:

centarzlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Centar Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na centarzlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!